Bezienswaardigheden voor een citytrip naar Inverness
Dorpen en steden in Schotland
Dorpen en steden in Schotland
03/27/2024
6 min

Bezienswaardigheden voor je citytrip naar Inverness

03/27/2024
6 min

Aan de oever van de Ness-rivier ligt de stad Inverness. In deze grootste stad in de omgeving is er altijd leven op straat en je kan er perfect de laatste inkopen voor je vakantie doen. Zou ik Inverness uitkiezen voor een meerdaagse citytrip? Nee. Maar: er zijn fantastische bezienswaardigheden in de omgeving van Inverness die ruim compenseren. In dit blog deel ik mijn favoriete bezienswaardigheden in en nabij Inverness.

citytrip-inverness-bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Inverness

1. Inverness Castle

Het kasteel van Inverness ligt op een heuvel boven de Ness-rivier, die dwars door de stad stroomt. Het kasteel is in de 19e-eeuw gebouwd en dus niet heel oud als je dat vergelijkt met andere kastelen in Schotland. Toch zal het je niet verbazen dat hier acht eeuwen eerder ook al een kasteelachtig bouwwerk gestaan heeft, want de locatie is gunstig. Je kan het kasteel niet bezoeken, maar je kan hem wel van buitenaf bekijken en er een wandeling door het groen langs de rivier maken.

Inverness-castleInverness Castle - foto: VisitScotland / Kenny Lam

2. Inverness Museum and Art Gallery

Geschiedenis- en cultuurliefhebbers bezoeken het Inverness Museum and Art Gallery. Hier duik je in de geschiedenis van Inverness en de Highlands. Je vindt er onder meer archeologische vondsten en recentere aandenkens aan roerige tijden in Schotland. Je leert er bijvoorbeeld over de Jacobieten en je kan er bagpipes (oh wat haat ik dat geluid!) bekijken. Een deel van de tentoonstelling wisselt regelmatig.

3. Ness Islands

In de Ness-rivier ligt een aantal kleine eilanden met de niet erg verrassende naam 'Ness Islands'. Vooral als er groen aan de bomen zit kan je hier mooi wandelen. De straten in Inverness zijn niet zo druk en lawaaiig als bijvoorbeeld die in Edinburgh, maar toch kan ontsnappen aan de kleine drukte die er is perfect op de eilandjes. De eilanden zijn met de oever en met elkaar verbonden via oude metalen bruggen. Tip: haal een lekkere lunch in het stadscentrum en geniet van een picknick op een van de eilanden.

4. Botanische tuinen

Ik was al meerdere keren in Inverness geweest, voordat ik van de Botanische tuinen hoorde. Ze liggen dan ook niet in het centrum, maar tussen de sportvelden en zwembaden aan de rand van de stad. De Botanische tuinen zijn niet heel groot, maar toch echt de moeite waard. Er is een kleine buitenruimte met planten en kruiden. Je krijgt gratis toegang tot twee naast elkaar gelegen kassen. In de ene staan tropische planten die van vocht houden, in de ander cacti. Er is een restaurant waar basic lunches en baksels verkocht worden. Ook een leuk uitje op koude, druilerige winterdagen, want in de kassen voel je je even in een tropisch paradijs.

bezienswaardigheden-inverness-botanische-tuin

5. Leakey's bookshop

Leakey's bookshop is 'de boekenwinkel in een kerk' die op internet een grote hit is. Ik verheugde me ENORM op dit bezoek, maar werd wat teleurgesteld. Ja, het is een leuk gezicht, zo'n boekenwinkel in een kerk, maar ik ben geen fan van antieke boeken. En de planken zijn gevuld met heel veel antieke boeken en boeken die er bijzonder antiek uitziet maar nog helemaal niet zo oud blijken. De prijzen vielen me voor tweedehands (niet antieke) boeken ook wat tegen. Leuk om even binnen te lopen, maar in mijn ogen niet leuk genoeg om speciaal voor naar Inverness te rijden.

citytrip-inverness-boekenwinkel

6. Fijne horeca

Een van mijn favoriete dingen om te doen in Inverness is verschillende koffietentjes uitproberen. Voor lekkere baksels ga je naar Bakhoos bakery of XOKO bakehouse and coffee bar. Liefhebber van koffie? Geniet bij de Inverness Coffee Roasting Co, waar je je favoriet in boon- of poedervorm mee naar huis kan nemen. Qua interieur en sfeer is Velocity Café & Bicycle Workshop mijn favoriet.

Uitjes voor je citytrip naar Inverness

Misschien ben je meer een stads- en cultuurliefhebber dan ik, maar ik heb aan een (halve) dag in Inverness wel genoeg. Gelukkig is er in de buurt van Inverness genoeg te doen. Het openbaar vervoer is in de regio goed geregeld, dus veel van deze locaties kan je ook met de bus of trein bereiken. Het hangt er vanaf hoe vroeg je boekt, maar reizen met de bus is vaak veel goedkoper dan reizen met de trein. Wil je toch met de trein reizen? Boek dan zo vroeg mogelijk, bijvoorbeeld via de app van Scotrail.

