Walvissen spotten in Schotland
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
01/13/2024
3 min

Walvissen spotten in Schotland: zo slaagt je missie

01/13/2024
3 min

Voordat ik langere tijd bij vrienden aan de Oostkust ging wonen, had ik geen idee dat er zoveel walvissen gespot werden in Schotland. Mijn huisgenoten zien regelmatig dolfijnen maar ook walvissen zoals orka's. Je snapt dat ik daarna niet meer rustig kustwandelingen kon maken. Wil je ook walvissen spotten in Schotland? Lees snel verder om te ontdekken welke walvissoorten in Schotland leven en waar en wanneer je de grote dieren kunt spotten.

Soorten walvissen in Schotland

Je kan meerdere soorten dolfijnen en walvissen spotten in de zee rond Schotland. Een stuk uit de kust spot je bijvoorbeeld de potvis, het grootste roofdier ter wereld, die wel 900 kilo kan wegen. Je spot er ook de dwergvinvis die aanzienlijk kleiner en wendbaarder is. Deze speelse walvissen komen regelmatig een kijkje dichterbij de boot nemen. Mijn absolute favoriete zeedier is ook in de Schotse wateren te spotten: de orka. Mijn huisgenoot heeft ze in de Moray Firth zien zwemmen tijdens zijn hardlooprondje en sindsdien kan ik niet meer rustig over dat pad lopen. Ik wil deze dieren zó graag spotten! Vanaf de kust worden vaak bruinvissen gespot. 

Naast een hoop walvissen, kan je in Schotland ook dolfijnen spotten. Ik zie vaker dolfijnen dan walvissen vanaf het droge. Er zwemmen zowel gewone dolfijnen en witsnuitdolfijnen gepot. Laatstgenoemde soort zie je vooral in de zee ten noorden van Schotland.

walvissen-schotlandFoto: 7inchs via PexelsWaar kan je walvissen spotten in Schotland?

Mijn vaste logeerdorp Burghead aan de Moray Firth, een zeearm, blijkt een fantastische spot om dolfijnen en walvissen te spotten. Regelmatig zie ik in de lokale Facebookgroep foto's van de zwemmende bezoekers. Je moet ook hier wel echt geluk hebben, want ik zie ze misschien eens per zestig kustwandelingen. De Moray Firth is een van de beste plekken in Schotland om dolfijnen te spotten. Nabij de monding van de rivier Spey zit het Dolphin Center bezoekerscentrum.

Tussen de Herbriden-eilanden aan de westkust heb je ook een grote kans walvissen te spotten. Vanuit havens op Isle of Skye en Isle of Lewis en Harris worden bootexcursies georganiseerd. Het mooie eiland Isle of Mull is ook een geliefde spotplek. Helemaal in het noorden van Schotland liggen de Shetland- en Orkneyeilanden waar walvissen zich regelmatig laten zien. Als je deze plekken niet bezoekt voor de walvissen, dan wel voor de prachtige landschappen.

--> hier vind je een lijst met specifieke plaatsen waar de spotkans relatief groot is.

waar-walvissen-spotten-schotland

Tip: ga op walvisexcursie

Niet alle walvissen komen dicht bij de kust. Je vergroot je spotkans door met een boot en schipper op walvisexcursie te gaan. Ben je niet bang aangelegd? Dan kun je ook onder begeleiding een zeekajaktocht maken en hopen dat je toevallig een walvis tegenkomt.

Wanneer is de kans op walvissen spotten in Schotland het grootst?

Niet elke maand is een goede maand om walvissen te spotten. Ook brengen niet alle soorten tegelijk een bezoek aan de Schotse wateren.

  • Potvissen: het hele jaar door.
  • Dwergvinvissen: vooral in de zomermaanden, van mei tot september.
  • Orka's: in de zomermaanden, tussen mei en augustus
  • Bruinvissen: het hele jaar door

Bezoek je Schotland tussen juni en augustus, dan kun je dus elk van de walvissen spotten. Als je geluk hebt natuurlijk. Dolfijnen laten zich het hele jaar door in Schotse wateren zien. 

wanneer-walvissen-spotten-schotlandFoto: Jose Vargues via PexelsTips voor walvissen spotten aan de Schotse kust

Wandel je langs de kust? Houd je ogen open en zorg dat je een verrekijker bij de hand hebt. Je zal niet de eerste zijn die onverwachts getrakteerd wordt op een show. Zo liet ik een keer dagdromend de honden van mijn Schotse huisgenoot uit en sprongen opeens dolfijnen kunstig uit het water, vlakbij de kust!

Ga je mee op walvisexcursie? Dan wil je natuurlijk dat de organisator de dieren met zoveel mogelijk respect behandeld. Ik ken uit Schotland geen verhalen van walvisexcursie-organisaties die zich niet netjes gedragen naar de dieren. Zorgen hoef je je daar dus niet over te maken bij het boeken.

Oh en trek warme kleding aan en neem regenkleding mee. Je bent tenslotte in Schotland ;)

tips-walvissen-spotten-schotland

Omslagfoto: Rudy Kirchner via Pexels

Reacties
Categorieën