Balloch
Dorpen en steden in Schotland
Dorpen en steden in Schotland
06/23/2024
3 min

Wat te doen in Balloch?

06/23/2024
3 min

Het dorpje Balloch ligt aan de oever van Loch Lomond en aan het eind van een treinrails vanuit Glasgow. In drie kwartier sta je vanuit het centrum van de grote stad in dit toeristische dorp met een groot groen park en outdooractiviteiten op de drempel.

balloch-schotland

Wat te doen in Balloch?

Het interessante deel van Balloch is ongeveer één straat lang. Het is geen plek waar je heen reist om oude gebouwen of boeiende winkels te bezoeken. Het dorp is vergroeid met het weinig sfeervolle maar grotere Alexandria. Balloch is meer een goede uitvalsbasis voor avonturen in Loch Lomond en de omliggende bergen. Ik logeerde een paar dagen in een bed en breakfast in Balloch (die inmiddels helaas geen boekingen meer aanneemt) en ging van daaruit op avontuur. Dat beviel goed, want zo was ik overdag in de natuur en genoot ik 's avonds in fijne restaurants.

Je kan vanuit Balloch ook mooie boottochten over Loch Lomond maken. Vertrek uit het haventje met een luxe schip van Sweeney Cruise Co. Sta je liever zelf aan het 'roer'? Bij winkelcentrum Loch Lomond Shores kan je bootjes huren.

balloch-three-lochs-way

Fijne horeca in Balloch

Langs Balloch Road, de straat waar het toeristische leven van Balloch zich afspeelt, liggen meerdere goede restaurants. Ik trakteerde mezelf op Italiaanse specialiteiten van Cucina. Geen zin om binnen te zitten bij lekker weer? Ze doen ook take-away en het park ligt op loopafstand. Voor goede fish and chips moet je bij Lomond Fish Bar zijn en voor iets meer luxe dineer en logeer je bij de Tullie Inn.

Wandelen in Balloch

Ik was tijdens mijn verblijf in Balloch elke dag in het Balloch Castle Country Park te vinden. Dit 80 hectare grote park ligt aan het zuidelijke puntje van Loch Lomond. Veel gras en veel loofbomen, dus vooral mooi in de lente, zomer en herfst en wat kaal in de winter. Het historische hoogtepunt van het park is Balloch Castle, dat grotendeels geruïneerd is maar in 2024 in de steigers stond om opgeknapt te worden. Verspreid door het park staan vele picknickbankjes en voor kinderen is er een speeltuin. Bezoek er ook de walled garden.

balloch-kasteel

Wandelen in de omgeving

Met Loch Lomond and the Trossachs National Park in de voortuin valt er in de omgeving van Balloch genoeg te wandelen. Wandel bijvoorbeeld naar de top van Conic Hill voor prachtig uitzicht over Loch Lomond en haar eilandjes. Deze wandelroute door Cashel Forest is vooral in de herfst heel mooi. Of beklim de relatief makkelijk te beklimmen munro Ben Lomond. Voor goed uitzicht volg je ook deze route boven Glen Striddle.

❗ Onderschat de uitdagingen en gevaren van wandelen in de Schotse bergregio’s niet. Controleer de weersvoorspellingen in de dagen voor je wandeling en op de dag van je wandeling. Neem voldoende lagen kleding mee en pak regenkleding, voldoende eten en drinken en een goed gevulde EHBO-set in. Zorg dat je een papieren kaart en kompas mee hebt en dat je weet hoe die te gebruiken (een navigatie-app is niet voldoende!). Lees ook mijn tips voor veilig (berg)wandelen in Schotland.

wat-te-doen-omgeving-balloch

Meerdaagse wandelroutes

De 55 km lange Three Lochs Way start in Balloch. De 212 km lange John Muir Way loopt door het park van Balloch. De 127 km lange Rob Roy Way begint een stukje verderop, in Drymen. Vanuit Balloch gaat een rechtstreekse bus naar het startpunt. In Drymen kan je ook op de West Highland Way stappen. Deze route begint eigenlijk in Milngavie, dichterbij Glasgow, maar vanaf Drymen vind ik die route pas echt mooi worden.

wandelen-bij-balloch

Andere uitjes in de omgeving

Ideeën voor een avontuur vanuit Balloch:

  • maak een roadtrip langs de westelijke oever van Loch Lomond
  • bezoek Helensburgh met het Hill House en de rhododendrons in de Glenarn Gardens in Rhu (in de lente)
  • klauter door de bomen van TreeZone klimpark net buiten het dorp
  • bezoek Balmaha en drink een kop koffie of koop een ijsje bij St Mocha Coffee Shop
Reacties
Categorieën