Boot naar Schotland
Transport naar en in Schotland
Transport naar en in Schotland
10/29/2023
6 min

Met de boot naar Schotland: zo gaat dat

10/29/2023
6 min

Met de boot naar Schotland reizen heeft vele voordelen. Je kunt je auto of fiets makkelijk meenemen en de reis grotendeels slapend afleggen. Benieuwd hoe je met de boot naar Schotland reist? Dit zijn mijn tips en ervaringen.

Voordelen van met de boot naar Schotland reizen

Het grootste voordeel van de boot nemen is waarschijnlijk dat je je eigen auto of camper mee kunt nemen. De kosten van een auto huren in Schotland kunnen voor langere trips behoorlijk hoog oplopen. Het was voor mijn reizen al snel goedkoper om een bootticket voor mij en mijn auto te kopen, dan ter plekke een auto te huren. Bovendien kun je zo meer spullen meenemen.

Ik vind reizen met de boot bovendien een fijnere ervaring dan vliegen en eigenlijk heel relaxed. 's Middags aan boord gaan, een boekje lezen, dan dineren en dan een lange nacht slapen. 's Morgens uitgerust wakker worden en je reis naar Schotland voortzetten.

Welke boot neem je naar Schotland?

De meest logische overtocht naar Schotland gaat eigenlijk helemaal niet naar Schotland, maar naar Noord-Engeland. Neem vanuit IJmuiden de DFDS boot naar Newcastle upon Tyne. Regelmatig verschijnt in het nieuws een nieuwe vaarroute van Nederland naar Schotland, maar in praktijk komt het er vaak niet van (denk: ferry van de Eemshaven naar Edinburgh). Op het moment van schrijven is de boot naar Newcastle nog altijd de snelste optie.

Heb je zin in een roadtrip van het zuiden naar het noorden van het Verenigd Koninkrijk? Dan kun je ook de boot naar Dover pf Harwich nemen. Doe dit alleen als je de tijd hebt om een mooie route te rijden, want het hele eind over de standaardroute (snelweg, snelweg, snelweg) is geen feestje.

boot-naar-schotland-newcastle

Van Newcastle naar Schotland

Vanaf Newcastle is het nog zo'n twee uur rijden naar de Schotse grens. In zo'n drie uur ben je in Glasgow, waar de Schotse Hooglanden beginnen. Wil je helemaal naar Inverness of noordelijkere oorden, dan ben je langer onderweg. Kies een mooie roadtriproute in Schotland en geniet van de mooiste Schotse landschappen terwijl je naar het noorden reist.

Wat kost de boot naar Schotland?

De prijs van de boot naar Schotland hangt af van wie en wat je meeneemt op de boot. Reis je met z'n tweeën als voetgangers, dan ben je per persoon veel voordeliger uit dan als je in je eentje met een lange camperbus de boot op rijdt. Op het moment van schrijven is de laagste prijs voor vier personen in een auto, die overnachten in een binnenhut, 55 euro per persoon.

In de praktijk valt het vaak wat duurder uit. De kosten van je overtocht hangen namelijk ook af van wanneer je boekt en op welke dag je reist. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je overtocht. Reizen buiten het hoogseizoen en midden in de week is bovendien vaak goedkoper.

boot-naar-schotland-tips

Overnachten op de boot naar Schotland

Je bent verplicht om een hut te boeken op de boot naar Schotland. Je moet tenslotte de nacht aan boord doorbrengen. Tweepersoons binnenhutten zijn het goedkoopst. Dit zijn hutten zonder raam en met een stapelbed. Er zijn ook luxere hutten met een tweepersoonsbed te boeken. Er zijn ook vierpersoonskamers met twee stapelbedden. Je hebt bij het boeken de keuze uit een hut met raam of een hut zonder raam. Het komt op rustige dagen vaak voor dat ik in plaats van mijn geboekte tweepersoonshut zonder raam een vierpersoonshut met raam krijg, maar daar moet je niet op rekenen.

