Bothy in Schotland
Overnachten in Schotland
Overnachten in Schotland
12/19/2023
4 min

Bothy: wildernishut in Schotland

12/19/2023
4 min

Eén van mijn favoriete dingen aan reizen naar Schotland zijn de bothies: wildernishutten waarin je gratis mag overnachten. Je vindt er velen verspreid door heel Schotland, soms dagen lopen van de bewoonde wereld. Dit is wat je moet weten over het begrip bothy. 

Wat is een bothy?

Een bothy is een heel basic wildernishut, vaak in afgelegen gebied. Hier kun je gratis schuilen, pauzeren of overnachten. De hutten zijn vrij toegankelijk, maar vol is vol. De makkelijkst bereikbare bothies in Schotland zitten in het wandelseizoen regelmatig vol, dus zorg altijd voor een plan B. Zorg dat je bij aankomst bijvoorbeeld nog genoeg tijd hebt om naar je auto of een alternatieve overnachtingsplek te wandelen, of neem een tent mee. Wildkamperen in Schotland is legaal, dus je kunt een vlak plekje nabij de bothy zoeken en daarin overnachten.


Wat voor faciliteiten kan ik in een bothy verwachten?

Hoe luxe een bothy is, verschilt per bothy, maar over het algemeen zijn ze niet veel meer dan een paar muren, een vuurplaats en een verhoging om je matje op te leggen. Soms staan er een oude bank, tafel en stoelen in de ruimte en sommige bothies hebben stapelbed-frames zodat er meer mensen kunnen slapen.

Er is geen kraan met stromend water en geen stroom. Soms is er een schep beschikbaar die je kan gebruiken als je je behoefte in de natuur gaat doen. Luxere bothies hebben soms een basic toilet dat je door moet spoelen met een zelf gehaald emmertje water. Informatie over de faciliteiten die je in de bothy die jij op het oog hebt kan verwachten, lees je op internet.

bothies-schotland

Wat moet ik meenemen naar een bothy?

Zoals geschreven biedt een bothy geen slaapmogelijkheid zoals in een berghut. Neem daarom je eigen matje en slaapzak mee. Houd er rekening mee dat het in de bothies vaak amper warmer is dan buiten, tenzij je een goed vuur stookt en aanhoudt. Wil je vuur maken? Neem je eigen hout mee als dat op locatie niet voorradig is (kap geen levende bomen). Neem ook je eigen voeding en kooksysteem mee.

Ook niet belangrijk: wat je moet meenemen uit de bothy. De bothies worden onderhouden door vrijwilligers en er komt geen schoonmaakster langs om jouw sporen uit te wissen. Neem al je spullen en je afval mee als je de bothy verlaat. Laat hem het liefst nog netter achter dan je hem vond. Sluit de deur en eventuele ramen voordat je weggaat.

overnachten-bothy-schotland

Overnachten in een bothy of in een tent?

Klinkt fantastisch he, gratis overnachten in zo'n wildernishut? Is het ook. Vaak. Sommige bothies vind ik zo kil en donker dat ik er in mijn eentje niet goed durf te slapen. Niet omdat ik denk dat er écht iets gaat gebeuren, maar omdat ik de sfeer gewoon niet fijn vind. Ik slaap daarom vaak in mijn tent nabij bothies. Ik kan dan wel droog in een bothy zitten, koken en eten, maar wel in mijn knusse tent slapen.

Ik voel me vaak ook onrustig over het idee dat er elk moment iemand binnen kan komen, ook om 3 uur 's nachts. Ik ben niet zozeer bang voor wie er binnenkomt, maar ben meer bang voor de schik als er opeens iemand in het donker naast mijn bed staat in de kleine bothy. Je kunt de deur tenslotte niet dicht doen om andere mensen die een schuilplek nodig hebben buiten te sluiten. Oh en sommige mensen snurken echt heel hard en in volle bothies lig je vaak heel dicht op elkaar. Jep, soms vind ik de tent echt fijner, maar dat verschilt dus per bothy en per situatie.

Zijn er al andere mensen aanwezig in een bothy, dan voel ik me er direct meer thuis. Met andere wandelaars is het in no time gezellig. Verhalen uitwisselen over wandelen en andere bothies die je bezocht hebt. Veel mensen nemen speciaal voor deze haardvuur-gesprekken een flesje bier en wat te snacken mee naar de bothy.

Waar vind ik bothies in Schotland?

Meer dan 100 bothies liggen verspreid over heel Schotland. De meeste van deze wildernishutten liggen op afgelegen locaties, waar je alleen te voet, fietsend of met de boot kunt komen. Vele hutten zijn in beheer van de Mountain Bothy Association. Op de website van de MBA staat een overzicht vinden van alle bothies die zij onderhouden. Er zijn ook bothies op landgoederen die niet door de MBA onderhouden worden, maar door de landeigenaar zelf. Naar die bothies moet je op internet soms wat langer zoeken. Bothies staan niet gemarkeerd op bordjes, dus je moet ze zelf vinden aan de hand van kaart, kompas en/of telefoon.

bothy-schotland

Fijne boeken over fijne hutten

Er zijn in de laatste jaren meerdere boeken uitgegeven over bothies in Schotland. Aan de ene kant top, want dat maakt je zoektocht veel makkelijker. Aan de andere kant ook een beetje flop, want: de makkelijk bereikbare hutten zijn door dit boek dat door het hele land in de schappen ligt zo druk geworden dat er overnachten nu veel moeilijker is. Maargoed, als de boeken er toch zijn, kun je ze net zo goed gebruiken:

Bothies langs de West Highland Way

Langs de West Highland Way liggen twee bothies redelijk dicht bij elkaar aan Loch Lomond. Hier kun je gezellig samen met andere wandelaars lunchen of overnachten. De hutten heten Rowchoish bothy en Doune bothy en zijn beiden heel basic.

bothy-west-highland-way

Reacties
Categorieën