Wat te doen in Nairn
Moray in Schotland
Moray in Schotland
02/14/2024
4 min

Wat te doen in Nairn?

02/14/2024
4 min

Het Schotse dorp Nairn ligt aan de oostkust, niet ver van Inverness. Mensen die het dorp bezoeken, doen dat vooral voor de lange zandstranden in dit relatief zonnige deel van Schotland. Die stranden zijn ook echt wel het toeristische hoogtepunt, maar er is meer te beleven als je langer wilt blijven. In dit artikel deel ik mijn favoriete dingen om te doen in Nairn.

Is Nairn leuk om te bezoeken?

Nairn is meer functioneel dan heel toeristisch. De gebouwen zijn ontworpen in de typisch Schotse wat grauwe en hoekige bouwstijl. Nairn barst niet van de toeristische bezienswaardigheden en ik zou zeker niet apart naar Nairn reizen voor wat er wel te zien is. Moet je Nairn dan mijden? Nah, het is een goede uitvalsbasis voor de regio en er zijn relatief veel voorzieningen. Nairn trekt vooral veel bezoekers vanwege de mooie stranden, die makkelijk bereikbaar zijn vanuit bijvoorbeeld Inverness.

is-nairn-leuk-om-te-bezoeken

Wat te doen in Nairn?

Zoals ik al schreef, barst Nairn niet van de historische of toeristische hoogtepunten. Omdat het een grotere plaats aan zee is, hoef je je er ook weer niet te vervelen. Dit zijn mijn favoriete dingen om te doen in Nairn:

1. boeken shoppen in de High Street

Zoals je van een van de grotere plaatsen in een regio verwacht, heeft Nairn een functioneel centrum. Langs de High Street liggen onder meer kapsalons, een brillenwinkel, een Fish & Chips shop en een bloemenwinkel. Je vindt er ook mijn favoriet: The Nairn Bookshop. De eigenaresse is heel vriendelijk en behulpzaam en ze heeft heel schattig handgeschreven briefjes op de planken hangen. Op die briefjes heeft ze in een paar zinnen een aanrader omschreven. Je vindt in het dorp ook een aantal tweedehands winkels. Voor tweedehands boeken moet je bij Highland Hospice books and collectibles. Bezoek in Nairn ook de The Highland Weigh zero waste shop en de Brae gallery met mooie prints in de etalage.

wat-te-doen-in-nairn

2. thee drinken in een gezellig café

In welk Schotse dorp ik ook kom, ik ga altijd eerst op zoek naar een gezellig café. Als ze ergens goed in zijn in Schotland, dan is het wel cake bakken en deze met (in mijn ogen) veel te donkere thee serveren. Voor een informele setting ga je naar Ashers café and bakery, waarvan er twee in de hoofdstraat zitten. Hier kan je ook heerlijk brood halen, wat in Schotland soms nogal een uitdaging is. Formeler en prijziger maar ook gezellig is het in The Classroom Bistro, waar ze seizoensgebonden en lokale ingrediënten in hun lunchmenu verwerken. Ik voelde me hier in mijn eentje wat out of place, maar het is een fijne plek om met anderen heen te gaan. Langs de stranden liggen meerdere horecagelegenheden, zoals Strathnairn Beach Cafe.

wat-te-doen-nairn-horeca

3. Nairn Museum bezoeken

Ik zou niet speciaal voor Nairn Museum naar Nairn heen en weer rijden, maar als je er toch bent, geeft het museum een goed kijkje in de geschiedenis van het dorp en de regio. Je leert er over de militaire en maritieme geschiedenis van vroeger vissersdorp Nairn. De tentoonstellingen zijn, net als de website, niet heel modern, maar dat maakt ze niet minder boeiend.

4. een strandwandeling maken

Nairn ligt pal aan de Moray Firth, een zeearm van de Noordzee. Aan deze kant van de Firth liggen prachtige stranden, waarvan er vier bij Nairn horen. Slenter bijvoorbeeld over het rustige Whiteness Beach en zoek zeediertjes in de rotspoelen van West Beach. Honden zijn op elk van de stranden welkom. Omdat het weer hier aan de oostkust relatief mild en zonnig is, kan je er 's zomers ook heerlijk een dagje aan zee zonnen.

nairn-strand-schotlandNairn strand (foto VisitScotland / Paul Tomkins)

5. een wandelroute volgen in Culbin Forest

Vlakbij Nairn ligt één van mijn favoriete bossen van dit deel van Schotland: Culbin Forest. Dit bos is dankzij de naaldbomen het hele jaar door groen. In de lente en herfst zorgen de tussen de naaldbomen verspreide loofbomen voor extra kleur. Maak er de Hill 99 wandeling naar de uitkijktoren, voor uitzicht over het bos en de Moray Firth. Je kan ook een eigen route door het bos naar de zee maken.


Dingen om te doen in de omgeving van Nairn

Nairn is als grotere plaats een goede uitvalsbasis voor avonturen in de omgeving. Met de auto, maar ook met bussen of treinen kan je de omgeving in trekken. Bezoek bijvoorbeeld Fort George, een nog in gebruik zijnde grote militaire vestiging. Of bezoek Brodie Castle of Cawdor Castle (ook leuk met kinderen). Maak een roadtrip naar het noordwesten en bezoek schattige dorpjes zoals Findhorn. In Findhorn kan je mooi door de duinen wandelen en lunchen of theeleuten in café Torta. Dit stuk van de oostkust is ook een van de beste plekken voor walvissen spotten in Schotland. Voor een mooie kustwandeling volg je (een stuk van) de Moray Coast Trail, een 70+ km lange wandeling over kustpaden.

Liefhebbers van geschiedenis bezoeken Culloden Battlefield, de plek waar op 16 april 1746 de beslissende Slag bij Culloden plaatsvond, die het einde van de Jacobieten-opstand tegen het Britse bewind betekende. Inverness ligt op een half uur rijden van Nairn en is een leuk uitje voor een dagdeel.

Vanuit Nairn ben je ook zo in het noordelijke deel van de Cairngorms, mijn favoriete berggebied in Schotland. Nabij Grantown on Spey en Boat of Garten kan je vlakke maar mooie wandelingen maken. Bij Boat of Garten liggen mooie lochs en Caledonisch bos bij het Osprey bezoekerscentrum. Dieper de Cairngorms in, voorbij Aviemore, maak je uitdagendere wandelingen in Cairngorms.

Tip: lees ook mijn blogs over busreizen in Schotland en treinreizen in Schotland.

cawdor-kasteelCawdor kasteel en tuinen (foto: VisitScotland / Kenny Lam)

Meer dingen om te doen bij Nairn

Blijf je langere tijd in Nairn en zoek je meer interessante dingen om te doen in de plaats en de omgeving? Bezoek de toeristische website van Nairn, waar je ook handige plattegronden vindt. Op VisitScotland staat een interactieve kaart met onder meer accommodaties.

Reacties
Categorieën