Wandelen op Glen Nevis
Dagwandelroutes in Schotland
Dagwandelroutes in Schotland
12/24/2023
9 min

Wandelen naar de top van de Ben Nevis

12/24/2023
9 min

Wandelen naar de top van de Ben Nevis, dat staat al jaren op mijn verlanglijstje. Vier keer heb ik aan de voet van de hoogste berg van de hoogste berg van Schotland gestaan. Elke keer was het weer te slecht om naar boven te gaan en was er geen tijd om tot de volgende droge dag te wachten. Ik heb me al uitgebreid ingelezen en met anderen over de berg gepraat. In dit blog deel ik wat ik geleerd heb en spreek ik met Sharon, die al wél op de top gestaan heeft.

Wandelroutes naar de top van de Ben Nevis

De Ben Nevis is met 1.345 meter hoogte de hoogste berg van Schotland en het hele Verenigd Koninkrijk. Hij ligt in de Schotse Hooglanden, vlakbij de grote plaats Fort William. Wandelaars op de West Highland Way lopen langs de voet van de berg.

Je kan over verschillende kanten van de Ben Nevis naar de top wandelen. Geen van de paden is ‘makkelijk’. Dat heel veel mensen jaarlijks naar de top wandelen, wil niet zeggen dat iedereen deze route kan lopen. Een goede voorbereiding, een doordacht gevulde rugzak, weten wat je moet doen in wisselende weersomstandigheden en een goede conditie hebben zijn geen overbodige luxe.

wandelen-op-ben-nevis

De wandeling op Ben Nevis begint op zeeniveau, wat betekent dat je 1.345 meter moet stijgen om de top te bereiken. De makkelijkste route begint in de prachtige Glen Nevis, waar je ook fijn kunt kamperen als je vroeg op pad wilt. Deze route wordt 'the mountain path' genoemd. De route over de noordkant van de berg is technisch uitdagender. Hier vind je een overzicht van alle wandelroutes naar de top. De route Carn Mor Dearg Arête is alleen voor ervaren wandelaars.


De makkelijkste wandelroute naar de top van Ben Nevis

Er zijn twee mogelijke startpunten voor de route vanuit Glen Nevis. Start bij het bezoekerscentrum van Glen Nevis, waar je nog extra informatie in kunt winnen en kaarten kunt kopen. Een uitdagender begin beleef je vanaf het Glen Nevis hostel. De paden voegen zich na een paar kilometer samen tot één lang pad naar de top van de Ben Nevis. De paden zijn grotendeels goed begaanbaar, verhard en makkelijk te herkennen. Hoger op de berg bestaat het pad meer uit losse stenen, wat het iets zwaarder lopen maakt. Op de top zie je ruïnes en bakens, vanaf waar je bij helder weer prachtig uitzicht over de Schotse Hooglanden hebt.

ben-nevis-makkelijkste-wandelroute

Hoe lang duurt het beklimmen van Ben Nevis?

De meeste wandelaars doen drie tot vijf uur over de route van Glen Nevis naar de top. Over de afdaling over dezelfde route doen ze een uurtje korter. In totaal ben je met naar boven en beneden lopen mogelijk al zo’n acht uur kwijt, waar je de tijd die je pauzeert nog bij op wilt tellen. Ga dus vroeg op pad, zodat je zoveel mogelijk daglichturen kunt gebruiken. Veel wandelaars vertrekken net voor zonsopkomst met hoofdlamp op, zodat ze zeker weten op tijd voor het donker weer terug zijn. Overnachten op de Ben Nevis is niet makkelijk, dus zorg dat je een overnachting regelt voor de avond na je klim. De camping en het hostel in Glen Nevis zijn beiden aanraders!

Wanneer kun je het best Ben Nevis beklimmen?

In de zomer heb je de meeste daglichturen om naar de top te wandelen en zijn de paden het best begaanbaar. De meeste mensen doen deze klim daarom tussen juni en september. Het is er dan vaak wel redelijk druk, dus ik zou zelf in de tweede helft van mei weer een poging wagen. Gezien mijn eigen gefaalde pogingen, raad ik je aan om meerdere dagen in de buurt te blijven. Is het dan een dag slecht weer, dan kun je het een volgende dag wellicht weer proberen. Voorkom dat je wandelt terwijl er sneeuw op de route ligt, tenzij je een ervaren (winter)alpinist bent.

wanneer-beste-tijd-voor-beklimmen-ben-nevis

Wat is het weer op Ben Nevis?

