Wat te doen in Innerleithen
Dorpen en steden in Schotland
Dorpen en steden in Schotland
03/17/2024
4 min

Wat te doen in Innerleithen?

03/17/2024
4 min

Omgeven door heuvels met mountainbikepaden en wandelpaden ligt het kleine dorp Innerleithen. De meeste bezoekers komen hier om zich aan de heel uitdagende mountainbikeroutes te wagen of wandelingen in de heuvels te maken. In het dorp zelf liggen weinig historische of culturele bezienswaardigheden, maar je vindt er wel een fantastisch café. Dit zijn mijn tips voor wat te doen in Innerleithen.

Innerleithen: een introductie

Innerleithen is geen groot dorp, maar toch is het er zelfs op een heel druilerige zondag begin maart gezellig levendig. Het zijn vooral met modder bespetterde en in fietskleding uitgedoste jonge mensen. Ze komen van de beroemde mountainbiketrails een paar honderd meter buiten het dorp en zoeken warmte en cake in de cafés. Het dorp bestaat uit een hoofdstraat met vooral veel fietsenwinkels en cafeetjes en is omgeven door de heuvels van de Southern Uplands.

De Tweed-rivier stroomt langs het dorp, dat hier niet voor niets ligt. De rivier kwam altijd al goed van pas, zodat mensen hier in de prehistorische en Romeinse tijdperken al wilden wonen. Het dorp groeide flink in de 18e en 19e eeuw, toen de textielindustrie hier geld in het laadje bracht. Voor de verwerking van wol en katoen werden molens langs de rivier aangelegd. Tegenwoordig wordt het geld hier vooral met (fiets)toerisme verdiend.

innerleithen-schotland

Mountainbikewalhalla

De meeste (Schotse) fietsfanaten hebben over de trails van Innerleithen gehoord. Er werden kampioenschappen georganiseerd, maar je kan als pro vrijwel het hele jaar door fietsen. Er zijn vier oranje gelabelde downhillroutes (voor de pro's), een dubbelzwarte en een rode tour. Er zijn geen blauwe of groene - voor beginners geschikte - routes. Op deze pagina lees je informatie en actuele updates over de routes. Je hoeft niet zelf naar boven te fietsen als je dat niet wilt, want er is een shuttle beschikbaar. In de buurt liggen ook de 7 Stances-trails van Glentress.

Heb je geen eigen fiets mee naar Innerleithen? Je kan er een huren in het dorp. Kijk bijvoorbeeld eens bij I-Cycles, Ride Innerleithen of The Bike Shop.

Mis je nog wat aan je fiets of moet je een reparatie uit laten voeren? In de hoofdstraat zitten fietsenwinkels en -reparatiezaken!


Wandelen bij Innerleithen

De Southern Upland Way en de Cross Borders Drove Road lopen op een paar kilometer langs Innerleithen. Vind je 4-5 of 16 dagen respectievelijk een beeeeetje te gek? Je kan er ook mooie dagwandelingen maken. Voor een uitdaging wandel je over de Cross Borders Drove Road naar Peebles en dan langs de River Tweed weer terug. Zoek het even op in een navigatie-app, maar ik gok dat dat zo'n 25-30 kilometer lopen is. In dit (digitale) gidsje staan meerdere wandelroutes genoemd die in het dorp beginnen. Dit boekje is ook geprint te koop bij cadeauwinkel The Hub aan de hoofdstraat. Een mooie wandelroute is die door het bos naar het Castle Knowe Iron Age Fort.

wandelen-innerleithen

Favoriete café: No1

Ik kreeg dit fantastische café getipt van een oudere dame die mij als verzopen kat uit de heuvels zag slenteren. Iets om naar uit te kijken, vond ze, en ze had gelijk. Wat een knusse plek, met zulk lekker eten! Je kan er ontbijten, lunchen en cake bestellen en het menu bestaat uit vegetarische en veganistische gerechten. De wrap met halloumi is heerlijk spicy - aanrader! In de hoek staan boeken en tijdschriften en niemand vind het gek als je met een kop thee in een hoekje gaat zitten lezen. En het maakt ook niet uit als je bemodderd van de fiets- of wandelpaden komt.

innerleithen-cafe

Andere horeca

Out Out is een gastropub & pizzeria met kleurrijke gerechten op het menu. Naast vlees- en visgerechten staan er ook vegetarische opties zoals een paddenstoelenrisotto op het menu. Bij café Loulabelles kan je gezellig met fietsers kletsen en bij Caldwell's bestel je prijswinnende ijsco's. Voor een wat fancy setting dineer je in het Traquair Arms hotel. In het naastgelegen Durty Brewing bestel je huisgebrouwde biertjes en mag je je eigen eten meenemen. Volgens de gastheer van mijn accommodatie is het (afhaal)eten van het Indische restaurant de moeite waard.

Leuke dingen in de buurt

Innerleithen is een goede uitvalsbasis voor avonturen in de Scottish Borders. Niet ver van het dorp ligt Traquair House, met een doolhof en een café en rondleidingen door het fancy huis. Op rijafstand liggen de leuke dorpen Peebles en Selkirk. Op een uur rijden ligt Edinburgh. Houd je van mooie tuinen? Bezoek de Kailzie Gardens bij Peebles en de Dawyck Botanic gardens. Ook leuk: de Polish Map of Scotland,een 50 bij 40 meter groot reliëfmodel van Schotland dat gemaakt werd door Poolse soldaten.

innerleithen

Fijn overnachten in Innerleithen

Ik logeerde in de Cleikum Mill Lodge, bestaande uit een appartement op de bovenverdieping en een hostel op de benedenverdieping. Je kan er tweepersoons privékamers boeken en gebruik maken van de woonkamer en het drooghok. Fietsen kunnen hier vergrendeld aan de muur binnen gestald worden, er is een fietswasplaats en voor 2 pond mag je de wasmachine (inclusief wasmiddel) gebruiken. Ideaal voor wandelaars en fietsers! In de gang staat een kast met boeken, (fiets)tijdschriften en foldertjes over de omgeving, waaronder gidsjes met wandelroutes. De eigenaar is heel vriendelijk en behulpzaam, maar is niet permanent aanwezig, dus last-minute boeken is niet altijd mogelijk. Het hele gebouw kan afgehuurd worden voor groepen. Oh en ontbijten kan naast de deur bij mijn favoriete restaurantje!

Andere accommodaties waar ik goede verhalen over hoorde: OYO St Ronan's en Traquair Arms Hotel.

overnachten-innerleithen

Reacties
Categorieën