Let op: je mag tijdens de overvaart niet naar je auto. Pak thuis al een tas in met spullen die je tijdens de overtocht nodig hebt. Auto's worden aan boord soms heel dicht tegen elkaar gezet, dus zorg dat je ter plekke niet nog overal spullen vandaan moet vissen.

boot-naar-schotland-overnachten

Met de hond op de boot naar Schotland

De boot is de beste optie voor wie met de hond naar Schotland reist. Je hond kan in een kennel aan boord, of mee naar een huisdiervriendelijke hut. Deze hutten zijn prijziger dan de standaardhutten, maar je hond voelt zich er veel relaxter dan in de lawaaiige kennel. Boek je huisdiervriendelijke hut voor het hoogseizoen ruim op tijd, want er is een beperkt aantal beschikbaar.

Er is een hondenuitlaatruimte in de buitenlucht, waar je hond in een zandbak kan plassen en poepen. Honden zijn niet welkom in andere openbare ruimtes.

Tip: je hond is na de overtocht vast snel toe aan een fatsoenlijke uitlaatplek. Volg op de rotonde het bordje naar ‘Wet ’n Wild’, een uitlaatplek nabij de haven.

boot-naar-schotland-met-hond

Als voetganger op de boot naar Newcastle

Ook als voetganger maakte ik gebruik van de boot naar Newcastle. Zoek je de route naar de haven uit met 9292.nl, dan zul je trams en bussen moeten nemen vanuit een station in een grote stad. Niet erg handig met al je bagage. Goed nieuws: er zijn touringbussen van DFDS die je van het centraal station in Amsterdam naar de boot brengen. Deze vertrekken op vaste tijdstippen en moeten vooraf geboekt worden. Een kaartje kopen bij de chauffeur is niet mogelijk.

Tip: ook van de haven van Newcastle naar het centraal station van Newcastle kun je (vooraf) een bustransfer boeken. Vanaf het station van Newcastle kun je dan met de trein naar het noorden reizen. Bekijk ook mijn tips voor treinreizen in Schotland.

boot-naar-schotland-voetganger

Met de fiets op de boot naar Schotland

Met je fiets naar Schotland reizen? Ook je tweewieler mag mee op de boot naar Schotland. Je betaalt nog geen twintig euro extra voor het vervoeren van je fiets. Je mag ook elektrische fietsen meenemen aan boord.

Met de camper op de boot van IJmuiden naar Newcastle

Je kunt ook met je camper op de boot van IJmuiden naar Newcastle reizen. Je geeft bij het boeken aan hoe groot je camper is. Vul daarbij ook in of je fietsendragers op de achterkant of het dak van je auto hebt. Je slaapt onderweg niet in je camper, maar in een hut op de boot.

Let op: check vooraf de regels voor het meenemen van gas op de boot.

Dineren aan boord van de boot naar Schotland

Je hebt aan boord de keuze uit twee restaurants. De North Sea Bistro is de formelere en rustigere van de twee. In het andere restaurant, Explorer's Kitchen, stel je je eigen maaltijd samen bij het buffet. Dit is waar de meeste mensen met kinderen ook gaan eten. Voor een kop koffie met een broodje kun je terecht in de Coffee Crew Café.

Op drukke dagen vind ik de restaurants vaak te lawaaiig en neem ik eten mee aan boord. Denk aan een stokbrood met kaasjes en dips en een thermoskan met thee.

boot-naar-schotland-wat-te-doen

Entertainment aan boord

Ik neem meestal een boek mee ter vermaak aan boord. Er is alleen (dure) betaalde wifi aan boord, dus ik download thuis vaak al wat afleveringen van mijn favoriete series. Zo kom ik de avond tot bedtijd vaak prima door.

Zoek je ander vermaak? Er is een duty free shop aan boord, en in de bootbioscoop spelen verschillende films. In de bar wordt live muziek gespeeld en voor kinderen worden activiteiten georganiseerd.

Hier boek je je boot naar Schotland

Plan je reis via dfds.nl. Zit er speling in je reisdata? Kijk ook naar tarieven voor reizen op een dag voor en na je geplande reisdata - dat scheelt nogal eens een paar tientjes. Aan het eind van het jaar (oktober-januari) zijn er vaak kortingsacties waarmee je je tickets voor het volgende jaar met 20% korting boekt.

(Omslagfoto: DFDS.nl. Foto Newcastle: Mike Bird)

Reacties
Categorieën