Boswandelingen aan de kust van Morau
Moray in Schotland
Moray in Schotland
02/17/2024
6 min

Boswandelen langs de kust van Moray

02/17/2024
6 min

Maandenlang woonde ik aan de kust van Moray, een provincie ten oosten van Inverness in Noordoost-Schotland. Ik maakte er niet alleen lange wandelingen over het strand en over het Moray Coast Path, maar ook heerlijke boswandelingen. Ik tip mijn favoriete boswandelingen in Moray in dit blogartikel.

Boswandelen in Moray: het hele jaar door

De winter maakt van veel plekken in Schotland een dorre boel. Kale dennenbomen, dorre heide en bruin gras. In de meeste bossen van Moray vind je zelfs in de winter nog groen. De bossen die het dichtst bij zee liggen groeien op zand en duinen en bestaan dus vooral uit naaldbomen. Bossen die verder landinwaarts liggen, zoals Quarry Wood, hebben meer loofbomen. Deze bossen zijn in de lente en herfst extra mooi en in de winter niet op hun vrolijkst.

boswandelroutes-moray

Boswandelen in Moray: 5 bosgebieden

Vijf relatief grote bosgebieden aan de kust van Moray worden beheerd door Forestry and Land Scotland, een organisatie vergelijkbaar met onze Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. In deze bossen zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Ik tip vijf gebieden die niet ver van de kust en de Moray Firth (zee-arm) liggen. Deze bossen liggen op een uurtje rijden van de noordoostelijke grens van de Cairngorms. Is het in het berggebied slecht weer? Dan kun je in de bossen lagergelegen en meer beschut wandelen en zo toch nog redelijk droog van je dag buiten genieten.

Geen van ondergenoemde routes zijn moeilijk. De hoogteverschillen in deze bossen zijn beperkt, meer Waterleidingduinen dan Zuid-Limburgs heuvelland. De paden zijn goed gemarkeerd en goed begaanbaar, hoewel soms wat nat. Alle routes zijn ook goed te doen met kinderen en honden.

routes-boswandelingen-moray

1. Roseisle Forest

Roseisle is de bekendste bestemming voor boswandelen in Moray. Dit duinbos is dan ook het hele jaar door heel mooi. Het bos strekt zich uit tussen de kustplaatsen Findhorn en Burghead. Wandel over slingerende paden tussen naaldbomen, slenter over het strand (waarvan heel weinig overblijft bij hoog water, dus plan je bezoek slim) en houd je ogen open voor eekhoorns. Op de parkeerplaats vind je toiletten (open oktober tot april) en picknickplekken waar je ook kan barbecueën.

Routes:

 • rode route: 2 km
 • witte route: 4,2 km
 • groene route: 2,6 km

Deze routes liggen in het verlengde van elkaar, dus je kan vanaf de parkeerplaats eerst de groene route doen en daarna aan de andere kant van de parkeerplaats de rode en witte route (die toch al deels overlappen) wandelen.

Tip: Findhorn is een schattig dorpje, waar je in het Torta café met uitzicht op de riviermonding heerlijke huisgemaakte taartjes eet. Dit is ook een goede plek om zeehonden te spotten of een strandwandeling te maken.

--> op deze pagina staat informatie over de routes en parkeren.

Boswandelingen-Moray-roseisle

2. Culbin Forest

Culbin Forest ligt ten westen van Roseisle Forest en is minstens drie keer zo groot. Wil je een heel lange boswandeling in Moray maken, dan is Culbin your place to be. Dit bos ligt tussen Nairn en Findhorn aan de Moray Firth. Er zijn hier twee routes uitgezet, maar met behulp van een app zoals Komoot kan je er uuuuren verder lopen over paadjes waar je vrijwel niemand tegenkomt. Ook leuk: op het strand kijken. Beklim de Hill 99 uitkijktoren voor uitzicht over het naaldbos, het strand en de zeearm.

De gemarkeerde routes in dit gebied:

 • witte route: 1,8 km
 • zwarte route (Hill 99 Trail): 5,7 km

Tip: zie ook mijn blog over Culbin Forest.

--> op deze pagina staat informatie over de routes en parkeren.

Boswandelingen-Moray-culbin-forest

3. Quarry Wood

Quarry Wood is in de herfst mijn favoriete bos aan de kust van Moray. In dit bos staan veel loofbomen en varens, die in de herfst mooi geel en oranje kleuren. Wandelend door het bos zie je met hekjes afgezette gaten in de grond: de plekken waar eerder gesteente afgegraven is. Er zijn daarbij tot 250 miljoen jaar oude fossielen gevonden. Een deel van de fossielen zijn te bezichtigen in het nabijgelegen dorp Elgin.

