Noorderlicht in Schotland
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
11/18/2023
3 min

Het Noorderlicht zien in Schotland: tips en tricks

11/18/2023
3 min

'Oh kijk, wat een gekke mist boven de bomen,' zei ik tegen mijn reismaatje. Vijf minuten later: 'huh, wat een gekke groene gloed.' Mijn reismaatje trapt vol op de rem van de auto. Zodra we stilstaan met de koplampen uit, zie ik het licht pas echt goed. Op één van de meest verlaten plekken van Schotland danst groenig licht in verticale lijnen boven de heuvels. Het voelt alsof ik urenlang betoverd naar de lucht heb gestaard. Dit was de eerste keer dat ik het Noorderlicht in Schotland zag. Sindsdien heb ik meerdere keren op Schotse bodem onder het dansende licht gestaan. Dit zijn mijn beste tips en tricks om de aurora borealis in Schotland te zien.

Kun je het Noorderlicht in Schotland zien?

Ik verklapte het natuurlijk al ;)  Je kunt het Noorderlicht, of de aurora borealis, in Schotland zien. Het is mij al meerdere keren gelukt en ik heb er bewijs van: de foto's in dit blog!

noorderlicht-zien-in-schotland

Is het Noorderlicht in Schotland spotten moeilijk?

Ik heb kennissen in Scandinavië voor wie het Noorderlicht zien in de winter zien ongeveer net zo normaal is als de zonsondergang in Nederland zien. Het Noorderlicht in Schotland zien is moeilijker. Er moet én genoeg activiteit zijn, én het moet onbewolkt zijn. Alleen dat laatste al komt niet heel vaak voor. Je moet dus echt wel geluk hebben, maar des te groter is de beloning als je de Aurora boven Schotland ziet dansen.

Kun je het licht goed zien?

Je kent het Noorderlicht waarschijnlijk als groen en roze kunst in een donkere hemel. Dat is hoe onze camera's het vastleggen, maar niet hoe onze ogen het in de realiteit zien. Aan de foto's in dit blog is geen Photoshop te pas gekomen, de camera legt het gewoon zo vast. Jouw blote oog kan dat niet en ziet waarschijnlijk grijswitte slierten aan de hemel. Eén van mijn Noorderlicht-spotten-avonden steekt met kop en schouders boven de anderen uit. Toen was de activiteit zo sterk en de lucht zo helder, dat ik een groene waas en de dansende bewegingen heel goed zag.

Twijfel je of je het Noorderlicht ziet? Richt je (telefoon)camera op de hemel. De meeste moderne telefoons (maar niet de mijne helaas) kunnen het Noorderlicht prima vastleggen.

aurora-borealis-schotland

Wat is de beste tijd van het jaar om het Noorderlicht te zien?

De kans dat je het Noorderlicht in Schotland ziet is het grootst in de wintermaanden, tussen september en maart. Het is dan extra donker, zodat je het noorderlicht nog beter kunt zien. De spotkans is extra groot rond de Equinox en Zonnewende, in maart/april en september/oktober dus.

Hoe donkerder de hemel, hoe beter het Noorderlicht te spotten is. Bij volle maan zie je het dus veel minder goed dan bij nieuwe maan. Houd dat dus ook even in de gaten.

Hoe vaak danst de Aurora boven boven Schotland?

De Aurora danst vaker boven Schotland dan wij het kunnen zien. Bij bewolking kan er dansend licht zijn, zonder dat wij het zien. In het noorden van het land, waar het extra donker is, wordt het noorderlicht soms meerdere keren per maand gespot. Ik woonde maanden aan de Oostkust nabij Inverness en zag het in die periode twee keer (terwijl ik elke avond mijn Aurora-app checkte).

noorderlicht-schotland

Waar in Schotland zie je het Noorderlicht het beste?

De Outer Hebrides, een eilandengroep aan de Schotse westkust zijn donkerder dan de rest van het land. De perfecte plek om het Noorderlicht te spotten. Maar... je hoeft voor het spotten van het Noorderlicht echt niet het hele land te doorkruizen en op een boot te stappen. Elk donker gebied in Schotland - en dat zijn er nogal wat - is een goede plek om het licht te zien dansen. Ik zag het Noorderlicht op een weg parallel aan de Dava Way en in de haven van Burghead (uurtje rijden van Inverness). Er zijn mensen die het Noorderlicht vanaf Calton Hill in Edinburgh spotten - een urenlange rit naar de meest afgelegen uithoek is echt niet nodig.

Tip: gebruik de Light Pollution Map om donkere plekken te vinden.


Mijn favoriete apps die het Noorderlicht voorspellen

My Aurora Forecast is mijn favoriete app voor het voorspellen van het Noorderlicht. Deze app is gratis en simpeler in lay-out dan anderen. Aangezien ik geen noorderlichtkundige ben en dat ook niet hoef te worden, vind ik simpeler beter ;)  Download voor Android of Apple.

Bekijk ook deze website en deze website met de actuele Aurora-voorspelling. Hier zie je de activiteit in een simpele grafiek. Wanneer de kans op Noorderlicht spotten groot is (helder weer en veel activiteit), geven de Britse nieuwswebsites vaak een heads-up.

Reacties
Categorieën