Skiën in Schotland
Andere Schotlandinspiratie
Andere Schotlandinspiratie
01/03/2024
4 min

Skiën in Schotland: waar kan dat?

01/03/2024
4 min

Bij Schotland denk je misschien niet direct aan witte pistes en spannende wintersport. Maar.... skiën in Schotland kan wel degelijk.

Kan je goed skiën in Schotland?

Schotland staat dus niet echt bekend als wintersport- of skibestemming, maar je kunt er fantastische wintersport beleven. Mét uitzichten die naar mijn mening de mooisten van Europa zijn. Weinig kan op tegen de witte toppen van de Cairngorms of Hooglanden. Schotland staat natuurlijk niet bekend om de vele zonuren, dus je moet wel echt geluk hebben met het weer. Tref je het op een onbewolkte dag te kunnen skiën, dan krijg je ook echt wat te zien! De sneeuwzekerheid is ook lager dan in bekendere wintersportlanden.

Een groot voordeel van skiën in Schotland: je richt met een lift-ticket en een hapje en drankje minder schade aan je bankrekening aan dan in bekende skigebieden in de Alpen.

Je kunt in de Schotse wintersportgebieden ook skilessen volgen, kiezen uit gemarkeerde pistes met verschillende moeilijkheidsgraad en off piste spanning beleven.

skien-schotland

Wanneer kan je skiën in Schotland?

Het sneeuwseizoen in Schotland is minder voorspelbaar dan die in hooggelegen skiresorts in de Alpen. Skiën in Schotland kan meestal van december tot maart, maar dat varieert dus afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid sneeuw.

Sneeuwcondities voor skiën in Schotland

Voor skiën heb je natuurlijk wel voldoende sneeuw op de pistes nodig. Op deze pagina zie je in een oogopslag welke van vijf bovengenoemde skigebieden in Schotland op dat moment geopend zijn. Je ziet daar onder meer hoeveel liftjes in gebruik zijn. Klik op 'more details' voor een gebied naar jouw keuze en je ziet welke liftjes dat zijn en hoe het ervoor staat met de sneeuwcondities. De websites van de gebieden zelf (zie bovengenoemde links) delen natuurlijk ook dagelijks updates over de huidige condities.

kan-je-skien-in-schotland

Waar kan je skiën in Schotland?

Dit zijn de vijf bekendste en beste skiresorts van Schotland:

Glencoe Mountain Resort

De Glencoe-vallei is een van de meest fotogenieke en bekende locaties in Schotland. In de bergen boven deze vallei ligt het Glencoe Mountain Resort. Glencoe Mountain Resort is het oudste skigebied van Schotland en 200 hectare groot. De weg A82 naar de parkeerplaats is al een attractie op zich. Racend van de makkelijke tot moeilijke pistes heb je uitzicht op de indrukwekkende berg Buachaille Etive Mor. Je kunt hier ook heel goed (gratis) sleeën en oefenen met het gebruiken van een lawinepieper.

Overnachten kan in verwarmde schattige hutjes op de parkeerplaats of in het nabijgelegen dorp Fort William. In het White Corries Cafe kun je fijn bijkomen van je avonturen op de piste.

Nevis Range Mountain Resort

Het Nevis Range Mountain Resort ligt niet ver van Glencoe, ook nabij Fort William. Hier ski je tot op 1.190 meter hoogte over groene, blauwe of zwarte pistes. Je wordt omhoog gebracht met de enige kabelbaan (i.p.v. stoeltjeslift) van Schotland. Bij weinig sneeuw kun je hier over de kunstmatige skihelling naar beneden racen om zo toch meters te maken. Dit resort is ook heel geliefd bij off-piste skiërs en sneeuwschoenwandelaars. Warme choco drinken kan in het Snowgoose Restaurant bij het bovenste kabelbaanstation.

waar-skien-schotland

Cairngorm Mountain

Cairngorm Mountain op de berg Cairngorm biedt het hele jaar plezier. 's Winters kun je er skiën. Hier race van30 kilometer aan pistes, waarvan je het startpunt bereikt met 13 liftjes. Er is ook een freestyle park aanwezig waar je je skills kunt oefenen. Skiënd boven de boomgrens heb je weids uitzicht op witte toppen van andere Cairngorms-bergen. Het is hier bovendien heel gezellig en je kunt hier ook als absolute beginner terecht. Boek dan wel even een lesje bij een van de skischolen die hier werken.

Cairngorm Mountain ligt vlakbij het gezellige dorp Aviemore in de Cairngorms en is ook met het openbaar vervoer goed te bereiken. 

Lecht Ski Center

Het Lecht Ski Center ligt op ruim 630 meter hoogte in het hart van de Cairngorms - dat is best hoog voor Schotse termen ;)  Ook dit skigebied bereik je via een prachtige route. 14 liften brengen je naar het begin van 20 skipistes die bij de top van Schotland horen. Voor kleine kinderen is er een speciale kinderpiste en de beginnerpistes worden bij weinig sneeuw kunstmatig toch wit gehouden. In dit gebied kun je ook sleeën.

Glenshee

Glenshee Ski Centre ligt in één van mijn favoriete regio's: de Cairngorms. Dit is het grootste skiresort van Schotland, maar nog altijd gezellig klein en overzichtelijk in vergelijking met resorts in Alpenlanden. De 21 liftjes brengen je naar 36 pistes in het ruim 800 hectare grote wintersportgebied. Skiën doe je hier tussen 650 meter en 1068 meter boven zeeniveau. Bij de parkeerplaats ligt het restaurantje Tea@theShee, waar ze de lekkerste cakejes verkopen!

Tip: overnacht in het gezellige dorpje Braemar.

Is skiën in Schotland duur?

Skiën in Schotland is aanzienlijk goedkoper dan skiën in andere delen van Europa. Een liftpas voor een hele dag kost 20 tot 50 pond. Eten en drinken in restaurantjes nabij de pistes en overnachten in gezellige Schotse dorpjes is ook aanzienlijk betaalbaarder (mits je op tijd boekt, voordat alleen de duurdere opties nog beschikbaar zijn).

skigebieden-schotland

Tips voor skiën in Schotland

  • Plan je winterse vakantie in Schotland niet compleet vol voordat je arriveert. Met voldoende flexibiliteit kun je op de beste dagen skiën en op de mindere dagen andere leuke activiteiten in de dalen ondernemen.
  • Houd de weersvoorspelling ook op de dag zelf in de gaten.
  • Op zonnige dagen met weinig wind en veel sneeuw trekt ongeveer heel Schotland naar de skigebieden - op tijd zijn dus als je wilt parkeren, want niet overal zijn alternatieve parkeermogelijkheden als de hoofdparkeerplaats vol is.
  • Reserveer je accommodatie nabij de skigebieden niet te last-minute. Er is niet overal even veel aanbod en hoewel rijden door winters Schotland fantastisch is, is het toch wel fijn als je geen twee uur hoeft te rijden voor je op de piste staat
  • In de meeste skigebieden kun je voor een paar tientjes skispullen huren.
  • En: safety first!

Op deze pagina vind je meer ski-specifieke tips voor elk gebied. Lees ook mijn andere tips voor winter in Schotland.

Reacties
Categorieën