Badenoch Way
Dagwandelroutes in Schotland
Dagwandelroutes in Schotland
07/10/2024
3 min

Badenoch Way: 18 km van Aviemore naar Kingussie

07/10/2024
3 min

Tussen Aviemore en Kingussie ligt een 18 km lange wandelroute: de Badenoch Way. Deze relatief makkelijke wandelroute ligt door het gebied Badenoch. Hier is het relatief vlak, terwijl de serieuze bergen van de Cairngorms nooit ver weg zijn. De Badenoch Way is een van mijn favoriete routes om het hele jaar door te lopen.

badenoch-way-wandelroute

De Badenoch Way

De Badenoch Way loopt over grotendeels vlakke en goed begaanbare wandelpaden. Je hoeft geen technische skills te hebben en ook met hoogtevrees is deze route goed te doen. Je conditie moet natuurlijk wel goed genoeg zijn om 18 km te lopen, want van de route afwijken naar een bushalte is best lastig.

De Badenoch Way ligt laag en redelijk vlak terrein. Daardoor is hij het hele jaar door te bewandelen. In de winter geniet je er van uitzicht op besneeuwde Cairngorms-bergen. In de lente wandel je er door frisgroen loofbos en in de zomer zijn de weiden mooi groen. In de herfst kleuren de bosjes en weiden langs het pad juist mooi geel en oranje. Kortom: wanneer je ook op pad gaat, het uitzicht is goed. Wel even regenkleding meenemen en vergeet 's zomers ook je Smidge om de midges af te schikken niet.

badenoch-way-landschappen

Landschappen

Open vlakte met uitzicht op de bergen, weelderig loofbos, de Spey-rivier, het spiegelende Loch Insh, een stroomversnelling door een ondiepe kloof en een uitgestrekt moerasgebied voor vogels. What's not to love? Het uitzicht langs de Badenoch Way is 18 km lang heel gevarieerd.

badenoch-way-informatie

Uitbreiden

Tip: volg vanaf het eindpunt bij de Ruthven Barracks de Speyside Way naar het centrum van Kingussie. Vanaf hier kan je een bus of trein naar Aviemore nemen.

De Badenoch Way overlapt deels met de Speyside Way, een 137 km lange wandelroute van Buckie aan de kust naar Newtonmore in de Cairngorms. Ook de East Highland Way overlapt met de Badenoch Way. Deze 132 km lange route verbindt Aviemore met Fort William.

Wil je de Badenoch Way een klein stukje langer maken? Volg niet de Speyside Way naar Newtonmore, want die loopt heel saai langs de weg. Beter kan je deze route door de heuvels van Newtonmore naar Kingussie volgen.

badenoch-way-wandelen

Markering

De Badenoch Way was ooit heel netjes gemarkeerd. Toen ik hem voor het laatst liep, ontbraken er aardig wat markeringen. Download hieronder dus vooral het routebestand en volg de route met behulp van een (digitale) kaart. De markering van de route bestaat uit een rond wit bordje met de naam van de route en een pijl die je in de juiste richting wijst. Het symbool dat je bovenaan de paal op onderstaand paaltje ziet hoort bij een andere route (de Speyside Way).

badenoch-way-markering

Bezienswaardigheden langs de Badenoch Way

Deze plekken liggen langs de Badenoch Way:

  • Aviemore
  • Old Post Office Cafe in Kincraig
  • Stroomversnelling onder Tromie Bridge
  • Insh Marshes: een van de beste plekken voor vogels kijken in Schotland, met veel watervogels in het moerasgebied
  • Ruthven Barracks: militaire kazerne-ruïne op een heuveltop boven de Insh Marshes, die na de Jakobitische opstanden gebouwd werd.

badenoch-way

Routebestand

Download hier het gpx-bestand van de Badenoch Way. Je kan de route hier uit mijn Komoot profiel opslaan. Niet bekend met Komoot? Zie mijn uitleg van Komoot voor wandelaars. Meer routeinformatie lees je op deze website. De route heeft geen eigen officiële website.


Reacties
Categorieën