Het weer in Schotland
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
11/26/2023
4 min

Het weer in Schotland

11/26/2023
4 min

Sommige mensen verklaren me voor gek als ik zeg dat ik zoveel maanden per jaar in Schotland ben. Je ziet ze denken: oh, die meid vindt het fijn de hele tijd nat te regenen. Want dat is hoe Schotland bekend staat: als het land waar het 'altijd regent'. Onzin. Hoe het wel zit? Lees mijn ervaringen met het weer in Schotland.

Hoe is het weer in Schotland?

'Schotland kent vier seizoenen in één dag'. Dat is niet gelogen, ontdekte ik tijdens een wandeltocht in mei. We gingen van zon in de ochtend naar lichte regen naar een sneeuwstorm. Het weer in Schotland is heel veranderlijk. En dat is zowel slecht als goed nieuws. Slecht nieuws als je net lekker in de zon wandelt en dan sneeuw op je kop krijgt. Goed nieuws als je in een regenbui loopt en beter weer aan ziet komen.

wat-voor-weer-in-schotland

Het regent niet altijd in Schotland

'Schotland? Daar regent het altijd!' is een reactie die ik vaak krijg als ik vertel dat ik zo'n groot deel van het jaar door Schotland reis. Onzin: het regent er echt niet altijd. Het weer is bovendien helemaal niet zoveel slechter dan in Nederland. In Amsterdam zijn er elke maand meer regendagen dan in Schotland, al valt er in Schotland gemiddeld wel wat meer regen (bron). Je kunt natuurlijk pech hebben en een hele week vakantie in de regen doorbrengen. Je kunt ook geluk hebben en in zes weken tijd slechts 2 echte regendagen hebben (zoals ik tijdens mijn eerste bezoek had). Hetzelfde geldt voor een vakantie op de Veluwe!

Ik maak zelden mee dat het dag na dag continu regent in Schotland. De wolken trekken vaak snel over, zodat er ook op regenachtige dagen wel een droog moment komt. Je moet je avonturen dan slim plannen.

En vergeet niet: zonder al die regen die in Schotland valt, was het landschap niet zo mooi geweest! Leegstaande lochs, verdroogde glens en bruine heuvelflanken zouden een deprimerend plaatje vormen.

mooi-weer-in-schotland

Wanneer kan ik het beste weer in Schotland verwachten?

Mei, juni en september zijn relatief droge maanden, waarin het nog redelijk rustig is qua toerisme. En waarin je relatief weinig last hebt van midges (kleine, prikkende mugjes). Mei is mijn favoriete maand, om die redenen en omdat de dagen relatief lang zijn en alles mooi groen is. Mei is bovendien de maand met de meeste zonuren en de minste neerslag. Ook in mei heb ik heus wel sneeuw op mijn bol gekregen, maar over het algemeen is het een fijne maand om buiten te zijn. De maanden tussen juni en september hebben ook goed weer, maar daar geniet je dan samen met veel andere toeristen en midges van. 

December, januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar. Het is er dan ook flink nat, maar als dat in de vorm van sneeuw komt is het ook echt heel mooi. 

--> Hier zie je de gemiddelde weerswaarden per maand, voor een dorpje in de Schotse Hooglanden. Hoger in de bergen kun je natuurlijk op andere waarden rekenen.

wanneer-beste-weer-in-schotland

Het weer in Schotland verschilt per regio

Ik woonde langere tijd aan de Schotse Oostkust. Van mensen in andere delen van het land kreeg ik dan foto's van donkere luchten en soms zelfs sneeuw, terwijl ik in een zonnetje in de tuin zat. Het weer in Schotland verschilt sterk per regio. Dat komt onder meer door het omgeven zijn door zee en de bergen die door het land verspreid liggen. Reis je langs de westkust en ben je het natte weer helemaal zat? Kijk naar de weersvoorspelling voor bijvoorbeeld Findhorn aan de oostkust. Is het daar droger? Dan kun je daar ook heel mooie én droge avonturen beleven.

waar-beste-weer-in-schotland

Bereid je goed voor op wisselend weer

Ik heb inmiddels wel duidelijk gemaakt dat het weer in Schotland snel kan veranderen. Soms zelfs in een paar uur tijd. Zorg dat je je daarop voorbereid. Neem voor een lange wandeltocht die je in de zon begint, ook een regenjas mee. Neem ook als het warm is wat extra laagjes mee voor als het plots afkoelt. Wandel niet op schoenen die ongeschikt zijn als er neerslag komt en de paden gladder zijn. Houd in de lente en herfst ook rekening met mogelijke sneeuw. 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte uitrusting' zeggen ze in Schotland. Dat weer doet gewoon haar eigen zin en jij kunt je er alleen maar aan aanpassen door extra lagen kleding, regenkleding en evt. muts, handschoenen en sjaal mee te nemen.

Snap ook de gevolgen van het weer

Het weer in Schotland heeft veel invloed op het landschap en de paden in Schotland. Een klein stroompje, een dun blauw lijntje op de kaart, kan na fikse regenval een kolkend riviertje worden. Stroompjes kunnen breder en dieper en wilder worden. Bruggen kunnen wegspoelen. Paden kunnen riviertjes worden. Denk bij zonneschijn na een dag harde regen dus niet: oh, nu zal alles wel weer goed zijn. De gevolgen van het weer duren vaak wat langer. Bedenk voor wandelroutes die het water oversteken dus ook een plan B.

nat-weer-schotland

De beste website voor het weer voorspellen in Schotland

Aan weeronline.nl heb je niet zoveel in Schotland. Ik gebruik liever Windy.com als app of webbrowser. Neem de tijd om de verschillende kaartlagen te leren snappen. Heb je eenmaal door wat je waar vindt, dan heb je hier echt een goede voorspeller aan. Hij maakt onder meer wind en regen visueel, wat handig van pas komt bij wildkamperen in Schotland bijvoorbeeld.

Een andere website die ik gebruik als ik in de bergen ga wandelen, is Mountain Weather In Scotland. Deze website is minder visueel, maar de omschrijvingen zijn helder. Zo lees je er onder meer hoe groot de kans is dat je uitzicht gaat hebben als je op een bergtop staat.

Het is altijd een goed idee om de voorspellingen van verschillende websites te vergelijken. Ik schreef op mijn andere platform daarover het artikel Wat is een goede website voor weer in de bergen?


Reacties
Categorieën