
Met je camper naar Schotland: dit moet je weten
Lange wegen door glens (valleien) die zo mooi zijn dat er films opgenomen werden. Lochs waarin bergtoppen met het laatste beetje sneeuw op de top weerspiegelen. Oude kastelen en kerken. En de mooiste legale wildkampeerplekken. Zoveel redenen om met je camper naar Schotland te trekken. lk maakte er al meerdere roadtrips en vertel je op deze pagina wat je moet weten over 'camperen' in Schotland.
Belangrijk: je hebt een paspoort en sinds 2025 ook een ETA of visum nodig om Schotland in te mogen.
Zo neem je je camper mee naar Schotland
De snelste manier om je camper mee naar Schotland te nemen is de overtocht maken van IJmuiden naar Newcastle. Deze overtocht plan en boek je via DFDS. Je rijdt aan het eind van de middag de boot op en arriveert halverwege de volgende ochtend in Noord-Engeland. Vanaf Newcastle ben je snel in Schotland.
Let op: je mag gasflessen met een gewicht van maximaal 47 kilo per camper meenemen. Houd er rekening mee dat je de in Nederland gangbare flessen vaak niet bij kan laten vullen in Schotland. Je kan bij grotere tankstations vaak wel nieuwe flessen kopen.
Reis je met je hond(en)? Lees mijn artikel Met de hond naar Schotland.
Voor lokale ferries naar bijvoorbeeld de Herbriden gelden andere regels. Zie bijvoorbeeld de website van de CalMac-veerdiensten.
Wat kost de overtocht met de camper naar Schotland
Hoe duur de overtocht is, hangt onder meer af van de grootte van je camper. Een fietsendrager wordt meegerekend in de lengte. Dit zijn enkele opties:
- Kleine camper: Tot 4M in hoogte x 7M in lengte.
- Standaard camper: Tot 4M in hoogte x 10M in lengte.
Reken voor een kleine camper op zo'n 400 euro of meer per enkele oversteek. Bij de kosten van de camper komen nog kosten voor je hut. Een hut met zeezicht is duurder dan één zonder ramen en een hondvriendelijke hut is duurder dan een huisdiervrije hut. Een standaard binnenhut voor 2 personen kost in mijn ervaring vaak 120 tot 200 euro. Je betaalt als soloreiziger ook voor een tweepersoonshut.
Tip: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je vaak uit bent. Aan het eind en het begin van het jaar is er vaak een kortingsactie voor overtochten in de vroege lengte.
Met de camper door de tunnel naar Engeland
Je kan ook een zuidelijkere ferry of de Eurotunnel van Calais in Frankrijk naar Folkestone in het Verenigd Koninkrij nemen. Je moet dan wel veel langer door Engeland rijden voor je in Schotland bent. Dat is qua brandstof ook niet goedkoop en snoept ook dagen van je vakantietijd af. Voor de tunnel moet je ook betalen (vanaf 80 euro).
Misschien handiger: een camper huren in Schotland
Afhankelijk van hoe lang je op pad gaat, kan het voordeliger zijn om een camper te huren. Dat kan bij lokale verhuurbedrijven of via camper share platforms zoals Goboony. Ik heb heel goede ervaringen met Roadsurfer en matig goede ervaring met Spaceships.
De verkeersregels in Schotland voor campers
In Schotland moet je links rijden. Dat went sneller dan je misschien denkt, zeker als er genoeg anderen op pad zijn om go with the flow te kunnen gaan. Vergeet niet je koplampen bij te stellen richting links. Ik kocht speciale antiverblindingsstickers.
- Afstanden en maximaal toegestane snelheden staan uitgedrukt in mijlen. Eén mijl is ongeveer 1,6 kilometer. Even omrekenen dus, anders rijd je overal te langzaam ;) Ik heb dit voor mijn eerste ritten op mijn hand geschreven.
- In de bebouwde kom mag je - tenzij anders aangegeven 48 km/uur rijden. Buiten de bebouwde kom rijd je maximaal 96 km/uur. Met een camper met ledig gewicht zwaarder dan 3,05 ton mag je daar maximaal 80 km/uur rijden. Op de snelweg is de maximumsnelheid voor iedereen 112 km/uur.
- Op single track roads (smalle eenbaanswegen die je vooral in het noorden en aan de westkust vindt) moet je anderen laten passeren of zelf anderen passeren vanaf een passing place.
- Aberdeen, Dundee, Edinburgh en Glasgow hebben milieuzones.
