Ballater
Dorpen en steden in Schotland
Dorpen en steden in Schotland
06/11/2024
4 min

Wat te doen in Ballater?

06/11/2024
4 min

Een schattig wit-groen station, een gezellige dorpsstraat en veel groen in de omgeving. Het dorp Ballater is een goede plek voor een kop koffie en lunch. Het dorp ligt in de Royal Deeside, de groene regio rond de rivier Dee, en de Cairngorms, een berggebied met indrukwekkende bergtoppen. 

ballater

Wat te doen in Ballater?

Ik zou geen uren omrijden voor een bezoek aan Ballater, want zoveel is er niet te doen. Ben je in de omgeving en heb je trek of zin in een goed boek, dan is Ballater wel de moeite waard. Loop zeker even de Yule boekenwinkel binnen, waar ze veel gidsjes over de omgeving hebben. Ik vond er een aantal inspirerende gidsen die ik in andere boekenwinkels niet vond.

Je ziet in Ballater misschien van Koninklijke verwijzingen. Ballater is het grootste dorp nabij Balmoral Castle, de Schotse verblijfsplaats van het Britse Koningshuis. Bezoek er het Royal Station, dat in 2015 afbrandde en in 2018 in authentieke stijl herbouwd werd. In het stationsgebouw zitten een café en informatiecentrum.

ballater-bezienswaardigheden

Ballater Highland Games

Op de tweede donderdag van augustus worden de Ballater Highland Games gehouden. Een waar cultureel uitje, waar je je kan verbazen over de kracht van de deelnemers die boomstammen vergooien of in kilt touwtrekken. Een waar spektakel, met doedelzakoptredens en eten.

Fijne horeca in Ballater

Je hebt in Ballater ruime keuze uit horeca. Koffie drinken doe je bij Bean for coffee of The Bothy. Bij The Bothy kan je ook heerlijk lunchen, en daarna een bezoek brengen aan de naastgelegen outdoorwinkel van dezelfde eigenaar. Iets fancier is het Orka café.

ballater-horeca

Wandelen

Vanuit Ballater beginnen diverse korte wandelroutes. Dezen lopen langs de bezienswaardigheden van het dorp en groen in de omgeving. Voor ruigere uitzichten en langere tochten maak je beter eerst een bus- of autorit. Hieronder tip ik een paar van mijn favorieten.

Loch Muick

Loch Muick is een prachtig loch op het Balmoral landgoed. In 12,5 km wandel je met uitzicht op de bergen langs de oevers.

Glen Tanar

Maak een wandeling door het Caledonian pine bos van Glen Tanar. Start je bezoek in het bezoekerscentrum en kies een van de goed gemarkeerde wandelroutes. Wandel bijvoorbeeld naar de mooie oude kapel of loop door het bos langs de rivier.

ballater-wandelen

Balmoral Cairns

Een 10 kilometer lange wandelroute neemt je mee langs de cairns van Balmoral. Deze driehoekige stenen torens zijn gebouwd als aandenkens aan leden van de Koninklijke familie. Langs de route heb je prachtig uitzicht op het kasteel en de Deeside.

Muir of Dinnet National Nature Reserve

Natuurgebied Muir of Dinnet lijkt vanaf de weg weinig spectaculair. Toch ligt hier een verrassend diepe kloof ('Burn O’Vat') waar je doorheen kan wandelen. Je kan er ook over vlonderpaden wandelen en een kijkje nemen bij Loch Kinord. Neem je verrekijker mee om vogels te spotten.

Mount Keen

Mount Keen is de meest oostelijke Munro van Schotland. Je kan hem vanaf verschillende kanten beklimmen. De beklimming aan de kant van Ballater begint in Glen Tanar en is een behoorlijk lange afstand. De gemiddelde wandelaar doet er heen en terug zo'n negen uur over. Deze wandeling is niet zo geschikt voor wie geen heel goede conditie of bergwandelervaring heeft.

wandelroutes-ballater

Deeside Way

Ballater is het start- of eindpunt van een lange afstand wandelroute naar Aberdeen. De Deeside Way is 67 kilometer lang en voor de meeste wandelaars goed te doen in 3 of 4 dagen. De redelijk vlakke route volgt voor een groot deel de voormalige Deeside Railway. Je kan deze route ook fietsend afleggen.

Tip: bekijk ook deze pagina vol wandelroutes in de omgeving.

Fietsen

Fiets relatief vlak langs de rivier over de Deeside Way. Volg mountainbikepaden door het bos van Cambus O’May. Test je skills op Heart Break Ridge. Er zijn routes voor beginners en gevorderden. Zie daarvoor ook  deze Komoot-collectie en deze mountainbikepagina. Geen eigen fiets mee? Nabij het voormalige station van Ballater zit een verhuurder van (elektrische) mountainbikes.


Wat te doen in de omgeving van Ballater?

Ik bezocht Ballater tijdens mijn camperroadtrip over de North East 250. Volg deze mooie route naar Braemar of Tomintoul voor uitzicht op de heuvels van de oostelijke Cairngorms. 

Houd je van whisky? Dan bezoek je de Royal Lochnagar Distillery, waar je een rondleiding volgt en een van Schotlands meest exclusieve whiskies proeft.

Voor een koninklijke ervaring bezoek je Balmoral Castle en de tuinen. Dit kasteel is het Schotse thuis van de Koninklijke familie. Een aantal kamers is opengesteld voor publiek. 

omgeving-ballater

Accommodatie

Er is relatief veel accommodatie beschikbaar in Ballater. Boek een kamer in het Balmoral Arms hotel of bed and breakfast No 45. Of logeer in een glampingaccommodatie van Howe of Torbeg. Wil je in een historisch pand in de natuur overnachten? Kijk naar de self catering cottages op het Glenmuick Estate. Meer accommodatietips vindt je bij Visit Ballater.

Reacties
Categorieën