Sunnyside Beach
Mooiste regio's in Schotland
Mooiste regio's in Schotland
11/09/2023
2 min

Het paradijselijke Sunnyside Beach en Charlie's Cave

11/09/2023
2 min

Sunnyside Beach is een van de mooiste stranden aan de Schotse Oostkust en misschien zelfs een van de mooiste stranden in Schotland. Er ligt geen weg naartoe, zodat je bezoek altijd gepaard gaat met een mooie wandeling langs de kust. Charlie's cave, een (voormalige) grot met een interessant verhaal, ligt niet ver van het strand.

Sunnyside Beach

Sunnyside Beach ligt tussen de ruige kliffen en de Noordzee. Het zandstrand en de lage zandduinen voelen als een geheime plek op aarde. Buiten het hoogseizoen heb je het strand vaak voor je alleen en hoor je niets anders dan golven en wind. De golven slaan op de rotsen die hier voor de kust liggen. Geniet van een zelf meegebrachte picknick of ga in de rotspoelen op zoek naar zeediertjes.

sunnyside-beach-wandelen

Getijden op Sunnyside Beach

Veel stranden aan de Schotse Oostkust verdwijnen bij vloed vrijwel geheel onder water. Voor Sunnyside Beach is dat gelukkig niet het geval, al is het strand natuurlijk wel aanzienlijk smaller bij vloed. Bij eb kun je de rotsen in het water goed zien liggen, dus dat zou mijn voorkeur hebben. Bekijk hier de getijden voor deze locatie.

Zwemmen bij Sunnyside Beach

Er zijn genoeg mensen die zwemmen bij Sunnyside Beach. Zwemmen in zee is nooit zonder gevaren, dus doe dit op eigen risico. Het nabijgelegen Cullen beach is een populairdere zwemlocatie. Lees hier tips voor veilig zwemmen aan de Schotse Oostkust.

sunnyside-beach-schotland

Charlie's Cave

Je herkent Charlie's Cave aan het informatiebordje over Charlie, ook wel de 'Cullen Caveman' genoemd. Charlie was een deserteur van de Franse marine die zich hier na de Eerste Wereldoorlog dertien jaar schuilhield. Hij reisde van de Engelse zuidkust helemaal naar dit noordelijke strand. Hij bouwde een hut in/tegen de rotsen, waarin hij een simpel leven leefde. De overblijfselen van zijn groentetuin zijn nog te herkennen. Hij werd een lokale legende, die dertien jaar na zijn aankomst alsnog gearresteerd werd. Zijn hut werd afgebrand, maar nog steeds kent iedereen in de omgeving Charlie de Cullen Caveman. Dit is de locatie van de grot in Komoot. 

sunnyside-beach-moray

Wandelen naar Sunnyside Beach

Het paradijselijke strand en de grot zijn fijne eindbestemmingen voor een wandeling langs de kust. Volg bijvoorbeeld deze wandelroute van ruim een uur vanuit Sandend. Een uitdagendere (en mooiere) route begint in Cullen. Je kunt je wandeling natuurlijk ook beginnen in kustdorpjes zoals Portknockie of Findochty. De kustlijn tussen deze plaatsen is mooi en ruig. Plan je route in Komoot om de afstand goed in te kunnen schatten.


Waar liggen Sunnyside Beach en Charlie's cave?

Sunnyside Beach en Charlie's cave zijn alleen te voet te bereiken. Parkeer op de parkeerplaats van Findlater castle, in Sandend of in Cullen. Reis je met het openbaar vervoer of liftend? Dan is Cullen het beste startpunt. 

Let op: het pad naar Sunnyside beach is vrijwel het hele jaar door modderig en glad. Trek schoenen aan die vies mogen worden en doe voorzichtig.

sunnyside-beach-charlies-cave


Tip: ten oosten van Sunnyside Beach ligt Findlater Castle. Wandel in 10-15 minuten naar deze fotogenieke kasteelruïne op een rots in zee.

Reacties
Categorieën