Wandelen in Culbin Forest
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
01/19/2024
4 min

Wandelen in Culbin forest (nabij Nairn)

01/19/2024
4 min

Tussen Nairn en Findhorn aan de oostkust van Schotland (noordwestelijk van Inverness) ligt Culbin forest. Dit relatief grote bos strekt zich uit langs de kust, parallel aan de doorgaande weg naar de grote stad. Het bos bestaat voor een groot deel uit dennenbos, omdat loofbomen minder goed overleven op de zandgrond. Het bos wordt nergens monotoom of saai, want de ondergroei is steeds anders. Ik deel mijn beste tips voor wandelen in Culbin forest.

Het beste seizoen voor wandelen in Culbin forest

Culbin Forest bestaat vooral uit naaldbomen. Dat betekent dat het er het hele jaar door groen is. Er staan kleine loofbomen tussen de naaldbomen, die in de lente frisgroen en in de herfst oranje kleuren en het bos een heel andere sfeer geven. In de (na)zomer bloeit de heide die een deel van de bosbodem bedekt mooi paars. Ik raad wandelen in Culbin forest in elk seizoen aan. Ook (of juist?) in het natte seizoen, omdat je er redelijk beschut loopt. Pas wel op bij code geel, oranje of rood bij storm!

Houd er ook rekening mee dat wandelen in Culbin forest een populaire hobby van de locals is. In de weekenden en vakanties, en dan met name op zonnige dagen, is het er soms behoorlijk druk. Je kunt dan beter op rustigere plekken (zoals de Roseile bossen bij Burghead) gaan lopen, of met wandelapps zoals Komoot een zelfgemaakte route buiten de gemarkeerde paden uitzetten.

culbin-forest-beste-seizoen

De hond mag mee

Honden zijn welkom in Culbin forest. De meeste mensen laten hun honden hier loslopen. Omdat er geen wegen overgestoken hoeven worden, kan dat relatief veilig. Pas in het voorjaar richting de kust wel op met broedende vogels. Oh en de paden worden ook gebruikt door mountainbikers, dus houd je hond in het zicht.

culbin-forest-wandelen-routes

Wandelroutes in Culbin forest

Lang niet alle wandelpaden in het bos maken deel uit van een gemarkeerde wandelroute. Met een wandelapp bij de hand kun je er prima een eigen wandelroute uitzetten. Volg je liever gemarkeerde wandelroutes? Dit zijn aanraders:

Hill 99 Trail

Mijn favoriete wandelroute in Culbin forest, de Hill 99 Trail, loopt langs de uitkijktoren. Vanaf het houten platform kijk je uit over eindeloos dennenbos en de zee(arm). Onderweg zie je korstmos-schoonheid die aan koraal doet denken, en een schattig vennetje met picknickplekken.

  • startpunt: Wellhill car park (betaald parkeren, overnachten verboden)
  • lengte: 5,7 kilometer
  • markering: zwart

Good to know: voor grote hoogteverschillen hoef je in Culbin forest niet bang te zijn. Het bos ligt deels op duinen, maar die zijn niet zo hoog.


culbin-forest-uitkijktoren

Gravel Pit Ponds Trail

Zin in een korte boswandeling? Volg de 1,8 kilometer lange wandelroute vanaf Wellhill car park. Deze route is wit gemarkeerd en kindvriendelijk.

Boswandelen en vogels kijken in The Gut

Een van mijn favoriete plekken in Culbin Forest is The Gut. Deze duinvallei wordt gevoed door een stroom vanuit zee en kent dus getijden. Het heeft wat weg van de Slufter op Texel. Bij eb zie je hier allerlei weide- en zeevogels en ook zeehonden komen hier graag zonnebakken. Ik zette zelf deze wandelroute uit. Ook een aanrader als je geen vogelaar bent, want het landschap van de Gut is prachtig. Met in de wintermaanden besneeuwde bergtoppen aan de horizon!

culbin-forest-vogels-kijken


Een 10 kilometer lange ronde

Op zoek naar een langere wandelroute in Culbin Forest? Deze Komoot-route is een aanrader. Je loopt voornamelijk door het bos, maar ziet ook de mud flats en het strand. Beiden zie je het best / alleen bij laag water, dus plan je wandeling slim. De route komt langs de uitkijktoren, waar je al die landschappen van boven kunt zien.


culbin-forest-wandelroutes

Door Culbin forest en langs Findhorn bay

Deze 12,5 kilometer lange wandelroute loopt door het oostelijkere deel van Culbin forest. Je loopt een kort stukje langs het natuurreservaat Findhorn bay. Bij laag water liggen hier vaak veel zeehonden op de zandbanken. Wandel langs White sand beach, waar je alleen bij laag water over het strand kunt dwalen. De route volgt verder paden door naaldbos.


Meer to-see's nabij Culbin forest

Culbin forest ligt vlakbij Brodie Castle en de countrywinkel Brodie Countryfare. De tuinen van het kasteel zijn met honderden soorten narcissen in de lente echt prachtig. Voor kinderen is er een speeltuin en worden activiteiten georganiseerd. Dit is één van de favoriete plekken van de kinderen van mijn husigenoten. De countryfare heeft een winkel met luxe buitenkleding, lokale specialiteiten en (hoera!) boeken. Er is een groot en vaak lawaaiig café waar je ook kunt lunchen. Wil je liever sfeervoller en rustiger lunchen of een theekransje houden? Ik ben dol op het café Torta in Findhorn. Findhorn is sowieso een mooie plek om te bezoeken.

parkeren-culbin-forest

Reacties
Categorieën