Wandelroutes in Schotland die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn
Dagwandelroutes in Schotland
Dagwandelroutes in Schotland
12/07/2023
3 min

Wandelroutes in Schotland die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer

12/07/2023
3 min

Reis je zonder auto naar Schotland en wil je mooie wandelroutes volgen? Dan moet je op zoek naar wandelroutes in Schotland die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Ik reis er ook regelmatig zonder auto rond en deel in dit artikel met je hoe ik mooie én bereikbare routes vind.

Hoe vind je wandelingen in Schotland die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer?

Ik gebruik de Inspiratie-feed van mijn favoriete navigatieapp Komoot om wandelroutes te vinden die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Komoot heeft daar in de zoekfunctie namelijk een apart filter voor! De wandelroutes in Komoot zijn allemaal uitgezet door andere wandelaars, die je met hun foto's ook direct een goed beeld van de route geven. Schotland is een van de landen met veel Komoot-gebruikers, zodat de keuze reuze is.

wandelroutes-schotland-met-bus-bereikbaar

Een andere manier: zoeken via WalkHighlands

Ook de Walkhighlands-website heeft in de zoekpagina een filter voor routes die beginnen bij een bushalte of treinstation. Ik vind deze website minder overzichtelijk om routes te zoeken dan Komoot, maar de informatie die over elke route gedeeld wordt is dan wel weer heel fijn uitgebreid.

wandelroutes-schotland-met-trein-bereikbaar

Zelf een wandelroute maken die met het openbaar vervoer bereikbaar is

Kun je op jouw gewenste wandellocatie in Komoot geen wandelroute vinden die met het openbaar vervoer bereikbaar is? Kies een route die je wel aanspreekt, sla hem op in je eigen profiel en pas hem aan. Geef in de Komoot legenda aan dat je ook bushaltes en treinstations op de kaart wilt zien, en voeg een nieuw startpunt toe.

Je kunt natuurlijk ook een compleet nieuwe route maken. Dat doe je via de Routeplanner in Komoot. Geef ook hier aan dat je bushaltes en treinstations op de kaart wilt zien. Kies zo'n halte of station als start- en eventueel ook eindpunt en maak je eigen route langs highlights (de rode bolletjes).

Controleer voordat je vertrekt ook even wanneer de bus terug naar je overnachtingslocatie vertrekt. De bussen in Schotland rijden minder frequent dan de bussen in Nederland. Langs wegen waar veel verkeer komt kun je eventueel ook liften nadat je het eindpunt van je wandeling bereikt hebt.

--> Ben je nog niet bekend met Komoot? Op mijn andere platform deel ik Komoot tutorials.

wandelingen-schotland-met-openbaar-vervoer-bereikbaar

Voorbeelden van wandelingen in Schotland die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn

1. Door de Cairngorms naar An Lochan Uaine

Deze uitdagende wandeling laat zien dat je als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer door ruig gebied kunt wandelen. Wandel langs het mooie Loch Morlich naar de top van onder meer Meall a’ Bhuachaille, vanaf waar je op een heldere dag ver over de Cairngorms uitkijkt. Je loopt ook langs het kleinere An Lochan Uaine, 'het groene loch'. Over de Ryvoan Pass en door het Glenmore bos loop je terug naar de bushalte.


2. Naar de top van Conic Hill

Vanaf de top van Conic Hill heb je prachtig uitzicht over Loch Lomond en de Trossachs. Bergen en water zo ver je kunt kijken. Dit is dan ook één van mijn favoriete plekken langs de West Highland Way. Gelukkig hoef je niet die hele langeafstandwandelroute te lopen om van het uitzicht te genieten. Deze met de bus te bereiken wandelroute leidt je langs dit hoogtepunt en de oever van Loch Lomond.


3. Langs lochs in de Torridon-regio

Zelfs in mijn favoriete wandelregio, het afgelegen Torridon, zijn wandelroutes te vinden die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Zoals deze langs Loch Diabaig & Loch Diabaigas Àirde. Schattige witte huisjes aan de kust, wilde heuvels en prachtige vergezichten.


Meer wandelideeën

Deze drie wandelroutes zijn slechts een greep uit de vele opties. Alleen in de Cairngorms vond ik al 100+ routes die bij een bushalte of treinstation beginnen. Wandelroutes vinden die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn is dus écht niet moeilijk! :)

❗ Onderschat de uitdagingen en gevaren van wandelen in de Schotse bergregio’s niet. Controleer de weersvoorspellingen in de dagen voor je wandeling en op de dag van je wandeling. Neem voldoende lagen kleding mee en pak regenkleding, voldoende eten en drinken en een goed gevulde EHBO-set in. Zorg dat je een papieren kaart en kompas mee hebt en dat je weet hoe die te gebruiken (een navigatie-app is niet voldoende!). Lees ook mijn tips voor veilig (berg)wandelen in Schotland.

Reacties
Categorieën