Tanken onderweg
Ook de Schotten rijden veel auto, dus er zijn genoeg tankstations. In heel afgelegen en dunbevolkte gebieden moet je soms wat langer rijden voor je er een tegenkomt, dus vul je tank voordat hij bijna leeg is. De brandstofprijzen zijn het laagst bij supermarkt-tankstations van bijvoorbeeld Tesco, die je in de buurt van steden en grotere plaatsen vindt. De brandstofprijzen van kleine tankstations in dunbevolkt gebied zijn schrikbarend hoger, dus beter even de tank goed vol gieten voordat je daarheen rijdt.
Camperplaatsen vinden in Schotland
Op deze pagina vind je honderden campings en (betaalde) camperplaatsen door heel Schotland. Je kan ook apps zoals Campercontact en Park4night. Ik vind zelf de laatstgenoemde het fijnst in gebruik. Ik heb ook Campspace gebruikt om kampeerplekken te vinden. Via Britstops kan je als lid een nacht gratis logeren op privéterrein van bijvoorbeeld een boerderij of een pub.
Tip: om op campings stroom te kunnen tappen heb je een driepolige stekker met platte pennen van het 'type G' nodig.
Wildkamperen met je camper
Een van de redenen dat ik zo graag met een camper door Schotland reis: wildkamperen met de camper is legaal. Je moet je daarbij wel aan de Schotse Outdoor Access Code houden. Zo mag je niet kamperen op parkeerplaatsen waar aangegeven staat dat je er niet mag overnachten. Parkeren en zeker kamperen op passing places, waar een single track even wat breder is zodat auto's elkaar kunnen passeren is illegaal. Je mag sowieso geen anderen hinderen, poept en plast het liefst op toiletten en laat geen afval achter.
Er is een aantal gebieden in de centrale Hooglanden waar je niet mag wildkamperen. Dat zijn de Camping Management Zones. Er zijn gelukkig wel campings en permit zones waar je tegen een kleine vergoeding mag 'wildkamperen'.
Tip: Park4Night staat vol fijne wildkampeerplekken.
De beste tijd van het jaar om met een camper naar Schotland te reizen
Ik heb in elk jaargetijde met de camper door Schotland gereisd. Er is niet echt één beste periode voor een vakantie in Schotland. Half april tot half juni is mijn favoriete periode, omdat er dan nog niet zoveel midges en toeristen zijn. Het weer is in die periode relatief mild en droog. De zomer is ook prachtig, wanneer de dagen lang zijn en de heide in bloei staat. Reserveer kampeerplekken voor die periode wel tijdig. Oh en dan de herfst... die kleuren! Winterkamperen heb ik ook gedaan, maar dan moet je wel echt mentaal en praktisch voorbereid zijn op kou, lange donkere nachten en veel neerslag. Schotland heeft niet voor niets die reputatie, al kan je geluk hebben.
Wat is de beste regio?
Oef, ik ben buiten de steden nog nooit op een Schotse locatie geweest die ik niet mooi vond. Bekende gebieden zoals Glencoe en Isle of Skye zijn vooral in het hoogseizoen wat te massaal voor mij, dus daar kom ik alleen in de lente en herfst. Ik ben dol op de Cairngorms en de ruige westkust. Ook de Outer Hebriden hebben mijn hart gestolen, maar zijn gezien de ferries wat prijziger om te bereiken. Als het in Schotland minder lekker weer is, kan je vaak beter weer vinden in Moray aan de Oostkust. Ook een mooi en minder bekend stukje Schotland: de Scottish Borders en Galloway.
Fijne boeken, reisgidsen en kaarten
Dit vind ik handige boeken en reisgidsen voor je Schotse camperavontuur:
- Lannoo's autoboek - Schotland on the road. Voorbeelden van reisroutes langs de bekendste bezienswaardigheden.
- CamperRoutes - Met de camper door Schotland. Niet de mooiste lay-out of foto's, maar wel goede route-inspiratie
- Take the slow road Schotland. Reisverslagen van roadtriproutes, met praktische tips
Voor navigeren kan je de Michelin Wegenkaart 501 Schotland of de Marco Polo Wegenkaart Schotland gebruiken.
Tip: bekijk voor bezienswaardigheden door het hele land ook deze reisgidsen voor Schotland.
De beste routes voor een camperreis door Schotland
Vrijwel elke route van A naar B in Schotland is fotogeniek. Op zoek naar inspiratie voor een roadtrip? Dit zijn mijn favoriete bestaande en zelfgemaakte routes:
- North Coast 500
- North East 250
- The Argyll Coastal Route
- Roadtrip door de Cairngorms
- The Snow Roads Scenic Route
- The South West Coastal 300 (relatief onbekend en dus redelijk rustig)
- Roadtrip langs de kust van Moray (relatief onbekend en dus redelijk rustig)
- Roadtriproute langs de kust van Fife en East Neuk
BOEK JE FERRY-OVERTOCHT HIER