Wildkamperen met je tent in Schotland: dit moet je weten
Wildkamperen met je tent in Schotland: mag dat? Ja, mits je je aan een aantal regels houdt en buiten de uitzonderingszone blijft. In dit blog deel ik meer over wildkamperen met je tent, waarvoor andere regels gelden dan voor wildkamperen met de camper.
Regels voor wildkamperen met de tent in Schotland
De regels voor wildkamperen en überhaupt in de natuur zijn in Schotland zijn vastgelegd in de Outdoor Access Code. De meeste regels zijn common sense. Je was vast (hopelijk) niet van plan je tent zonder overleg in iemands achtertuin te zetten, of een dik tentenkamp te bouwen en de top 40 uit boomboxes te laten schallen. De regels zijn er om de natuur te beschermen en de natuur een fijne plek te houden voor wie er na jou nog gebruik van wil maken.
Er zijn speciale regels voor kamperen, die je hier leest. Je moet bijvoorbeeld al je afval (dus ook je toiletpapiertjes) meenemen en geen sporen achterlaten. Heb je vuur gemaakt? Laat die plek 100% uitgedoofd en zo netjes mogelijk achter. Kampeer niet in grote groepen en blijf niet meer dan drie nachten op één plek staan. Zet je tent niet op in velden waar een hek omheen staat of waarin vee loopt, tenzij je toestemming van de landeigenaar hebt. Plassen en poepen doe je op minstens 30 meter afstand van water, om vervuiling van dat water zo goed mogelijk te voorkomen. Kortom: laat de plek niet slechter en liever beter achter dan je hem gevonden hebt.
Is wildkamperen in Schotland veilig?
Hoe veilig wildkamperen in Schotland is, hangt vooral af van je eigen keuzes. Bang voor andere mensen heb ik me er nog nooit gevoeld, dus daar zou ik me niet te druk over maken. De gevaren waar je wel rekening mee moet houden zitten vaak in het landschap. Het waterpeil van een loch of riviertje kan in Schotland sneller stijgen dan je denkt. Sta jij te dicht langs de oever en komt er een keiharde bui, dan kan het maar zo zijn dat je tent niet droog blijft. Kampeer je onder een helling met losse stenen, dan kunnen die 's nachts naar beneden komen. Sta je aan de kust en steekt er een harde storm op, dan kun je onder aan de kliffen eindigen (dit gebeurde me een keer bijna aan de noordkust, toen de wind richting zee stond, en daarna hoorde ik verhalen van mensen die dat echt overkomen was). Veel bossen in Schotland zijn niet zo gezond (plantages) en na een storm staat de lokale nieuwswebsite altijd vol verhalen van omgevallen bomen. Houd er ook rekening mee dat het ook in de herfst en lente zomaar kan gaan sneeuwen. Ook bij het kiezen van wildkampeerplekken heb je dus je gezonde verstand nodig.
Kan ik ook in mijn eentje in mijn tent in het wild kamperen?
Ja, dat vind ik wel, want dat doe ik ook heel regelmatig. Ik ontmoet zelden mensen als ik in mijn eentje in mijn tent lig, en de mensen die ik ontmoet zijn altijd heel respectvol en vriendelijk. In geen ander land dan Schotland voel ik me zo veilig tijdens het wandelen en wildkamperen in mijn eentje. Ik zou me hier dus niet te druk over maken. Maak je je wel zorgen? Er zijn ook heel fijne campings in Schotland waar je wél in de natuur slaapt, maar toch niet echt alleen bent.
Is het vinden van wildkampeerplekken voor je tent in Schotland moeilijk?
Dat wildkamperen in Schotland legaal is, wil niet zeggen dat het ook per se makkelijk is. Hoe moeilijk het is een geschikte plek te vinden, hangt er vanaf waar je bent. De kans op een perfect vlak en droog stukje gras is op de meeste plekken bijzonder klein. Veel vaker kampeer ik enigzins scheef op zompige grond, met soms een stug heideplantje onder mijn hoofd of voeten. Als je niet te kieskeurig bent en niet te dicht bij de bewoonde wereld bent, komt het vaak wel goed met het vinden van plekken. Soms moet je er een paar kilometer verder voor lopen dan je eigenlijk wilde, maar dat geldt voor wildkamperen in vrijwel elk land.
Hier mag je niet wildkamperen in Schotland: camping management zones
Er zijn plekken in Schotland waar je niet mag wildkamperen. Dat geldt voor een gebied langs de West Highland Way, in de Loch Lomond and the Trossachs regio. Dit is een zogenaamde camping management zone. Omdat wildkampeerders hier zoveel overlast en schade veroorzaakten, zijn restricties ingevoerd. Je mag hier alsnog wildkamperen, maar op aangewezen plekken en als je in het bezit bent van een vergunning (permit). Je kampeert dan dus alsnog zonder voorzieningen, tenzij je naar een camping binnen het gebied gaat. Alleen tussen maart en september heb je zo'n vergunning nodig. In de rest van het jaar verwachten ze toch alleen die hard kampeerders en kun je je gang gaan.
Tip: je kunt een vergunning maximaal vier weken voor je overnachting hier bestellen. Hier vind je alle actuele informatie over deze zones.
Hoe vind ik goede wildkampeerplekken?
Er is - naar mijn weten - geen kaart beschikbaar met alle wildkampeerplekken voor tenten in Schotland. Gelukkig maar, want anders zou iedereen op dezelfde plekken gaan staan en zou de natuur daar veel teveel onder leiden (zoals je langs de West Highland Way vaak al ziet). Dit is ook de reden dat ik in mijn blogs niet benoem op welke specifieke locaties ik wildkampeer.
Wildkampeerplekken vinden is een leuke puzzel. Ik gebruik zelf vaak of papieren kaarten (schaal 1:25.000) of de routeplanner in Komoot. Je wilt op zoek gaan naar relatief vlakke plekken (de hoogtelijnen niet te dicht op elkaar). Ik gebruik vaak de highlights in Komoot om een zo goed mogelijk beeld van het landschap te krijgen. Zelden leg ik mijn wildkampeerplekken van tevoren vast, veel liever ga ik wandelen en laat ik me onderweg verrassen.
Zo draag ik toch bij aan het behoud van landschappen
Wie wildkampeert in Schotland, draagt niet per se iets bij aan de lokale economie, terwijl je wel gebruik maakt van vaak netjes onderhouden paden. Ik probeer daarom op verschillende manieren iets terug te doen voor de mensen en natuur van Schotland. Zo ben ik lid van Mountaineering Scotland, waar mijn bijdrage gebruikt wordt voor behoud van paden en natuur. Als lid krijg ik ook aantrekkelijke kortingen, dus het is voor mij dubbel win. Ik wil in de toekomst een deel van mijn opbrengsten uit Reizen in Schotland (wat op het moment van schrijven nog vrijwilligerswerk is) gaan doneren aan de vrijwillige Mountain Rescue teams. Daarnaast koop ik mijn boodschappen zoveel mogelijk lokaal en pauzeer ik regelmatig in een café.