Hostels in Schotland
Overnachten in Schotland
Overnachten in Schotland
12/03/2023
4 min

Hostels in Schotland: mijn favorieten

12/03/2023
4 min

Ik ben dol op wildkamperen in Schotland, maar vind het ook heel fijn om in hostels te overnachten. Een comfortabel bed in een kamer met een aangename temperatuur, elektriciteit en licht is toch ook wel fijn. Andere Schotlandliefhebbers leren kennen en uitgebreid kunnen koken ooit. In dit artikel deel ik mijn beste tips voor overnachten in hostels in Schotland

Hoe vind je hostels in Schotland?

Er zijn verschillende manieren om hostels in Schotland te vinden. Ik gebruik vaak Google Maps met het zoekwoord 'hostel', waarbij ik binnen de regio waar ik heen wil zoek. Daarnaast gebruik ik vaak websites zoals Hostelworld.com en www.hostellingscotland.org.uk (de officiële hostelinstantie van Schotland). Je kunt ook de website scottish-hostels.com gebruiken bij je zoektocht. Let op: niet alle hostels staan op alle websites. Op HostellingScotland.com staan bijvoorbeeld alleen hostels die bij die organisatie aangesloten zijn. Er zijn ook independent hostels die niet op die website(s) staan. Gebruik dus meerdere websites en sla ook Google Maps niet over.

hostels-vinden-schotland

Korting op overnachten bij hostels in Schotland

Ga je meerdere nachten in hostels in Schotland overnachten? Als lid van Hostelling Scotland krijg je korting op overnachtingen. Je betaalt 20 pond per jaar op het moment van schrijven (zie hier de huidige prijzen). Je krijgt 3,50 pond korting op overnachtingen bij hostels die bij deze organisatie aangesloten zijn. Bij zes nachten in deze hostels heb je je lidmaatschapsgeld dus al terugverdiend. Hostelling Scotland is onderdeel van Hostelling International, waardoor je ook in 90 andere landen korting om bij HI aangesloten hostels korting krijgt. Voor verzending van de lidmaatschapspas naar landen buiten het VK worden verzendkosten gerekend. Je kunt je membership ook in bij de organisatie aangesloten hostels kopen.

Welke faciliteiten kan ik verwachten?

De hostels waarin ik in Schotland overnacht heb, waren van alle gemakken voorzien. Er waren dekbedden, kussens en bedlinnen. Vaak moest ik wel mijn eigen handdoek meenemen, maar dat verschilt per hostel. Tenzij anders vermeld, kun je in de hostels gebruik maken van gedeelde badkamers, toiletten en de keuken. De keuken heeft alles wat je nodig hebt voor het koken en eten van een maaltijd. Er zijn koelkasten die je mag gebruiken en vaak zijn er ook ovens. Sommige hostels hebben een warme droogruimte voor je natte (regen)kleding. Veel hostels hebben wifi die je gratis mag gebruiken. De meest afgelegen hostels hebben geen telefoonbereik of wifiverbinding.

Tip: neem warme sloffen mee, want vooral bij de in de natuur gelegen hostels moet je je schoenen in de hal laten staan.

hostel-schotland

Zijn er ook privékamers?

De meeste hostels hebben privékamers voor twee personen. Deze basic kamers hebben meestal geen eigen badkamer. De prijs per bed is voor een privékamer duurder dan voor een bed in een slaapzaal. Ben je met meer dan twee personen op pad? Je kan natuurlijk ook een vierpersoons-slaapzaal afhuren als je met zijn vieren bent.

Kan de hond mee in Schotse hostels?

Ik reis regelmatig samen met mijn Schotse huisgenoot en haar twee honden. We overnachten soms in hostels, zoals die bij Aviemore in Cairngorm Lodge. Op deze pagina zie je welke hostels honden welkom heten. Bij hostels die niet bij deze organisatie aangesloten zijn, moet je zelf even navraag doen. Je overnacht met je hond in een privékamer en betaalt vijf pond per hond per nacht extra. Je krijgt bij het inchecken instructies voor waar je hond wel of niet welkom is. Neem zelf een drinkbak, voerbak en bed voor je hond mee.

hondvriendelijke-hostels-schotland

Mijn favoriete hostels in of nabij mooie natuur

1. Het hostel in Glen Affric

Dit hostel is één van de meest afgelegen hostels in Schotland. Je kunt er alleen heen lopen of mountainbiken, door naar wat in mijn ogen de mooiste glen van Schotland is. De omgebouwde bothy ligt langs de Affric Kintail Way en is een plaatje! Omdat hij zo afgelegen ligt, komt de warmte van een haardvuur en moet je je eigen slaapzak meenemen. Je hebt er geen wifi of telefoonbereik en bent dus echt even heerlijk offline ver weg van de bewoonde wereld! Let op: dit is een klein en geliefd hostel, dus maak op tijd je boeking. Voorkom dat je vier uur naar het hostel aflegt en vervolgens geen bed hebt en vier uur terug moet lopen!

hostels-in-natuur-schotland

2. Youth Hostel in Aviemore

Aviemore is mijn favoriete uitvalsbasis voor avonturen in de Cairngorms. Ik logeerde al meerdere keren in dit hostel, dus het voelt er voor mij echt als thuiskomen. Er zit altijd wel iemand in de eetzaal of woonkamer met wie je over wandel- of fietsavonturen kunt praten. Dit hostel vormt ook een fijn start- of eindpunt voor je wandelavontuur op de East Highland Way. Is dit populaire hostel volgeboekt? Glenmore Lodge is ook heel fijn en heeft fantastisch uitzicht op de bergen!

3. Dalwhinnie Old School Hostel

Overnachten in een voormalige school die nu een knus hostel is? Reis naar Dalwhinnie Old School Hostel. Qua wandelmogelijkheden vanaf de drempel is dit hostel niet geweldig, maar als je een auto hebt of een lift kunt krijgen, maak je prachtige wandelingen in de omgeving. Wat ik zo leuk vond aan dit hostel, was de familiare sfeer die er hangt. Dat is grotendeels te danken aan de eigenaar, die iedereen direct welkom laat voelen en die de beste tips heeft voor wandelen en Munro's beklimmen. Je kunt ook een fiets lenen en naar het loch uit de foto hieronder fietsen.

hostels-schotland-dalwhinnie

Er zijn natuurlijk nog veeeeel meer mooie hostels in Schotland, die ik tijdens mijn toekomstige avonturen nog wil ontdekken.

Wat zijn jouw favoriete hostels in Schotland?

Heb jij ook in een fijn hostel in Schotland overnacht? Deel de naam en locatie van je favoriete hostel in de comments onderaan deze pagina!

Reacties
Categorieën