De mooiste stranden van Fife
Fife
Fife
05/05/2024
4 min

5x de mooiste stranden van Fife

05/05/2024
4 min

Goudgeel zand onder rode rotskliffen of langs schattige witte visserdorpen. De stranden van Fife, een regio tussen Edinburgh en Dundee, heeft me aangenaam verrast. Op een warme zonnige dag lijkt het er bijna tropisch. Mét vaak gelaterias in de buurt om het plaatje compleet te maken. Ik tip de mooiste stranden van Fife.

De mooiste stranden van Fife

Langs de hele kustlijn van Fife liggen mooie stranden. Mits je bij eb op pad bent, want bij vloed bestaan de meeste stranden helemaal niet. Plan je bezoek daarom slim, bijvoorbeeld met behulp van de BBC-website of het veel minder overzichtelijke Tides4Fishing. Moet je toch nog even wachten tot het water daalt? Bezoek bezienswaardigheden in de mooiste dorpen van Fife.

Ik bezocht alle stranden van Fife en maakte een top 5. Deze vijf favorieten noteer ik hieronder in volgorde waarop je ze tegenkomt als je vanuit Edinburgh rijdt, dus niet gerangschikt op schoonheid.

Good to know: veel van deze dorpen en stranden zijn ook met het openbaar vervoer uit Edinburgh te bereiken. Zie voor het plannen van je route mijn uitleg over busreizen in Schotland.

beste-stranden-kust-fife

1. Silver Sands bij Aberdour

Van Silver Sands heb ik zelf niet veel kunnen zien, want ik was er tijdens hoogwater. Lokale fans hebben me wel foto's laten zien en het strand heeft een award gewonnen, dus hij hoort wel in dit rijtje thuis. Bij eb geniet je hier van een breed strand en uitzicht op de eilanden Inchmickery en Inchcolm, de laatste met een oude abdij erop. Het strand is makkelijk bereikbaar en ligt bij een wat groter dorp, dus dit is wel een van de drukkere stranden van Fife. En als ik de Google plaatjes zo zie, misschien ook niet de allermooiste.

beste-stranden-fife-aberdour

2. Lower Largo Beach

Een van mijn favoriete wandelroutes over en langs het strand begint aan de rand van Lower Largo. Vanaf de oostkant van het dorp neem je de voormalige spoorbaan, een breed en recht pad door het groen. Na een paar kilometer zie je aan je rechterhand informatieborden van het Dumbarnie Links nature reserve. Vanaf hier kan je eerst over een smal pad door de duinen (over het Fife Coastal Path, gemarkeerd met een cirkel gevuld met kleurrijke golfjes) volgen, of eerst over het strand lopen. Loop zo ver je wilt, en neem de andere route terug. Je kan ook helemaal doorlopen naar de landtong Ruddons Point. Vanaf hier zie je Shell Bay en het niet erg fotogenieke caravanpark liggen. Loop het park een stukje op voor het café of restaurant om wat te drinken voor je weer terug loopt.

stranden-fife-lower-largo

3. De stranden van Elie

Elie heeft meerdere stranden, die ik allen erg fotogeniek vindt, In de middagzon ligt het strand aan de westkant er extra mooi bij. Andere mooie stranden zijn (alleen bij eb) Elie Harbour Beach en Elie Ruby Bay. Staat het water te hoog voor een strandwandeling? Maak een wandeling over die landtong, langs de witte hoekige vuurtoren en de oude Lady's Tower. 

Tip: je kan tussen Elie en Shell Bay de Elie Chain Walk volgen, een uitdagend pad over de rotsen dat je beter alleen zonder hoogtevrees en bij laag water kan doen. Trek daar 1 tot 3 uur voor uit.

beste-stranden-fife-elie

4. Roome Bay bij Crail

Roome Bay bestaat deels uit zand en deels uit rotsen met rotspoeltjes. Misschien niet ideaal voor zwemmen, maar wel heel leuk om beestjes te zoeken. Ook in het voormalige buitenzwembad leeft vanalles. Boven het strand liggen rode rotsen, om het nog maar even extra fotogeniek te maken. Het strand ligt op zo'n 10 minuten lopen vanuit Crail, dat een leuk haventje heeft.

mooiste-stranden-fife-crail

5. West Sands bij St Andrews

De meeste mensen bezoeken St Andrews niet voor de stranden, maar voor de vele historische bezienswaardigheden. Zie ook mijn artikel Wat te doen in St Andrews? De oudste universiteitsstad en de geboorteplaats van golf is niet groot, dus je kan er een uurtje geschiedenis opsnuiven en dan een lekkere strandwandeling maken. Je hebt keuze uit West Sands en East Sands. Vanwege de stacaravans aan East Sands, vind ik West Sands mooier voor een wandeling. Hier liggen ook duinen langs het strand en de ligging van St Andrews aan de horizon maakt het strand extra fotogeniek.

mooiste-stranden-fife-st-andrews

Bonus: 'zeezwembaden' langs de kust van Fife

Bij St Monans en Pittenweem werd vroeger zout gewonnen. Ze vingen daarvoor zeewater op in bassins. Als het eb werd en de zee zich terugtrok, bleef er water in deze bassins staan. Deze bassins zijn bij eb dus een soort onofficiële zwembaden. In beide bassins wordt door locals het hele jaar door gezwommen. De waterkwaliteit van St Monans wordt niet meer gecontroleerd, die van Pittenweem volgens mij nog wel. Die van Pittenweem is drukker, maar heeft een langzaam aflopende zandvlakte naar het bassin, zodat je comfortabeler het water in kan.

zwemmen-kust-fife

Langs alle mooiste stranden van Fife

Ik bezocht al deze stranden en meer mooie stranden tijdens het wandelen van de 170+ kilometer lange Fife Coastal Trail. Je kan daar ook perfect 2 tot 4 dagen van lopen. Voor de mooiste stranden wandel je bijvoorbeeld van Aberdour naar Crail. Er liggen meerdere officiële fietsroutes langs de kust, die je ook langs deze stranden leiden. Is dat je allemaal iets te sportief? Bekijk mijn roadtriproute langs de kust van Fife. Je komt dan ook langs het strand van Tentsmuir Forest, dat lastiger te bereiken maar ook heel mooi is.

Reacties
Categorieën