Bow Fiddle Rock
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
03/10/2024
2 min

Bow Fiddle Rock: een bijzondere rots in de Moray Firth

03/10/2024
2 min

Nabij het fotogenieke plaatsje Portknockie ligt Bow Fiddle Rock. Deze bijzondere rotsformatie is één van de bekendste bezienswaardigheden aan de kust van Moray. De rots ligt in zee en heeft een wat driehoekige vorm. Wat hem echt iconisch maakt: er zit een natuurlijk gat of een natuurlijke tunnel in, waar je doorheen kan kijken.

bow-fiddle-rock

Bow Fiddle Rock

De bijzondere tunnel in de rots begon ooit als een tunnel. De golven veroorzaakten erosie, waardoor de tunnel steeds verder uitgehold werd. Nu is het een soort boog en na nog een heel lange periode erosie wordt de rechterhelft van de rots waarschijnlijk een rotsstaande toren (stack) zoals andere rotsen aan de kust van Moray. Bij helder weer kan je vanaf de kliffen de andere oever van de Moray Firth zee-arm zien liggen.

bow-fiddle-rock-schotland

Wandelen naar Bow Fiddle Rock

Bow Fiddle Rock ligt aan de Moray Coast Trail, een 73 km lange wandelroute. Je hoeft die route natuurlijk niet helemaal te lopen. Je kan de markering van een witte vogel in een blauwe cirkel vanuit nabijgelegen dorpjes volgen. Zo loop je zo dicht mogelijk langs de kust op mooie paden.

Wandelen vanuit Cullen

Onderstaande route begint in Cullen en loopt langs de kust naar Bow Fiddle Rock. Je kan de route ook andersom lopen. Voor het westelijke deel van de route is het handig als het eb is, dan heb je een groter en steviger strand om over te wandelen. Bij vloed is er eventueel een pad hogerop langs het strand. Vind je de route te lang? Neem in Portknockie de bus terug naar Cullen.


Wandelen vanuit Findochty

Een andere mooie aanlooproute komt van de andere kant. In bijna vier kilometer wandel je langs de rotskust en een schattige vissershaven. Vanaf Bow Fiddle Rock kan je dezelfde route terug nemen, of een bus naar het startpunt nemen.


Findochty

Vogels en zeedieren

Neem je verrekijker mee - als je die hebt. Op Bow Fiddle Rock en omliggende rotsen zitten veel vogels. Sommige rotsen zijn zelfs helemaal wit van de vogelpoep. Er leven grote groepen rotsduiven en er zitten vaak aalscholvers te drogen in de zon. Bij dit deel van de kust worden ook vaak zeehonden en dolfijnen gespot, en soms zelfs walvissen.

Parkeren

Nabij de rots ligt een verharde parkeerplaats waar zo'n tien auto's kunnen staan. Op drukke (zomer)dagen staat het snel vol, maar de meeste mensen blijven niet heel lang. Vanaf de parkeerplaats loop je in zo'n twee minuten naar een uitkijkpunt op de rots.

bow-fiddle-rock-parkeren

Andere bezienswaardigheden in de omgeving

Bow Fiddle Rock ligt dichtbij Cullen, een schattige kustplaats met het fijne Rockpool café. Je kan er naar de top van Castle Hill wandelen voor uitzicht over het dorp en de kust. Bij eb kan je er tussen fotogenieke rotsen op het strand wandelen. Findochty is een van mijn favoriete vissersdorpen aan dit deel van de kust. Vanaf daar kan je een mooie roadtrip richting Findhorn maken, met stops in Lossiemouth (East Beach) en Burghead (Pictisch fort). Liever wandelen of fietsen? Volg de Moray Coast Trail!

bow-fiddle-rock-wandelen

Reacties
Categorieën