Smalle paden door Abernethy forest
Wandelen in Schotland
Wandelen in Schotland
07/03/2024
3 min

Wandelen in Abernethy nature reserve

07/03/2024
3 min

Slechts één procent van het oude bos dat Schotland ooit bedekte, is bewaard gebleven. Vijfduizend jaar geleden was 1,5 miljoen hectare van Schotland bedekt met Caledonian pine. Het grootste stuk bewaarde bos ligt in de Cairngorms. Ik vertel je meer over dit gebied en geef tips voor wandelen in het Abernethy nature reserve.

abernethy-forest-wandelingen

Abernethy nature reserve

Het Abernethy nature reserve omvat het grootste Caledonian pine bos van Schotland. Dit beschermde natuurgebied is 50 vierkante mijl groot. Het natuurgebied strekt zich uit van de River Nethy bij Nethiebridge tot de top van de munro Ben Macdui op het Cairngorm plateau. Het landschap bestaat dan ook niet alleen uit bomen, maar ook uit lochs en met heide begroeide open vlakten.

Caledonian pine bomen zijn naaldbomen en lijken op die op de Veluwe. De ondergroei van het bos bestaat vaak uit heide of bosbessenstruiken. Hier leven planten en dieren die je op weinig andere plekken in Schotland nog ziet.

--> lees hier meer over het Abernethy nature reserve. Bezoek op locatie ook het Explore Abernethy Visitor Centre.

abernethy-forest-wandelen

Wandelroutes in Abernethy nature reserve

De meeste boswandelingen liggen in het relatief goed bereikbare Dell Woods bij Nethy Bridge. Hier heb je de keuze uit meerdere routes. De 4,8 km lange King’s Road loopt door het bos en geeft goed uitzicht op de Cairngorms.

Voor imposante oude naaldbomen volg je de 800 meter lange Big Pines trail (1,6 km heen en weer) vanaf de parkeerplaats van het Ospey Center bij Loch Garten. Combineer de route met de 2,7 km lange circulaire wandelroute Two Lochs die je langs Loch Garten en het achterliggende loch leidt.

Voor een langer avontuur volg je deze ruim 11 km lange wandelroute. De tweedaagse route die ik hieronder tip, kan je ook in één dag wandelen.

wandelen-routes-abernethy-forest

Wandelen met de hond

Je hond mag mee op de wandelroutes door Abernethy forest. Tussen april en juli mogen honden alleen aangelijnd mee. In die periode broeden er (zeldzame) vogels op de bosgrond.

Meerdaagse routes

De Speyside Way, een 137 kilometer lange wandelroute, loopt deels door het Abernethy nature reserve. Deze route is makkelijk en relatief goed gemarkeerd. Ik zette zelf een tweedaagse wandelroute door Abernethy forest uit. Langs deze route zie je veel meer van het bos en het opener gebied nabij Glenmore.

tweedaagse-wandelroute-schotland-abernethy-forest

Favoriete horeca aan de rand van het bos

Aan de rand van het natuurreservaat ligt een van mijn favoriete horecagelegenheden van Schotland. Bij Nethy House kan je zeven dagen per week terecht voor goede koffie van de Glen Lyon roastery, lekkere thee en fantastisch gebak. Je kan er ook ontbijten of lunchen. Het is er vaak gezellig druk, dus als je zeker wilt weten dat er plek voor je is, moet je even reserveren. Ze doen ook take away, dus als het vol zit kan je het lekkers mee naar buiten nemen. Je kan er ook een nachtje blijven slapen in een van de gastenkamers.

wandelen-abernethy-forest

Dieren die je hier kan spotten

Met heel veel geluk spot je een van Schotlands zeldzaamste vogels, de Capercaillie (auerhoen). Ook de zeldzame rode eekhoorn leeft hier in de bossen. Deze eekhoorn met roodoranje vacht heeft nogal te lijden onder de aanwezigheid van de niet inheemse grijze eekhoorn, die je hier ook kan spotten. In de bomen pulken Schotse kruisbekken zaadjes uit de dennenappels en door de lucht zweven sperwers. Boven het water van Loch Garten kan je de daar broedende visarend zien jagen. Bezoek het Loch Garten Osprey Center om meer te leren over deze vogel en hem via webcams en aanwezige telescopen te bewonderen.


Reacties
Categorieën