2-daagse wandelroute in Abernethy forest
Meerdaagse wandelroutes
Meerdaagse wandelroutes
01/31/2024
7 min

2-daagse wandeling door Abernethy forest en de Cairngroms

01/31/2024
7 min

Ik kwam na drie maanden in Portugal, Zwitserland en Nederland weer 'thuis' in Schotland. De storm blies mijn logeerhuis bijna het dorp uit, dus mijn eerste avontuur moest even wachten. Toen ik twee dagen zonder wind en zonder regen in de voorspelling zag (een zeldzaamheid eind januari) wist ik dat ik mijn kans moest grijpen en naar de Cairngorms af moest reizen. Samen met een vriendin maakte ik een 2-daagse wandeling door Abernethy forest in de Cairngorms.

 • afstand: 23 km
 • hoogtemeters: 360
 • gemiddelde wandeltijd (totaal): 8 uur
 • startpunt: nabij Nethybridge (zie routebestanden)
 • moeilijkheid paden: makkelijk
 • navigatieskills nodig om door terrein zonder paden te navigeren
 • beste tijd: kan hele jaar door als je rekening houdt met het weer (open vlakte)

2-dagen-wandelen-abernethy-cairngorms

Twee dagen door Abernethy forest

Abernethy is het grootste natuurlijke bosgebied van het Verenigd Koninkrijk. Deze route loopt door slechts een klein deel van het hele bos en dat kleine deel voelt al zo eindeloos! Een deel van het bosgebied bestaat uit Caledonisch bos, het Schotse oerbos waarvan nog slechts 1% overgebleven is. Hoe dieper je het bos in loopt, hoe meer dikke, oude bomen je ziet. Ik vind Abernethy forest het hele jaar door mooi. In de winter is het een van de groenste plekken in het land. Je kan er met wat geluk zeldzame rode eekhoorns en boommarters spotten.

Een kwart tot de helft van de route loopt door meer open terrein. Hier ligt heide zo ver je kunt kijken, met de zachte bergen van de Cairngorms aan de horizon. Hier is het in de zomer extra mooi dankzij bloeiende heide. In dit open terrein kan je edelherten en korhoenders spotten.

2-dagen-wandelroute-abernethy-forest

Mijn 2-daagse wandelroute door Abernethy forest

Deze wandelroute is in totaal 23 kilometer lang. Doordat er weinig hoogtemeters in de route zitten, kunnen goed getrainde wandelaars de route in 7 tot 8 uur lopen. Je kan hem dus ook in één dag en zonder overnachting wandelen. Ik koos ervoor om hem op te delen in twee etappes, waarvan de eerste etappe de kortste en makkelijkste is. Ik overnachtte in outdoortrainingscentrum Glenmore Lodge.

Goed om te weten:

 • er zijn parkeerplaatsen op het startpunt
 • het startpunt heeft geen bushalte. De dichtstbijzijnde bushalte ligt in het dorp Nethybridge, vanaf waar je dan naar het startpunt moet lopen. Liften is lastig, omdat het startpunt aan het eind van een (voor auto's) doorlopend bospad ligt.
 • voor een smakelijke stop voor of na je wandeling moet je bij Nethy House zijn. Nog wandel- of kampeerspullen nodig? Bezoek mijn favo outdoorwinkel Tiso in Aviemore op 20 min rijden van het startpunt.
 • deze route is niet gemarkeerd, dus gebruik een navigatieapp en een kaart om je weg te vinden. Mijn route is een aangepaste versie van deze route van Walkhighlands.
 • voor dag twee moet je kunnen navigeren met kaart en kompas, want je moet een heidevlakte zonder pad oversteken. Kan je dat niet? Dan kan je als alternatief over de Old Logging Way naar Aviemore lopen en vanaf daar de bus naar een halte zo dicht mogelijk bij het startpunt nemen en vanaf daar naar je auto wandelen.
 • de Cairngorms doen qua weersomstandigheden niet onder voor die in de Alpen. Het landschap lijkt, zeker op mijn op een zonnige dag gemaakte foto's, heel lieflijk en toegankelijk. Maar het weer kan snel omslaan en op de open delen van deze route heb je dan geen schuilmogelijkheden.

makkelijke-2-daagse-route-nethybridge

Overnachten in je tent, de bothy of een ho(s)tel

Etappe een van deze route eindigt in Glenmore. Hier kies je uit een logde, hostel of camping voor je overnachting. Wij logeerden in een chalet in Glenmore Lodge. Je kan in het outdooractiviteiten- en opleidingscentrum voor honderd pond per nacht een kamer huren. Deze kamers kan je via AirBnB reserveren (zoek op locatie Glenmore), maar dan betaal je bijna 20 pond extra aan AirBnB-boekingskosten. Beter is het om telefonisch te reserveren. Een goed ontbijtbuffet zit bij de prijs in begrepen. Voor 20 pond per persoon kan je 's avonds met de cursisten mee-eten wat de pot schaft (vega en niet-vega optie bestaande uit hoofdmaaltijd en nagerecht). In de bar geniet je tussen andere buitenmensen van een drankje bij een vlammend vuurtje. Voor 5 pond kan je er lekkere panini's bestellen.

Cairngorm Lodge, een stukje verder lopen, is één van mijn favoriete hostels in Schotland. Alleen al om het uitzicht op de bergen wil je hier zijn. Je hebt er keuze uit privékamers en slaapzalen. Je kan in de keuken je eigen eten koken, of wat bestellen bij het restaurantje in de eetzaal.

