Wandelroutes op Glenlivet
Dagwandelroutes in Schotland
Dagwandelroutes in Schotland
11/15/2023
5 min

Wandelroutes op het Glenlivet estate

11/15/2023
5 min

Je kent Glenlivet misschien van de wereldberoemde whiskys die er gemaakt worden. De distilleerderij ligt op het Glenlivet estate, dat in het noorden van berggebied de Cairngorms ligt. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet - sommigen gemarkeerd, anderen niet. Ze liggen allemaal relatief laag en zijn dus ook in de lente en herfst voor de meeste wandelaars goed toegankelijk. Een perfecte plek voor wandelingen tussen ruige, met heide begroeide hellingen en door schapen begraasde schapen. Dit zijn mijn favoriete wandelroutes op het Glenlivet estate.

wandelroutes-glenlivet-estate

Dit geldt voor alle wandelroutes op het Glenlivet estate

Hoewel het Glenlivet estate in vergelijking met het hart van de Cairngorms redelijk gecultiveerd is, is het nog steeds een ruige plek. Bij slecht zicht kunnen wandelpaden slecht te vinden zijn en daar verdwalen is geen goed idee. Er zijn niet overal bomen, waardoor je op veel plekken slecht beschermd bent tegen regen-, hagel- en sneeuwstormen. Controleer de weersvoorspelling voor vertrek en bereid je voor op heel wisselende weersomstandigheden.

Trek stevige en bij voorkeur waterdichte wandelschoenen aan. De wandelpaden zijn op sommige plekken behoorlijk zompig.

Houd er rekening mee dat je op een groot deel van het Glenlivet Estate geen telefoonbereik hebt. Download je online wandelroutes en wandelkaarten offline wanneer je nog in de bewoonde wereld bent.

wandelen-glenlivet

Een paar maanden per jaar wordt gejaagd op Glenlivet estate. Tussen augustus en oktober wordt er op grouse gejaagd. In oktober schieten de jagers op herten. De data waarop je hier beter niet kunt wandelen staan op deze pagina.

Glenlivet Estate is een 'working farm'. Dat betekent dat er vee (met name schapen, maar ook koeien) los rondloopt. Ook op de paden. Wandel je met een hond? Houd hem of haar de hele route aan de lijn. Zorg dat je de boer - ook zonder hond - niet in de weg loopt en sluit alle hekken die je open doet ook weer. Houd honden ook in het voorjaar aan de lijn, zodat ze de op de grond nestelende vogels niet storen of doden.

Het Livet path

Het Livet path begint op een parkeerplaats aan een smalle weg naar de middle of nowhere. Je volgt de blauwe markeringen op een ronde door het typische Glenlivet landschap: een combinatie van ruige hellingen en groene weiden. Hier ben je omgeven door wollige schapen met zwarte koppen die het gras laag houden. De route overlapt op de smalle paden met de Malcolm Gillespie Smugglers Trail. Een deel van de route volgt de Livet-rivier waarnaar het estate vernoemd is. Een ander deel loopt door ruige heide en boggy ondergrond. Oh en er staan allemaal goed onderhouden en nog bewoonde droomcottages langs deze route. De meeste foto's in dit blog zijn langs deze route gemaakt.

glenlivet-wandelpad

Smuggler's trails op Glenlivet Estate

Glenlivet Estate heeft een rijke historie rondom whisky. In de vroege 19e eeuw waren er ruim tweehonderd illegale stokerijen in de Livetvallei waar bovenstaande route door loopt. Wandelend tussen de heuvels voel je je volledig afgesloten van de buitenwereld: een perfecte plek om je als illegale stoker of smokkelaar te verstoppen dus. De stiekemerds smokkelden hun whisky door de heuvels naar de steden Perth, Aberdeen en Edinburgh (nog best een stuk reizen!).

