Wat te doen in Cullen
Moray in Schotland
Moray in Schotland
03/05/2024
6 min

Wat te doen in Cullen?

03/05/2024
6 min

Het vissersdorp Cullen ligt aan de kust van Oost-Schotland. Het water dat tegen de kades klotst is dat van de Moray Firth, een zee-arm van de Noordzee, die helemaal tot Inverness reikt. De kust bestaat uit strand, bijzondere rotsformaties en kliffen met grotten. Benieuwd wat te doen in Cullen? Dit zijn mijn favoriete plekken en activiteiten.

bezienswaardigheden-cullen

Wat te doen in Cullen?

1. Bezoek het gezellige centrumpje

Het centrum van Cullen is heel klein, maar sfeervol. Aan het centrale plein liggen winkeltjes met handgemaakte accessoires voor huis en tuin. Je vindt in het dorp ook een tweedehandswinkel met antiek en een VVV. In een kwartier heb je alle straatjes wel gezien, maar als je een souvenir of cadeautje voor thuis zoekt, zit je hier goed. Breid je wandeling uit met een wandeling langs de haven, die bij eb helemaal droog ligt.

cullen-moray

2. Ontbijt in het Rockpool café

Mijn favoriete café is Rockpool cafe aan het centrale plein. Je kan er fantastisch ontbijten en lunchen en ze serveren er ook heerlijke cake. Bestel bijvoorbeeld een (vegetarisch) full Scottish breakfast of een huisgemaakte soep. Het is er informeel genoeg dat je er ook met kinderen fijn kan zitten, en ook honden zijn welkom. Dit café is ook heel geliefd bij locals, dus het zit er vaak helemaal vol. Rond openingstijd binnenlopen is op zondag een goed idee!

cullen-cafe

3. Proef Cullen skink

Ooit van Cullen skink gehoord? Deze internationaal bekende soep komt traditioneel uit Cullen. De stevige soep wordt gemaakt met gerookte schelvis, aardappelen, uien en melk. De gerookte vis geeft de hele soep een rokerige smaak. Als je van vis houdt, moet je deze soep bij je bezoek aan Cullen zeker proeven! Je kan hem ook zelf maken met bijvoorbeeld dit recept.

4. Maak een strandwandeling

Ten westen van Cullen ligt het strand, Cullen Sands. Zelf bij vloed ligt hier nog een dunne strook zand, maar het strand is op zijn grootst en mooist bij eb. Bekijk de getijdentabel dus even. Op het strand liggen grote rotspartijen, waarvan een aantal als torens overeind staan. Vanaf het strand heb je mooi uitzicht op het dorp en het iconische viaduct. Aan het strand ligt een fijne strandtent die het hele jaar door geopend is.

cullen-strand

5. Klim naar Castle Hill

Castle Hill is de heuvel boven Cullen. Op de top staat een rond stenen muurtje met daarin een vlag. Van het vroegere kasteel zie je niets meer, maar het uitzicht vanaf deze heuvel is fantastisch. Je kijkt neer op het dorp, het strand en de zee. Voor de kortste wandeling omhoog parkeer je op het hoogste punt van Grant Street. 

cullen-moray-coast-trail

6. Ga watersporten

De zee bij het dorp staat goed bekend bij watersporters. Je kan hier als beginner of gevorderde watersporter zelfstandig of met een leraar op pad. Bewonder het dorp en het strand bijvoorbeeld vanaf een sup-board, surf op de rollende golven of zeil langs de rotskust. Zie voor meer informatie Cullen Sea School en Blue Coast Surf & Paddle.

7. Bezoek het Cullen Heritage Centre

Benieuwd naar de geschiedenis van de vissersplaats Cullen? Bezoek het Heritage Centre in het voormalige gemeentehuis. Het museum is in de lente en zomer geopend. Je bekijkt er foto's van het vroegere Cullen, waarop je zal zien dat veel onveranderd is, en objecten uit de geschiedenis.

cullen-schotland

Wat te doen in de omgeving van Cullen?