Gebruik geen Weeronline of soortgelijke algemene weerswebsite om het weer op Ben Nevis te voorspellen. Beter kijkje op deze pagina van de Met Office en de voorspelling van de Westelijke Hooglanden van Mountain Weather in Scotland.

Tip: lees ook mijn blog over het weer in Schotland.


Veilig de Ben Nevis beklimmen

Hoewel jaarlijks tienduizenden mensen naar de top van de Ben Nevis wandelen, is de beklimming niet makkelijk. In mist, regen en sneeuw kun je er makkelijk gedesoriënteerd raken, wat gevaarlijk is op een berghelling. Er zijn de afgelopen jaren genoeg mensen in moeilijkheden geraakt omdat het zich op het topplateau ineens verslechterde. Het is dan moeilijker te zien waar de paden naar beneden beginnen en waar de afgrond zich bevindt. Ook is niet elke route even makkelijk en helpt het als je een goede conditie en ervaring met bergwandelingen hebt. Controleer voor vertrek de weersvoorspelling, laat iemand weten welke route je gaat nemen en vertrek niet te laat. Neem voldoende eten en drinken, een hoofdlamp, isolatiedeken en EHBO-artikelen mee. Neem meerdere lagen kleding mee en bereid je ook op zomerse dagen voor op erg koude temperaturen op de top. Neem altijd regenkleding mee, ook als er geen regen voorspeld wordt. Zorg dat je niet afhankelijk bent van je telefoon voor navigatie en neem een wandelkaart en kompas mee (en zorg dat je weet hoe ze te gebruiken).

Tip: twijfel je over je vaardigheden om jezelf veilig naar de top heen en weer te leiden? Ga op pad met een lokale berggids!

wandelroute-op-ben-nevis

Overnachten bij de Ben Nevis

Begin je wandeling naar de top van de Ben Nevis goed uitgerust na een nacht goed slapen in de omgeving. In Fort William vind je vele hostels en hotels, maar dan ben je in de vroege ochtend nog wel een tijdje onderweg naar de voet van de berg. Je kunt er beter logeren in het Glen Nevis Hostel of op de nabijgelegen camping, vanaf waar je zo de meest gebruikte wandelroute op wandelt. Wildkamperen in Schotland is toegestaan, maar in een groot deel van de Glen Nevis vallei verboden. Als je al een plek vindt waar je mag wildkamperen in de omgeving van de Ben Nevis, is de kans groot dat er al iemand anders staat. De nabij gelegen Glen Nevis Inn is een aanrader voor wandelaars. Maak de avond voor vertrek nieuwe vrienden (handig voor tips!) of bespreek na je wandeling je ervaring met medewandelaars. In Fort William vind je outdoor winkels en supermarkten waar je je voorraden aan kunt vullen.

Het reisverslag van Sharon: het beklimmen van Ben Nevis

Zoals ik al schreef, heb ik vele verhalen over het beklimmen van de Ben Nevis gehoord, maar zelfs door ongeschikte weersomstandigheden de berg niet beklommen. Gelukkig wilde Sharon, net als ik een Schotlandfan, haar verhaal met jullie delen. Zij wandelde met een gids van Glen Nevis naar de top van Ben Nevis. De retour naar de top duurde bij haar 5 uur en 15 minuten, plus een half uur tot drie kwartier pauze. Ze deelt haar verhaal hieronder.

“Het was een zonnige woensdagochtend en voor Schotse begrippen was het warm. Op het eerste deel van de route zien we vele grassoorten, mossoorten en varens. Qua uitzicht is het typisch Schots: rauw en dramatisch. Het eerste deel van het pad is goed onderhouden, vrij breed en goed toegankelijk.”

ben-nevis-beklimmen

Het zwaardere deel van de route

“Wanneer de route stijgt, gaat de ondergrond steeds meer bestaan uit keien en stenen als een soort trap. Ik switch constant tussen korte, lange, grote en kleine stappen maken en dat was soms best zwaar. Ik let goed op hoe ik mijn voeten neerzet om te voorkomen dat ik een enkel verzwik. Het uitzicht maakt echter alles goed, want we kijken uit op andere Munro’s (de hoogste bergen van Schotland, red.). Het is stralend weer: ongeveer 17 graden met zon. Ik liep in een T-shirtje!

