Vogels kijken in Schotland
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
06/25/2024
4 min

Vogels kijken in Schotland

06/25/2024
4 min

Je hoeft geen fanatieke vogelaar te zijn om te genieten van vogels kijken in Schotland. Een 2,5 meter brede zeearend die als een vlieger boven je hoofd zweeft of duizenden Jan van Genten met jongen op een klif... Dat raakt ook als je nog geen koolmees van een pimpelmees kan onderscheiden. Ik breng een groot deel van mijn tijd in Schotland met een verrekijker in de hand door. Op deze pagina deel ik mijn favoriete locaties voor vogelen in Schotland.

locaties-vogels-kijken-schotland

Vogels kijken in Schotland

Meer dan 530 verschillende vogelsoorten kan je in Schotland spotten. Sommigen trekken alleen over, anderen komen overwinteren of juist nestelen. Van grote zeevogels zoals Jan van Genten tot kleine zangvogels zoals de winterkoning. Van een eenzame zeearend tot kolonies van honderden zeekoeten. Als vogelaar kan je je hart ophalen in Schotland.

Handig om mee te nemen

tips-vogels-kijken-schotland

Mijn favoriete locaties

Er zijn ZOveel plekken om vogels te spotten in Schotland. Daar kan een heel boek over geschreven worden en ik kan ze hier niet allemaal benoemen. Wel heb ik hieronder een lijstje gemaakt van de gebieden die ik al bezocht heb en waar ik heel blij van werd. Onderaan dit blog staan linkjes naar meer goede locaties voor vogels kijken in Schotland.

1. Troup head, nabij Aberdeen

Ik verbleef al zes maanden aan de Schotse oostkust voordat ik eindelijk van Troup Head hoorde. Bij toeval kwam ik bij deze 90 meter hoge kliffen waarop duizenden Jan van Genten broeden. De vogels zitten op een paar meter afstand van het pad, zodat je ze ook zonder verrekijker kan zien. Extra leuk in de vroege zomer, wanneer ze jongen hebben.

Andere plekken in Schotland waar je Jan van Genten spot:

  • Bass Rock
  • St. Kilda eiland

zeevogels-kijken-schotland

2. Forvie nature reserve, nabij Aberdeen

Honderden eidereenden broeden in het Forvie nature reserve. Wandel naar Newburgh seal beach om ze langs de waterrand te zien rusten. Er broeden ook vier soorten sternen, die je bij vloed in de monding van de rivier Ythan ziet duiken. Zoals de naam doet vermoeden, spot je hier ook zeehonden. Voor het spotten van watervogels verstop je je ook in de Waulkmill hide.

vogels-kijken-locaties-schotland

3. Loch Garten, nabij Aviemore

Loch Garten is een fotogeniek loch omgeven door oud Schots bos. Het staat bij vogelliefhebbers vooral bekend om de visarend (osprey) die hier broedt en vist. In het bezoekerscentrum leer je meer over deze roofvogel en kan je het nest bewonderen via webcams. In het water spot je ook vele soorten eenden en het bos is het domein van de auerhoen.

Andere plekken om de visarend te spotten:

  • Loch of the Lowes
  • Kinnordy reserve
  • Findhorn Valley

4. Insh Marshes, nabij Aviemore

De Insh Marshes is een groot, nat natuurgebied nabij Kingussie. Het moerasgebied trekt vele vogels aan, die er komen eten en/of broeden. Je spot er bijvoorbeeld wulpen, kieviten en watersnippen. Vanuit de verschillende vogelkijkhutten zie je ook zangvogels, smienten en andere eenden. Natuurlijk vliegen hier ook roofvogels, zoals de blauwe kiekendief en de torenvalk.

plekken-vogels-kijken-schotland

5. Culbin sands, nabij Inverness

Ik ondekte Culbin Sands toevallig tijdens een lange boswandeling door Culbin Forest. Opeens stond ik niet meer in het bos, maar op een grote open vlakte met zand en een getijdenmeer. Op het water dobberen verschillende soorten eenden, zoals de slobeend en de zwarte zee-eend. Langs de oevers spot je (rosse) grutto's en andere waders.

culbin-forest-vogels-kijken

6. Forsinard Flows, in het noorden

Voor Forsinard Flows moet je een heel eind naar het noorden van Schotland rijden. Dit natuurgebied is een leuke stop langs een alternatieve route op de North Coast 500. In plaats van de oostkust te volgen, rijd je hier dan door het binnenland. Het uitgestrekte en grotendeels onbegaanbare veengebied is het leefgebied van onder meer groenpootruiters, blauwe kiekendieven en goudplevieren.

Tip: Forsinard Flows heeft een eigen treinstation. De treinreis er naartoe en de treinreis verder naar het noorden zijn heel fotogeniek.

vogelen-schotland

7. Trotternish ridge, Isle of Skye

Nergens spotte ik zoveel zeearenden als vanaf de Trotternish bergrug op het Isle of Skye. De luchtstromen zijn hier blijkbaar heel geliefd bij de grote vogels. Je kan er ook steenarenden spotten, maar zoveel geluk had ik niet. De wandeling over de ridge is absoluut niet makkelijk (en bij plotselinge mist moet je je met kaart en kompas redden), maar nabij de parkeerplaats van de Quirang kan je de vogels met een beetje geluk ook spotten.

Andere goede plekken om (zee)arenden te spotten:

  • Loch Leven
  • Isle of Mull en andere eilanden aan de Schotse westkust
  • Glenelg
  • Cairngorms

vogels-spotten-schotland

Meer locaties

Meer locaties voor vogels kijken in Schotland vind je op deze pagina's:

Reacties
Categorieën