1. Findlater Castle

Vanuit Cullen loop, fiets of rijd je naar Findlater Castle. Deze kasteelruïne ligt fotogeniek op een rots hoog boven zee. De wandeling vanuit Cullen is prachtig en leidt over Sunnyside Beach, een van de mooiste stranden van Schotland. Houd er rekening mee dat het pad na veel regenval behoorlijk glibberig is. Kan of wil je niet zo ver lopen? Dan parkeer je je auto bij een boerderij en loop je in vijf minuten naar de ruíne. Alle info vind je in mijn blogs over Findlater Castle en Sunnyside Beach.

findlater-castle-schotland

2. Bow Fiddle Rock

Aan de andere kant van Cullen, nabij het dorpje Portknockie, ligt een bijzonder fotogenieke rots. Bow Fiddle Rock is een puntige rots met een natuurlijke tunnel erin. Je kan er vanuit Cullen heen wandelen, Op locatie zijn ook wat parkeerplaatsen beschikbaar. Je ziet de rots op haar best bij eb, maar ook bij vloed staat het gat niet onder water. Vanaf het strandje en vanaf diverse picknickbanken boven de kliffen heb je goed uitzicht op de rots. Tip: neem een verrekijker mee, want er zitten hier veel vogels.

cullen-wandeling-bow-fiddle-rock

3. Moray Coast Trail

Cullen vormt het begin- of eindpunt van een 73 kilometer lange wandelroute langs de kust van Moray. De Moray Coast Trail is een van de mooiste meerdaagse wandelroutes in Schotland. In drie tot vijf dagen bezoek je enkele van de mooiste stranden, kleine vissersdorpen, bossen en duinen. Wandel de route helemaal of kies een stukje om in één dag te lopen. Wandel bijvoorbeeld van Cullen naar Portknockie, Findochty of Buckie en neem de bus terug naar Cullen.

moray-coast-trail-wandelen

4. Roadtrip langs vissersdorpen

Vanuit Cullen maak je prachtige roadtrips langs de kust. De ene kant op liggen plaatsen zoals Findhorn, Burghead, Findochty en Portknockie. De andere kant op liggen nog fotogeniekere vissersdorpjes zoals Portsoy, Crovie en Pennan. Neem zoveel mogelijk rustige, kleine wegen voor de beste uitzichten en houd voldoende tijd vrij voor een wandeling door havens of over stranden.

5. Dolfijnen kijken

De Moray Firth, het water waar ook Cullen aan ligt, is het thuis van zeehonden en dolfijnen. Ook komen er regelmatig walvissen en orka's langs. Een goede plek om deze dieren te spotten en meer over ze te leren is het Dolphin center in Spey Bay. Binnen vind je een kleine tentoonstelling, een souvenirwinkel en een gezellig café. Vanaf het Dolphin center kan je stroomopwaards langs de rivier naar een oude spoorbrug over de snelststromende rivier van Schotland lopen.

cullen-strand-bij-eb

Zo kom je in Cullen

Cullen is met de auto natuurlijk sowieso makkelijk bereikbaar. Vanuit zowel Aberdeen als Inverness ben je zo'n 1,5 uur onderweg. Aan het strand en in het centrum (Square) liggen parkeerplekken. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen betaald parkeren is. Met de bus bereik je Cullen rechtstreeks vanuit Inverness. Vanuit Aberdeen moet je wat vaker overstappen. Cullen heeft geen treinstation.

Meer inspiratie voor je bezoek aan Cullen

Meer inspiratie voor een reisje naar Cullen vind je op VisitScotland en DiscoverCullen. Hier download je een handige plattegrond. Houd je van golf? Dan heb je ten westen van Cullen keuze uit golfbanen met fantastisch uitzicht op zee. Heb je tijdens je bezoek zelf fijne plekken of activiteiten ontdekt? Laat het me weten in de comments!

Reacties
Categorieën