Munro bagging in Schotland
Wandelen in Schotland
Wandelen in Schotland
04/04/2024
2 min

Munro's en Munro Bagging in Schotland

04/04/2024
2 min

Spreek je Schotse wandelaars, dan valt ongetwijfeld het woord 'munro'. Munro's zijn de hoogste bergen van Schotland. Iemand die alle Munro's beklimt, noem je een Munro bagger. Een term die bij mij tot de verbeelding spreekt, want hoe tof is het om te kunnen zeggen dat je op de toppen van alle hoogste bergen van Schotland gestaan hebt? Daarover meer!

Wat maakt een berg een Munro?

Er zijn in Schotland 282 bergen die het label Munro hebben. Een Munro is een Schotse berg met een hoogte van minimaal 3.000 feet of 914.4 meter. Het label is vernoemd naar meneer Hugh Munro, die in 1891 als eerste persoon een lijst van alle bergen hoger dan 3.000 feet maakte. Zijn lijst heet Munro's Tables. De bekendste van alle Munro's is de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Je vindt Munros verspreid door Schotland, al liggen hogere bergen natuurlijk wel vaak in groepjes.

munro-bagging

En hoe zit dat met Munro bagging?

Munro bagging verwijst naar het beklimmen van Munro's. Iemand die bijhoudt welke Munros hij al beklommen heeft, noem je een Munroist. Iemand die alle Munros beklommen heeft, noem je een compleatist. Je kunt natuurlijk één of twee Munros beklimmen tijdens je vakantie, of je daagt jezelf uit om alle 282 Munro's te beklimmen. Dat Munro bagging is een populaire hobby onder de Schotten die van outdoor houden. Er zijn mensen die in de winter een paar maanden vrij nemen om alle 282 toppen in dat seizoen te beklimmen. Een beetje wild als je het mij vraagt, maar wat een avontuur!

Is het beklimmen van een munro moeilijk?

Niet elke Munro is even moeilijk of makkelijk te beklimmen. Zo zijn er bergen die er van beneden niet heel bijzonder uitzien, maar waar je nabij de top wel echt klimskills moet hebben. En er zijn bijzonder fotogenieke bergen die relatief makkelijk te beklimmen zijn.

De Schotse bergen lijken veel minder gevaarlijk dan bijvoorbeeld Alpentoppen, maar ze verdienen wel echt respect en je moet de gevaren niet onderschatten. Het weer kan rap omslaan en sommige toppen liggen heel afgelegen. Lees je goed in voordat je op pad gaat en ga eventueel met een lokale gids op stap. Er zijn zeer geoefende klimmers die de Schotse bergen in dezelfde gevaarlijkheidscategorie stoppen als de Himalaya. Niet om je bang te maken, maar wel om je duidelijk te maken dat een Munro beklimmen en überhaupt bergwandelen in Schotland wel goed doordacht gedaan moet worden.

munro-schotland

De makkelijkste Munro's om te beklimmen

Een aantal Munro's is ten opzichte van andere Munro's relatief makkelijk te beklimmen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Ben Lomond
  • Schiehallion
  • Ben Chonzie
  • Ben Lawers en Beinn Ghlas
  • Mount Keen
  • Ben Vorlich
  • Cairnwell en nabijgelegen Carn Aosda
  • Ben Wyvis

Let op: ook deze Munro's kunnen moeilijk te beklimmen zijn als er sneeuw ligt of als er slecht weer of slecht zicht is.

munro-wandelen-schotland

Handige boeken

Over de nationale hobby zijn vele boeken geschreven. Enkele voorbeelden:

Reacties
Categorieën