Kamperen doe je op Glenmore Campsite of in het wild. Wildkamperen in Schotland is legaal, en zo ook langs deze route. Ik heb er niet specifiek op gelet omdat ik zelf geen tent mee had, maar volgens mij is een plekje langs de route vinden niet heel ingewikkeld.

Dan is er nóg een optie: overnachten in Ryvoan Bothy. In deze basic wildernishut mag je gratis je eigen slaapspullen neerleggen en de nacht doorbrengen. Zorg wel voor een plan B, want Ryvoan is dankzij onder meer virale social media video's heel bekend geworden en dus snel vol. 

2-daagse-wandelroute-ryvoan-bothy

Let op: vuur maken langs deze route is nergens toegestaan. Dat staat voor deze locatie specifiek benoemd. Neem een gasbrander mee als je warmte nodig hebt om eten te bereiden.

Deze 2-daagse wandeling door Abernethy met de hond lopen?

Honden zijn welkom in alle landschappen langs deze route. Ze moeten wel goed luisteren en anders aangelijnd zijn. Dat geldt vooral voor april tot augustus, wanneer hier vogels broeden. In het stuk door Abernethy forest op dag 2 loopt een kudde grote koeien los.

Honden zijn welkom in de speciale hondvriendelijke privékamers van Glenmore hostel. Je moet als hondeneigenaar bellen om te reserveren. Je kamer ligt aan een gang tussen andere kamers, dus als je hond erg waaks is kan je beter een andere optie zoeken. Honden zijn in Glenmore Lodge welkom, maar op het moment van schrijven kost dat je 20 pond per hond per nacht. Honden zijn ook welkom op Glenmore Campsite.

lange-wandelroute-abernethy-koeien

Dag 1

We parkeren de auto aan de rand van het bos en wandelen het Dell Wood bos in. Hoe dieper we het bos in lopen, hoe ouder, dikker en mooier de bomen worden. Kilometers lang lopen we over goed begaanbaar gravelpad door het bos. Aan de takken van de bomen hangt Old Man's Beard, een teken dat de lucht hier schoon is.

De tweede helft van de route biedt meer uitzicht op de bergen van de Cairngorms. Er ligt voor januari heel weinig sneeuw op de toppen en het weer is verrassend mild. Het pad loopt over een open vlakte, waar we een goed idee krijgen van hoe groot het Cairngorms Nationaal Park is. Wat wij zien is slechts zo'n klein stukje en zelfs dat is al zo groot. Langs wat kleine lochs bereiken we de Ryvoan Bothy. Over een aanzienlijk drukker pad lopen we naar An Lochan Uaine, 'het groene loch'. Vanuit de juiste hoek bekeken is het water inderdaad erg groen. We lopen het pad langs het loch helemaal af naar Glenmore Lodge, waar we overnachten.

2-daagse-wandelroute-abernethy-forest-dag-1


Good to know: het lijkt alsof we een stuk gevlogen hebben. Hoewel er wel een windje stond, was dat niet het geval. Ik had de app niet op tijd van pauze gehaald. We volgden gewoon het pad- zie de geplande route met een alternatieve weg van An Lochan Uaine naar Glenmore Lodge.

Tip: heb je aan het eind van de dag nog tijd en energie over? Wandel over de Old Logging Way naar Loch Morlich. In twee uur tijd kan je een makkelijke rood gemarkeerde wandelroute rondom het loch volgen.

2-daagse-wandeling-cairngorms-abernethy

Dag 2

Na een uitgebreid en warm ontbijt stappen we de vrieskou in. Bij -2 lopen we terug naar An Lochan Uaine, vanaf waar we een ander pad nemen dan de vorige dag. Een goed begaanbaar pad met fantastisch uitzicht leidt ons naar de brug over de Nethy-rivier. Vanaf de overkant moeten we het zelf uitzoeken, want daar ligt geen pad meer. We volgen een geitenpaadje langs de rivier, waarna we dwars door heide, mos en gras over moeten steken tot we een pad vinden. Op de kaart staat een paadje ingetekend dat in het veld niet als zodanig te herkennen is, dus we zijn kilometers lang afhankelijk van onze (goede) navigatieskills.

2-daagse-wandeling-cairngorms-abernethy-forest

Eenmaal terug op een duidelijk bestaand pad, komen we al snel bij de bosrand. We moeten heen hek door, waarna we al snel oog in oog komen te staan met de koeien van Abernethy forest. Een mix van jong en oud en vooral allemaal heel nieuwsgierig, dus al snel lopen we weer door de rimboe te stampen. Dit keer omdat de koeien het pad blokkeren en het onverstandig is tussen ze door te lopen.

De tweede helft van deze route bestaat weer uit makkelijk te volgen en makkelijk te bewandelen pad. Hoe verder we richting de auto en de rand van het bos komen, hoe smaller de boomstammen weer worden. Met een voldaan gevoel over onze bos- en heidewandeling Schotland-stijl stappen we weer in de auto.

tweedaagse-wandelroute-abernethy-forest

Good to know: de wandeltijden voor beide routes die Komoot hier aangeeft zijn veel korter dan de tijd die we werkelijk aan het lopen waren.

❗ Onderschat de uitdagingen en gevaren van wandelen in de Schotse bergregio’s niet. Controleer de weersvoorspellingen in de dagen voor je wandeling en op de dag van je wandeling. Neem voldoende lagen kleding mee en pak regenkleding, voldoende eten en drinken en een goed gevulde EHBO-set in. Zorg dat je een papieren kaart en kompas mee hebt en dat je weet hoe die te gebruiken (een navigatie-app is niet voldoende!). Lees ook mijn tips voor veilig (berg)wandelen in Schotland.

Reacties
Categorieën