Ongeveer halverwege de route komen we 'halfway lake' tegen. De echte naam van het meer is Lochan Meall An T-suidhe. Het meer ligt genesteld tussen de bergen en het uitzicht is fantastisch. Verder omhoog, op ongeveer 2/3 van de route, verandert de ondergrond naar veel keien en los, donker grind. Het koelt af en mistwolken dreven voorbij. Her en der ligt sneeuw op plekken waar de zon slechts kort schrijnt. Het lopen over het losse grind is best zwaar."

glen-nevis-startpunt-ben-nevis

Mist op de Ben Nevis

“Richting de top lopen we een mistbank in. De temperatuur is hier merkbaar lager en het wordt nog killer. Tijd om extra lagen kleding aan te trekken. Ik zie geen hand voor ogen meer. We liepen net nog in zomerse sferen en nu wordt het een winterwandeling. Ik zag vooral sneeuw, besneeuwde keien en cairns (stenenstapels, red.). Op sommige plekken moeten we echt door de sneeuw ploegen en sommige stukken zijn glad. Ik voel de adrenaline door mijn bloed racen.

Soms heb ik echt geen idee waar ik ben, maar de gids weet dat gelukkig weg. De cairns geven me bevestiging dat we inderdaad nog op de route lopen. Ik vind het heel spannend dat ik het pad niet eens meer kan zien. Ik hoor iemand naar een persoon achter hem roepen dat dit het moment is om het hoofd er extra goed bij te houden. Hier lopen we langs een diepe geul (gully). Geloof me, hier wil je echt niet te ver van het pad lopen, het leek op een soort van glijbaan het niets in.”

wandelroute-naar-de-top-van-de-ben-nevis

Op de top van Ben Nevis

“Eindelijk zijn we er, op de top, een soort plateau met daarop het Ben Nevis Observatory. Hier werden in het verleden weermetingen gedaan. De mist blijft om de top hangen, maar soms worden we getrakteerd op een helder moment met een mooi zonnetje. Ik heb alle lagen kleding aan die ik bij me heb, want de temperatuur op de top ligt rond het vriespunt.

Na enkele topfoto’s en een snack zetten we de afdaling in. Waar wandelen door de sneeuw niet te doen was op de heenweg, geven we nu toe aan ons innerlijke kind en glijden we waar dat veilig kan naar beneden."

Drukte op de Ben Nevis

“Hoe lager we komen, hoe warmer het wordt en hoe meer laagjes kleding uit kunnen. We lopen in ons T-shirt over de stenen trappen naar beneden. Het valt me op hoe enorm druk het is: hordes mensen zijn onderweg naar boven. Goed uitgeruste mensen, maar ook mensen op teenslippers (slecht idee!). Dit zegt wel iets over de status van de Ben Nevis en hoe erg het beklimmen van de berg wordt onderschat. De afdaling moet je ook zeker niet onderschatten want dat is behoorlijk zwaar voor de knieën. Daardoor voelde het voor mij alsof de afdaling langer duurde dan de klim omhoog, terwijl dat natuurlijk niet zo was. Terug in Glen Nevis zoeken we een plekje aan een picknicktafel op het terras bij de Ben Nevis Inn voor een welverdiend biertje.”

ben-nevis-wandelen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sharon, die ook een deel van de foto's maakte.


❗ Onderschat de uitdagingen en gevaren van wandelen in de Schotse bergregio’s niet. Controleer de weersvoorspellingen in de dagen voor je wandeling en op de dag van je wandeling. Neem voldoende lagen kleding mee en pak regenkleding, voldoende eten en drinken en een goed gevulde EHBO-set in. Zorg dat je een papieren kaart en kompas mee hebt en dat je weet hoe die te gebruiken (een navigatie-app is niet voldoende!). Lees ook mijn tips voor veilig (berg)wandelen in Schotland.

Reacties
Categorieën