Wat te doen in Aberfoyle
Dorpen en steden in Schotland
Dorpen en steden in Schotland
07/06/2024
3 min

Wat te doen in Aberfoyle?

07/06/2024
3 min

De gateway to the Trossachs wordt het toeristische dorp Aberfoyle ook wel genoemd. De gezellige dorpsstraat is een goede uitvalsbasis voor roadtrips, wandelingen en fietstochten langs de lochs en bergen in de omgeving. Op deze pagina deel ik wat te doen in Aberfoyle.

wat-te-doen-in-aberfoyle

Wat te doen in Aberfoyle?

Aberfoyle zelf is geen heel boeiende bestemming. De hoofdstraat met wat winkeltjes en cafés heb je snel gezien. Als wol je interesse heeft, kan je er het Scottish wool center, een heel grote wolwinkel, bezoeken. Ik vermaakte me liever in The Station Café, waar ze heerlijke lunch serveren. Ik heb me laten vertellen dat de coffee (van St. Mocha) ook heel goed is. Honden zijn welkom op het terras en op twee zitjes bij het raam.

aberfoyle-station-cafe

Wandelen bij Aberfoyle

De grote parkeerplaats in het dorp is het startpunt voor meerdere wandelroutes. Maak een boswandeling over de 3,2 km lange Doon Hill Fairy Trail. Je wandelt er ook naar het startpunt van de Loch Ard Forest Trails. Start daar de 3,4 km lange Forth Valley Viewpoint Trail voor uitzicht over het dorp. Voor fantastisch uitzicht op de hogere bergen in de omgeving kies je voor de 13,8 km lange Eight Mile Loop.

Op rijafstand van Aberfoyle maak je prachtige wandelingen door de Trossachs. Bij de nabijgelegen Ledard Farm begint een 12 km lange circulaire wandelroute naar de top van Ben Venue. Ook mooi: de 12 km lange route naar Loch Àrd.

wandelen-aberfoyle

Een meerdaagse wandelroute

Zin in een lange wandeling? De 128 km lange Rob Roy Way loopt door Aberfoyle. Je kan ook een deel van de route doen en naar Drymen of Callander wandelen. Het Great Trossachs Path ligt verder naar het noorden en is perfect voor een 2- of 3-daags avontuur door de Trossachs.

aberfoyle-rob-roy-way

Gravelbiken bij Aberfoyle

De vele fietshelmen en fietsen op het terras van Aberfoyle bike hire and café doen al vermoeden dat Aberfoyle een goed startpunt is voor fietsavonturen. Je kan hier ook gravelbikes huren om de omgeving te verkennen. Er zijn technisch niet moeilijke en goed gemarkeerde fietsroutes uitgezet. Je hebt er de keuze uit:

  • Faerie Loop van 10 km (bruin): beginnervriendelijke route over brede gravelpaden met een paar niet te steile hellingen
  • Aqueduct Loop van 20 km (geel): route langs uitzichtpunten, vooral over brede gravelpaden en wat stukjes singletrack
  • Lomond view van 30 km (paars): de uitgebreidere versie van de gele route.

Details van de routes vindt je hier. Een langere afstand fietsen kan op National Cycle Route nr. 7, die je onder meer langs Callander en Killin en door Glen Ogle voert.

aberfoyle-gravelbiken

Andere dingen om te doen in de omgeving

  • Klauter tussen de bomen in klimpark Go Ape Aberfoyle
  • Maak een roadtrip over de Trossachs Trail
  • Haal het lekkerste brood van Schotland in de bakkerij van Callander
  • Wandel naar de top van Ben A'an
  • Fiets 25,5 km rond Loch Venachar

aberfoyle-overnachten

Overnachten

Ik kwam bij toeval de leuke natuurcamping Cobleland tegen. Hij ligt zo'n 4 kilometer buiten het dorp en biedt fotogenieke kampeerplekken tussen de bomen. Heb je geen eigen tent of slaapplek op wielen mee? Je kan er compleet ingerichte safaritenten boeken. Wil je wildkamperen met je tent of camper in de omgeving? Houdt dan rekening met de Camping Management Zones, waarin wildkamperen een deel van het jaar verboden is. Logeren in een fijne hotelkamer kan onder meer net buiten Aberfoyle bij Macdonald Forest Hills Hotel & Spa en Gartmore House Bed & Breakfast. Minder fotogeniek en sfeervol maar lager geprijsd is het Rob Roy Hotel.

Reacties
Categorieën