Findlater castle
Mooiste regio's in Schotland
Mooiste regio's in Schotland
10/30/2023
2 min

Findlater castle: een ruïne aan de Schotse Oostkust

10/30/2023
2 min

Op een dramatische klif aan de Schotse noordoostkust staat de ruïne van het ooit machtige Findlater castle. Het kasteel werd in de 15e eeuw op de rots in de Noordzee gebouwd. Je bezoekt deze plek voor meer dan alleen de ruïne. Er ligt een paradijselijk strand op een kwartiertje lopen, en je kunt hier heel goed vogels spotten.

Wat is het verhaal van Findlater castle?

De ruïnes van Findlater castle die je nu ziet zijn van halverwege de 15e eeuw en gebouwd door de Ogilvy-clan.  Deze invloedrijke Schotse familie koos de locatie wijs: hier heb je niet alleen een adembenemend uitzicht over zee, maar ook goed zicht op mogelijke vijandelijke schepen. Eeuwen eerder stond er al een kasteel op deze plek, maar daar is niets meer van te zien. In de 13e eeuw werd het bijvoorbeeld ingezet om de Noren tegen te houden.

Bij het uitkijkpunt staat een informatiebord met meer over de geschiedenis van het kasteel.

findlater-castle-schotland

Findlater castle 'beklimmen'

Vanaf het uitkijkpunt met het informatiebord zie je diverse paadjes naar de ruïne op de rots in zee lopen. Een aantrekkelijk, maar gevaarlijk idee. Niemand houdt je tegen, maar de ruïne van dichterbij bekijken is niet zonder risico's (en op eigen risico). Er is risico op uitglijden op de vaak gladde en steile paadjes, en instortingsgevaar bovenop de ruïne. Ik raad je aan om de ruïne gewoon vanaf het uitkijkpunt te bekijken.

Een oude duiventil

Misschien vraag je je tijdens je bezoek af wat die gekke, rondige bijna drielaagse toren nabij de parkeerplaats is. Dit is de Doocot, een duiventil uit de 15e eeuw. Minder fotogeniek dan het kasteel, maar ook een interessant overblijfsel van ruim zeshonderd jaar geleden.

findlater-castle-wandelpad

Wandelen naar Findlater castle

Je kunt Findlater castle alleen te voet bereiken. De kortste route is zo'n 15 minuten lopen vanaf de officiële parkeerplaats. Je kunt ook vanuit het nabijgelegen Sandend naar de ruïne wandelen. Ook vanuit Cullen is een wandelroute uitgezet.

Mijn favoriete route is die tussen Portessie en Findlater castle. Dat is enkele reis zo'n vier uur lopen. Je komt dan langs het mooie Sunnyside Beach en Charlie's Cave. Je kunt dezelfde weg terugwandelen, of naar Cullen wandelen en vanuit daar naar Portknockie terugreizen. Ik wandelde met een vriendin, en zette één auto op het startpunt en één auto op het eindpunt.

findlater-castle-kust


Let op: het pad naar Findlater castle is in alle seizoenen behoorlijk modderig. Trek goede wandelschoenen aan en neem schone schoenen mee voor in de auto.

 

Waar ligt Findlater castle?

Findlater castle ligt nabij de gezellige kustplaats Cullen, aan de Schotse Oostkust tussen Inverness en Aberdeen. Het is een fijne stop tijdens een roadtrip langs vissersdorpjes aan de Schotse Oostkust. Rijd bijvoorbeeld van Inverness naar Fraserburgh en terug. 

Bekijk de parkeerplaats in Google Maps. Het lijkt misschien alsof je privéterrein in de middle of nowhere op rijdt. De parkeerplaats bevindt zich naast de schuur en het pad naar de ruïne is vanaf daar heel duidelijk.

Wil je Findlater castle met het openbaar vervoer bereiken? Reis naar Cullen en wandel vanaf daar naar de ruïne.

Tip: bezoek ook het nabijgelegen Sunnyside Beach, een van de mooiste Schotse stranden als je het mij vraagt.

Reacties
Categorieën