Camping Management Zones
Overnachten in Schotland
Overnachten in Schotland
04/14/2024
2 min

Camping management zones: wildkampeerverbod in Schotland

04/14/2024
2 min

Vrijwel overal in Schotland mag je wildkamperen, mits je je aan de Outdoor Access Code houdt. Er is een uitzondering op deze regel. In de Camping Management Zones gelden restricties. In dit gebied is kamperen niet verboden, maar mag je in een deel van het jaar niet vrij wildkamperen. Je mag je tentje dan wel ergens in het wild opzetten, maar alleen op aangewezen plekken die je vooraf reserveert. Daarover in dit blog meer.

Waarom zijn er camping management zones?

De camping management zones in Schotland liggen aan de oevers van Loch Lomond, een groot en populair loch relatief dicht bij de stad Glasgow. Zo’n 50% van alle Schotse inwoners woont binnen een uur rijden van dit prachtige natuurgebied. Jaarlijks kwamen er zoveel locals en bezoekers (wild)kamperen, dat de natuur er onder ging lijden. Dat komt ook door de toegenomen populariteit van de West Highland Way. De beleidsvoerders besloten een uitzondering te maken op de wetten die je toestemming geven voor wildkamperen. Je mag in de camping management zones niet zonder speciale vergunning wildkamperen.

camping-management-zones-schotland

Waar liggen de camping management zones?

De camping management zones liggen verspreid in het Loch Lomond en de Trossachs Nationaal Park. Niet in het gehele gebied geldt het wildkampeerverbod. Op deze kaart zie je waar dat verbod precies geldt. Slechts vier procent van het hele gebied valt onder de uitzonderlijke regels. Dit maakt het wildkamperen langs de West Highland Way wel wat ingewikkelder, maar niet onmogelijk. Langs de veelgebruikte wandelpaden geven borden duidelijk aan wanneer je een wildkampeerverbod-gebied binnenloopt of verlaat.

Wanneer gelden de beperkingen?

Het wildkampeerverbod langs de oevers van Loch Lomond geldt alleen in de drukkere maanden, tussen 1 maart en 30 september. De rest van het jaar is wildkamperen in deze zones wel toegestaan.

camping-management-zones-wildkampeerverbod

Hoe zit dat met zo'n vergunning?

In de camping management zones mag je met een vergunning (permit) wel kamperen op aangewezen plekken. Zo'n vergunning klinkt ingewikkelder dan het is. Vanaf vier weken voor je verwachte kampeerdatum kan je via deze website een plekje reserveren. De kosten hiervoor zijn drie pond per nacht, wat nog altijd veel betaalbaarder is dan op een camping overnachten. Wandel je de West Highland Way tussen mei en september? Zorg dat je je vergunning op tijd koopt, want ze zijn in drukkere periodes sneller uitverkocht. 

Wat kan je verwachten van de plekken?

De camping management zones lijken in niets op een ‘gewone’ campings. Er is geen sanitair beschikbaar, waardoor het nog steeds voelt als wildkamperen. Wil je toch faciliteiten? Dan zijn liggen er langs Loch Lomond genoeg fijne campings om uit te kiezen.

camping-management-zones

Het wildkampeerverbod langs de West Highland Way

Loop je de West Highland Way en wil je kamperen aan Loch Lomond? Bekijk bij het plannen van je etappes waar de camping management zones zich bevinden. Zorg dat je etappe eindigt buiten zo’n zone, of boek één van de fijne campings aan Loch Lomond:

  • Sallochy Campsite (hier heb ik met veel plezier gekampeerd)
  • Inchcailloch Campsite
  • Milarrochy Bay (hier staan ook veel caravans, mijn voorkeur zou uitgaan naar één van bovenstaande opties)
  • Cashel Campsite

Houd er rekening mee dat de oevers van het Loch die buiten de camping management zones vallen soms te steil of begroeid zijn om je tent goed op te kunnen zetten. Op de plekken waar (wild)kamperen wel makkelijk is, geldt vaak het wildkampeerverbod.

Reacties
Categorieën