Treinreizen in Schotland
Transport naar en in Schotland
Transport naar en in Schotland
11/01/2023
3 min

Treinreizen in Schotland: zo doe je dat

11/01/2023
3 min

Ik heb heel wat reizen in Schotland zonder auto gemaakt. Dat bekent dat ik volledig aangewezen was op het openbaar vervoer, al probeer ik ook vaak te liften. Ik heb de nodige ervaring met treinreizen in Schotland. Dit zijn mijn beste tips.

--> Op zoek naar de mooiste treinroutes in Schotland? Ik deel mijn favorieten binnenkort met je!

Is treinreizen in Schotland goed te doen?

Ik ben ongeveer heel Schotland doorgereisd per trein. Of het goed te doen is... dat hangt denk ik van je bestemming af. Reis je tussen grote steden, dan is het treinverkeer goed geregeld. Ook veel grotere dorpen in de Hooglanden en Cairngorms zijn goed bereikbaar. Vanuit daar zijn vaak genoeg mooie wandelroutes te lopen. Wil je echter dorpen in het hoge noorden of aan de noordoostkust bereiken, dan is de trein vrij gelimiteerd. Gelukkig is er vaak wel een alternatief: bussen in Schotland.

treinen-schotland

Is treinreizen in Schotland duur?

In Nederland zijn we gewend dat treinkaartjes van A naar B altijd min of meer dezelfde prijs hebben. In Schotland is dat niet het geval. Hoe meer zitplaatsen al geboekt zijn voor een bepaalde reis, hoe duurder de overgebleven zitplaatsen zijn. Of: hoe later je boekt, hoe duurder je treinkaartjes. Dat loopt soms echt op tot ongelooflijk hoge prijzen voor korte trajecten. Dat is vaak zo in drukke periodes waarin de vraag hoog is.

Treinreizen in Schotland is vooral duur als je je kaartje niet (super)vroeg koopt. Niet ideaal dus als je net als ik graag ter plekke je plannen bedenkt. Op de korte afstanden is het prijsverschil vaak nog wel te overzien. Wil je van zuid naar noord en laat boeken, dan kan het zijn dat je eerst een nier moet verkopen.

De les: boek je treintickets in Schotland zo vroeg mogelijk.

Waar boek ik treinkaartjes in Schotland?

Je kunt gebruik maken van de website of app van de treinmaatschappij waarmee je reist. Vaak, maar niet altijd, is dat Scotrail.

Ik maak liever gebruik van de Trainline website en app. Hier kun je het beste reisschema samenstellen en ook direct e-tickets bestellen. Ik gebruik deze software, na diverse anderen geprobeerd te hebben, al minstens vier jaar.

treinreizen-in-schotland

Moet ik plaatsen reserveren in de trein?

Niet in elke trein moet of kun je plaatsen reserveren. Geeft de Trainline software je de mogelijkheid om (gratis) plaatsen te reserveren, dan zou ik dat zeker doen. Dat kan vaak alleen in de langeafstand treinen. Handig om te doen, want dan weet je zeker dat je kunt zitten en hoef je niet met je bagage door allerlei wagons te waggelen om een plekje te zoeken.

Kan mijn fiets mee in de trein in Schotland?

In vrijwel alle Schotse treinen kun je je fiets meenemen. Op sommige trajecten moet je een plek voor je fiets reserveren. Voor trajecten waarbij dat niet kan of hoeft, geldt vaak: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dit geldt onder meer voor de treinen tussen Edinburgh en Glasgow. Zijn de fietsplekken bezet, dan kunnen jij en je fiets niet mee met die trein. Hier lees je meer over treinreizen met je fiets.

Kan mijn hond mee in de trein naar Schotland?

Je mag maximaal twee huisdieren meenemen in de Schotse trein. Of dat nou honden of cavia's zijn. Je dieren moeten aangelijnd zijn of in een reismand vervoerd worden.


Is er wifi in de Schotse treinen?

In de meeste Schotse treinen in wifi aanwezig. Mijn ervaring is dat die verbinding niet altijd heel stabiel is, dus ik zou geen beloften doen aan werkgevers ;)  Ik gebruik vaak mijn datahotspot op mijn telefoon als de wifi niet goed werkt. Het is slim om grote bestanden thuis al te downloaden.

Kan ik mijn telefoon opladen in de trein in Schotland?

In de modernere treinen in Schotland vind je usb-ingangen voor je telefoon, e-reader of tablet. Dit komt steeds vaker voor, omdat de treinen langzaam vernieuwd worden. Stopcontacten zijn schaarser en altijd in Schotse vorm (lees: adapter nodig).

Hebben Schotse treinen vaak vertraging of problemen?

Ik heb goede ervaringen met Schotse treinen. Natuurlijk kun je altijd pech hebben. Ook in Schotland vinden ongelukken plaats en kan schade aan de rails ontstaan. Bij overstromingen en extreem weer worden treinritten geannuleerd. Je kunt pech hebben, maar ik heb zelden vertraging in Schotse treinen.

Reacties
Categorieën