1. Urquhart Castle

Het bekendste en meest fotogenieke kasteel in de omgeving van Inverness is Urquhart Castle. Je bereikt de ruine op een groene heuvel in Loch Ness via een oude brug. Sinds de bouw in de 13e eeuw heeft het kasteel heel wat roerige tijden meegemaakt. Zo speelde het een rol in de strijd voor onafhankelijkheid en in 1332 was Urquhart Castle het enige Schotse kasteel dat niet in handen van de Engelsen was. Om het iconische bouwwerk te kunnen zien en bezoeken, moet je wel zo'n 15 euro per persoon betalen. Op het moment van schrijven is het goedkoper om vooraf een kaartje te kopen, dan dat op locatie te doen.

Urquhart-castle-invernessUrquhart Castle - foto: VisitScotland / Stuart Brunton

2. Culloden Battlefield

Liefhebbers van Outlander hebben al eens van Culloden Battlefield gehoord. Hier werden de Jacobieten onder leiding van Bonnie Prince Charlie in 1746 verslagen door het Britse leger. Daarmee kwam een einde aan de opstand van de Jacobieten, een belangrijk moment in de geschiedenis. Je bezoekt er nu in alle rust en veiligheid het slagveld en het bezoekerscentrum waarin je meer over deze geschiedenis leert.

3. Vissersdorpjes langs de oostkust

Langs de kust van Moray, ten zuidoosten van Inverness, liggen schattige vissersdorpen, zandstranden en duinbossen. Perfect voor een zonnige roadtrip! Begin je roadtrip in Forres, vanaf waar je naar kustdorp Findhorn rijdt. Eet een taartje of lunch bij mijn favoriete café Torta, spot zeehonden op de zandbanken en maak een wandeling door de duinen. Rijdt vervolgens langs Roseisle Forest naar Burghead, waar je vanaf het Pictische fort uitkijkt over de zeearm Moray Firth. Met een beetje geluk spot je er dolfijnen. Rijd langs de kust naar Hopeman en maak een strandwandeling langs de kleurrijke strandhutten. Volg opnieuw de kustweg naar Lossiemouth, waar je op East Beach een eind kan wandelen of awardwinnende Fish en Chips scoort. Wil je lange roadtrippen? Rijd helemaal door naar Crovie en laat je verrassen door de kustdorpjes onderweg.

Tip: hier loopt ook een wandelroute, de Moray Coast Trail, waarvan je ook een dag of twee kan doen.

bezienswaardigheden-inverness-strand

4. Loch Ness roadtripje

Ik vind Loch Ness vaak een beetje overrated. Het grote water is wereldberoemd dankzij het monster en daar is het toerisme ook op ingestoken. Maar aan de oever van het loch staand zie je vooral water en heuvels. Langs de westelijke oever van het langgerekte loch ligt een doorgaande weg. Die kan je volgen tot het eind van het loch, waarna je langs de veel rustigere oostelijke oever terug naar Inverness rijdt. Aan deze oever ligt een aantal strandjes vanaf waar je kan zwemmen (als je durft, want monster enzo) en de uitzichten op de heuvels vind ik vanaf hier net wat beter. 

5. Clava cairns

Niet ver van Inverness liggen prehistorische overblijfselen: de Clava cairns. Deze duizenden jaren oude overblijfselen van een begraafplaats liggen op een heuvel boven de Nairn-rivier. De vierduizend jaar oude graven zijn niet allemaal bewaard gebleven, maar twee kan je bezoeken. En onthoud: het lijkt misschiet niet veel meer dan een cirkel van stenen, maar die zijn daar vierduizend (!) jaar geleden door mensen neergelegd.

Clava-CairnsClava Cairns - foto VisitScotland / Kenny Lam

6. Glen Affric

Op ruim een uur rijden van Inverness ligt mijn favoriete Schotse glen: Glen Affric. Ja, Glencoe is ook heel mooi, maar daar is het veel drukker en loopt een drukke weg door de vallei. In Glen Affric is het rustiger en kan je niet heel ver komen met de auto. Ver genoeg om de Dog Falls-waterval en een groot deel van de glen te zien. Maar nog meer mooi landschap zie je pas als je te voet of op een mountainbike dieper de vallei in wandelt. Volg een van deze wandelingroutes of loop (een deel van) de Affric Kintail Way, een van mijn favoriete meerdaagse wandeltochten in Schotland.

bezienswaardigheden-inverness-glen-affric

7. Tomatin distilleerderij

Houd je van whiskey en vind je het interessant om te zien hoe dat gemaakt wordt? Volg een rondleiding door de Tomatin distilleerderij. De 36 jaar oude Tomatin is bekroond tot beste whiskey ter wereld, dus ze weten wat ze doen. Ze hebben hun kunst dan ook al vanaf 1897 kunnen perfectioneren. In de shop kan je je favoriete whiskey meenemen voor thuis - ook leuk om cadeau te geven aan thuisblijvers!

Omslagfoto: VisitScotland / Kenny Lam (ik heb alleen regenfoto's ;) )

Reacties
Categorieën