Over de paden die de smokkelaars vroeger gebruikten, zijn de Smugglers Trails op Glenlivet uitgezet. Er zijn drie verschillende routes, die allen naar bekende historische personen vernoemd zijn.

Alledrie de routes zijn goed gemarkeerd. Bij het bezoekerscentrum kun je een informatiefolder met een kaartje halen.

smugglers-trail-glenlivet

Naar uitkijkpunt Càrn Dàimh

Een mooie wandelroute door bos naar het Càrn Dàimh viewpoint, een redelijk vlakke heuveltop met panoramisch uitzicht op de hogere bergtoppen van de Cairngorms. Na het uitkijkpunt is het landschap relatief open, zodat je verder loopt met uitzicht. De route volgt grotendeels grindpaden, maar is op het laatste stuk drassig, modderig en soms moeilijk te herkennen. Volg de oranje pijlen op de moor om het jezelf makkelijker te maken.

Pas op met honden, want op sommige punten komen bergafwaartse MTB-paden uit op grindwegen. Vlakbij het uitkijkpunt moet je over een trappetje over de omheining - niet zo goed te doen met grote honden. Je kunt daar beter de omheining volgen tot je een boerenhek vindt.

Honger gekregen na je wandeling? Navigeer naar het nabijgelegen Bike Glenlivet café (bruine borden) voor echt heel lekker ontbijt, lunch en gebak.

glenlivet-uitkijkpunt


Glen Brown Circuit

Het Glen Brown Circuit doet qua landschappen aan het Livet path denken. De afwisseling tussen (klein) bos, brede paden door boerenland en vergezichten op bruine heuvels maken hem gevarieerd. Het uitzicht is fantastisch, vooral bij helder weer. Je wandelt langs meerdere ruïnes die laten zien dat hier vroeger meer mensen woonden. Deze mooie route heeft één nadeel: je loopt de laatste kilometer over de doorgaande weg (A939).


Naar het Glenmulliach Viewpoint

Ik maakte de wandeling naar het Glenmulliach Viewpoint in de sneeuw en dat is sowieso een aanrader. In de rest van het jaar is het ongetwijfeld ook prachtig ;)  Vanaf deze wandelroute heb je grotendeels weids uitzicht op meer afgelegen delen van het Glenlivet estate en de Cairngorms. In de (na)zomer kleurt de bloeiende heide de voorgrond paars. De achtergrond bestaat uit een typisch Cairngorms-lapjesdeken van bos, heide en boerenland. Je herkent het viewpoint aan een informatiebord en een bankje. Je loopt een klein stukje dezelfde weg terug, waarna je een alternatief (en in Komoot onbekend) bospad terug naar de parkeerplaats neemt.


Andere wandelroutes op Glenlivet Estate

Er zijn relatief veel wandelroutes uitgezet op Glenlivet Estate. Ik benoem ze in dit blog niet allemaal. Andere opties zijn:

wandelen-glenlivet-schotland

Andere dingen om te doen op Glenlivet estate

Fan van whisky? Bezoek de Glenlivet distilleerderij voor een rondleiding en een proeverij. Meer activiteiten met het whisky-thema beleven? Volg de Malt Whisky Trail - een roadtrip langs onder meer destilleerderijen. Je kunt bij Bike Glenlivet op het landgoed (elektrische) mountainbikes huren en spannende trails met fantastisch uitzicht volgen.

❗ Onderschat de uitdagingen en gevaren van wandelen in de Schotse bergregio’s niet. Controleer de weersvoorspellingen in de dagen voor je wandeling en op de dag van je wandeling. Neem voldoende lagen kleding mee en pak regenkleding, voldoende eten en drinken en een goed gevulde EHBO-set in. Zorg dat je een papieren kaart en kompas mee hebt en dat je weet hoe die te gebruiken (een navigatie-app is niet voldoende!). Lees ook mijn tips voor veilig (berg)wandelen in Schotland.

Reacties
Categorieën