In Quarry Wood ligt één gemarkeerde wandelroute. De rode route van 5 kilometer. In de herfst kan je op het verste punt van de route een stukje verder het eikenbos in wandelen voor nog meer mooie herfstkleuren.

--> op deze pagina staat informatie over Quarry Wood

Boswandelingen-Moray-quarry-wood

4. Torrieston

Het bos van Torrieston ligt als een groene oase tussen open velden. Hier wandel je door open dennenbos en langs het stroompje de Black Burn. Als je geluk hebt, spot je er otters of zalm. De groene route loopt onder enorme, tot 40 meter hoge Douglassparren. Torrieston is niet groot: met 2 uur lopen heb je het hele bos wel gezien, maar dat maakt het wel een fijne wandeling voor tussendoor.

De twee gemarkeerde wandelroutes in Torrieston liggen beiden aan een andere kant van de rustige weg. Je kan ze prima met elkaar combineren.

 • witte route: 1,9 km (rolstoelvriendelijk)
 • groene route: 3,4 km

--> op deze pagina staat informatie over de routes en parkeren.


5. Winding Walks

Winding Walks ligt verder naar het oosten dan bovengenoemde bossen aan de Moray kust. Het relatief grote bos ligt niet ver van de monding van de Spey Rivier, waar ook de Speyside Way langs loopt. De Winding Walks was een verzameling wandelpaden uit de 19e eeuw, die door een adelijke familie aangelegd zijn. De originele paden bestaan niet meer, maar de bosbeheerder heeft nieuwe paden uitgezet die ook de moeite waard zijn. De blauwe route leidt naar een piramidevormig monument op een heuvel, vanaf waar je weids uitzicht hebt. Langs de gele route ligt uitkijkpunt Peeps View, vanaf waar je uitzicht de andere kant op hebt.

 • gele route: 2,3 km
 • rode route: 2,4 km
 • groene route: 3 km
 • blauwe route: 4,9 km

De routes overlappen deels met elkaar. Wil je een zo lang mogelijke wandeling maken? Volg eerst de blauwe en dan via de rode de gele route. Zie deze kaart. Je kan natuurlijk ook een route zoeken of maken met een navigatieapp zoals Komoot.

--> op deze pagina staat informatie over de Winding Walks en parkeren.

mooiste-boswandelingen-moray

Meer boswandelingen in Moray

Na het lezen van bovenstaande nog niet helemaal gevonden wat je zocht? Bekijk op deze pagina andere wandelroutes in Moray, waaronder routes in de bossen die niet door de Forestry and Land Scotland beheerd worden. Mijn ervaring is dat deze routes niet altijd zo goed gemarkeerd zijn als die ik hierboven noem, maar met een (digitale) kaart voor de zekerheid op zak red je je wel. Zie ook Walkhighlands voor wandelroutes in Moray.

Tips voor je boswandeling in Moray

Op de parkeerplaatsen van een deel van bovengenoemde bossen geldt dat je moet betalen voor het parkeren. Dat staat bij het inrijden duidelijk aangegeven. Op de meeste parkeerplaatsen is overnachten in een camper verboden. Bij Torrieston is het juist wel toegestaan (laatst bezocht in oktober 2023 en toen gold dat in ieder geval). Daar staat een informatiebord over hoe daar verantwoord te wildkamperen in je camper. Lees hier meer over overnachten op parkeerplaatsen van Forestry en Land Scotland.

moray-kustwandelingen

 In Schotland zijn ze niet zo gul met prullenbakken plaatsen en legen als in Nederland. Neem dus een afvalzak mee als je gaat picknicken. Wil je gebruikmaken van barbecueplekken? Neem zelf alles mee wat je daar voor nodig hebt en neem alles na het eten ook weer mee naar huis.

Op zonnige weekenddagen en Nationale Vrije dagen zijn bovengenoemde bosgebieden vaak best druk. Wil je in alle rust wandelen? Zoek in Komoot of een andere navigatieapp een route die start op een andere parkeerplaats dan op de gelinkte pagina's genoemd wordt. Blijf je van de grote parkeerplaatsen weg en wijk je van de gemarkeerde paden af, dan kan je op die dagen alsnog in relatieve rust wandelen.

Reacties
Categorieën