Tentsmuir Forest
Fife
Fife
06/07/2024
5 min

Wandelen in Tentsmuir Forest in Fife

06/07/2024
5 min

In het noordoostelijke puntje van Fife, een regio aan de Schotse oostkust, ligt een groot bos- en duingebied. Deze vlak groen op de kaart heet Tentsmuir Forest. Het gebied ligt op korte rijafstand van St Andrews en Dundee en is de perfecte plek om te ontsnappen aan de stadse drukte. Ik vertel je in dit blog meer over dit kustgebied en ik tip drie wandelroutes.

tentsmuir-forest-wandelen

Over Tentsmuir Forest

Tentsmuir Forest bestaat uit bos, begroeide duinen en strand. Een deel van het gebied ligt aan de Noordzee, een ander deel aan de zeearm Firth of Tay. Het 1.500 hectare grote bosgebied wordt beheerd door Forestry and Land Scotland, die er een wandelroute uitgezet hebben en faciliteiten beheren. 

Het Tentsmuir Nature Reserve maakt deel uit van het gebied. Dit beschermde deel bestaat uit drie gebieden: Morton Lochs, Tentsmuir Point and Tayport Heath. Hier komen vele vogelsoorten broeden of pauzeren tijdens hun migratie, dus neem je verrekijker mee. Je merkt tijdens het wandelen in het bos weinig verschil tussen de delen die wel of niet beschermd zijn.

tentsmuir-nature-reserve

Vogels en zeehonden

In het bos en de duinen kan je vele soorten vogels spotten. Neem je verrekijker, een vogelgids en een vogelgeluiden-app zoals TjilpOMatic mee om het jezelf wat makkelijker te maken. Bij Tentsmuir Point spot je zee- en wadvogels, terwijl je bij de Morton Lochs ook andere watervogels zoals de ijsvogel kan zien.

Voor het spotten van zeehonden wandel je naar Tentsmuir Point en langs de oever van de Firth of Tay. Bij laagwater liggen hier vaak zeehonden op de zandbanken te rusten.

tentsmuir-zeehonden-vogels

Parkeren voor een wandeling in Tentsmuir Forest

Op deze locatie ligt een grote parkeerplaats in en aan het bos. Op de toegangsweg staat een slagboom waar je parkeergeld moet betalen. Per bezoek betaal je 2 pond, dat je in munten (!) moet betalen. Houd rekening met de openingstijden van de parkeerplats. On de zomer (april tot eind oktober) ben je van 8 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds welkom. De slagboom gaat na 20.30 uur niet meer open voor inrijden. In de winter is de parkeerplaats van 8 uur 's morgens tot zonsondergang geopend.

Je kan deze parkeerplaats voor zover ik kon zien niet met het openbaar vervoer bereiken. Wel zou je het Fife Coastal Path vanuit Leuchers kunnen volgen, dat door een nat duingebied met vlonderpaden over moeras loopt. Deze route is gemarkeerd met een cirkel met kleurrijk golfpatroon.

parkeren-tentsmuir-forest

Horeca en toiletten

Op bovengenoemde parkeerplaats zijn toiletten aanwezig. Er staan ook vaak een of twee food trucks waar je wat prijzige maar lekkere flatbreads en pannenkoekjes kan kopen. Ze verkopen er ook take away drankjes. Zie hier de openingstijden van de permanente foodtruck Salt and Pine. Verspreid over de parkeerplaats staan picknickbanken, waarvan de meesten met een tegel waarop je je eigen barbeque kan gebruiken. Deze bankjes zijn op drukke dagen snel bezet, dus een picknickkleed of eigen stoeltjes meenemen kan dan geen kwaad.

tentsmuir-forest-horeca

Wandelroutes in Tentsmuir Forest

1. de Icehouse Trail

De Icehouse Trail is een rood gemarkeerde wandelroute door het zuidelijke deel van Tentsmuir Forest. Hij begint op bovengenoemde parkeerplaats en kan in beide richtingen gelopen worden. Vind je de 6,2 kilometer lange route te lang? Je kan hem inkorten met een afsnijroute.

icehouse-trail-tentsmuir-forest

2. ronde vanuit Drumoig

Onderstaande wandelroute begint op een andere locatie en is niet gemarkeerd. Hij is met 12 km ook een stukje langer. Op deze route loop je langs de plek waar de Firth of Tay overgaat in de Noordzee. Je loopt door het natuurreservaat, waar je zeehonden kan spotten, en langs Morton Lochs, waar veel vogelsoorten ronddobberen. Je internetbereik is onderweg mogelijk niet overal even goed, dus download deze route voor offline navigatie voordat je op pad gaat.


3. 170+ km wandelen

Het Fife Coastal Path, een 170+ km lange gemarkeerde wandelroute, loopt ook door Tentsmuir. Deze route volgt het centrale verharde pad en loopt daarna door de duinen met gekapte bomen. Niet per se de mooiste route, dus ik volgde hier liever de Icehouse Trail. Het Fife Coastal Path is wel echt een aanrader als je een langere afstand wilt lopen. Loop de hele route langs de kust van Kincardine naar Newburgh, of kies een korter stuk uit. Ik vind het Coastal Path voor en na Tentsmuir niet het mooiste deel, want veel bewoning en wandelen over wegen. Dat maakt niet zoveel uit als je de hele route loopt, maar als je slechts een paar dagen wilt lopen, zou ik kiezen voor etappes tussen Elie en St Andrews.


Je eigen route maken

Er lopen vele paden door Tentsmuir. Op drukke paden zijn de gemarkeerde paden vaak drukker dan de paden die geen onderdeel van een route vormen. Staat de parkeerplaats behoorlijk vol of heb je de gemarkeerde routes al eens gelopen? Download een navigatie-app zoals Komoot en zet je eigen route uit. Hier vind je voorbeelden van routes die Komoot zelf al bedacht op basis van de ervaringen van andere wandelaars.

tentsmuir-forest-scotland

Fietsen in Tentsmuir Forest

Het centrale verharde pad door het bos is onderdeel van een officiële fietsroute. Je bent met je fiets ook in de rest van het bos welkom, mits je rekening houdt met wandelaars. Het is er relatief vlak, zodat je er ook als niet-mountainbiker relaxed kan fietsen. Er zijn geen fietsrondes uitgezet, maar je kan je eigen route maken in navigatieapps zoals Komoot of een door de app voorgestelde route fietsen.

tentsmuir-forest

Meer te doen in de omgeving

Tentsmuir Forest is in mijn ogen het mooiste bos in dit deel van Schotland, maar er zijn genoeg andere bezienswaardigheden in de omgeving. Wat dacht je van een bezoek aan de historische universiteitsstad St Andrews? Of van een roadtrip langs de kust van Fife? Houd je van wandelen met zand onder je schoenen? Bezoek andere mooie stranden van Fife.

Reacties
Categorieën