Beste tijd voor je vakantie naar Schotland
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
01/26/2024
3 min

De beste tijd voor een vakantie in Schotland

01/26/2024
3 min

'Wat is de beste tijd voor een vakantie in Schotland?' Mijn antwoord is daar standaard op: het hele jaar door. Ik vind elk seizoen in Schotland prachtig. Wat de beste tijd voor je reis naar Schotland is, hangt vooral af van wat je wilt doen en wat je verwachtingen daarbij zijn. In dit blog zal ik daarover uitbreiden.

Wat is de beste tijd voor een relaxte wandelvakantie in Schotland?

De winterdagen in Schotland zijn relatief nat, koud en kort. Dat houdt mij niet tegen om alsnog lange wandelingen te maken, maar dat is wel minder relaxed dan in de zomer. De meeste mensen lopen toch liever met de zon op hun hoofd dan met regen die in hun gezicht slaat. Ik raad je aan om tussen half mei en eind september in Schotland te gaan wandelen. Het blijft natuurlijk Schotland en het weer in Schotland staat erom bekend dat het niet goed te voorspellen is. Het ene jaar liep ik in mei in mijn T-shirtje onder een strakblauwe hemel, het andere jaar wandelde ik tijdens een arctic front en droeg ik alle kleding die ik bij me had. 

Half mei tot half juni en half augustus tot half september is het rustiger op de wandelpaden en heb je minder last van midges (zie verderop).

beste-tijd-wandelvakantie-schotland

En wat is een goed moment om te gaan kamperen?

Wildkamperen in Schotland kan het hele jaar door. Dat doe ik ook en ik kan je melden dat het ontspannener is als de nachten korter en de temperaturen hoger zijn. Voor mildere temperaturen kun je het best tussen mei en oktober op pad gaan. Nogmaals: het weer in Schotland is variabel, dus in die periodes kan het ook weleens koud zijn. 

Wil je op campings kamperen? Dan heb je in de winter veel meer moeite geopende campings te vinden dan in de rest van het jaar. De openingsperiodes van campings verschillen per locatie. Veel campings openen in april en sluiten in oktober, maar kijk dat zeker even na op de website. Hier vind je een lijstje van campings die het hele jaar door geopend zijn.

beste-tijd-reis-schotland

Wat is de beste tijd voor een zo droog en zonnig mogelijke reis naar Schotland?

April en mei zijn de droogste maanden in Schotland. Deze maanden zijn ook het zonnigst. Vooral in april kan het nog behoorlijk koud zijn. Het weer in de zomermaanden is echt niet slecht. Wel wat natter en iets minder zonnig, maar wel warmer. 

En wanneer moet ik op pad om niet door midges opgegeten te worden?

Wij zijn niet de enigen die van mild weer in Schotland houden. Ook midges, kleine zwarte mugjes die in groepen op bezoek komen en zachtjes aan je knabbelen, houden van mild weer. De zwarte monstertjes zijn tussen september en mei relatief rustig. In de zomermaanden zijn ze actiever. Hoe actief precies, dat hangt van de weersomstandigheden af. Bij harde wind en nat weer laten ze zich bijvoorbeeld minder zien.

wanneer-vakantie-schotland

Wat is de beste tijd voor een roadtrip in Schotland?

De beste tijd voor een roadtrip in Schotland? Elk seizoen! Ik heb ook daadwerkelijk in elk seizoen een roadtrip gemaakt en elk seizoen was anders maar erg mooi. Ga je in de winter op pad en heb je geluk met echt winters weer? Dan rijd je door een waar sprookjeslandschap. Wel even in de gaten houden welke wegen wel en niet geopend zijn natuurlijk. 's Zomers rijdt je door een compleet ander landschap van frisgroene glens en berghellingen. De zomer is het populairste seizoen voor roadtrips, dus dan zijn de wegen drukker en de accommodaties sneller vol. Vooral populaire routes zoals de North Coast 500 zou ik op rustigere momenten dan hartje zomer doen.

beste-tijd-schotland

Wanneer is het relatief rustig in Schotland?

De meeste toeristen bezoeken Schotland in de zomermaanden, van half juni tot en met augustus. In deze periode zijn parkeerplaatsen bij populaire bezienswaardigheden en wandelroutes sneller vol en deel je de makkelijkere wandelroutes met veel andere wandelaars. Accommodaties zijn in die periode sneller volgeboekt en wildkamperen met de camper is lastiger.

Wil je in een rustige tijd naar Schotland reizen? Doe dat dan dus tussen september en half juni. April en mei hebben de voorkeur als je zo droog mogelijk weer wilt hebben.

beste-tijd-rustig-vakantie-schotland

Reacties
Categorieën