Rob Roy Way: 127 kilometer door de Trossachs en Perthshire
Lochs, bergen, leuke dorpjes. De Rob Roy Way is een 127 kilometer lange wandelroute door typisch Schots landschap. Een heel goed begaanbare en niet te inspannende wandelroute, met spectaculaire uitzichten. Ik liep de route in april en deel in dit blog mijn beste praktische tips met je.
Over de Rob Roy Way
De Rob Roy Way is een 127 kilometer lange wandelroute tussen Drymen in berggebied de Trossachs en Pitlochry in Perthshire. Langs de hele route heb je uitzicht op bergen en lochs, terwijl het pad nergens technisch of moeilijk begaanbaar wordt. Een groot deel van de route loopt over verharde paden. Soms is dat een fietspad (overlap met nationale fietsroute 7), soms een rustige asfaltweg.
De Rob Roy Way is vernoemd naar Rob Roy McGregor, die ook wel de ‘Schotse Robin Hood’ genoemd wordt. Hij leefde van 1671 tot 1734 en was naast veehandelaar en clanleider ook een fanatieke strijder voor Schotse onafhankelijkheid. Hij verzette zich op allerlei dappere manieren tegen de Engelse overheersers. Rob Roy kreeg zijn bijnaam omdat hij opkwam voor de armeren en daarvoor bijvoorbeeld vee van de rijken stal. Onderweg zie je geen sporen van de beste man, en hij wordt ook niet op informatieborden genoemd. Je moet je zelf voor vertrek goed inlezen als je deze Robin Hood aan locaties langs de route wilt koppelen. Zonder dat heeft de route een minder historisch tintje, maar is hij absoluut de moeite waard voor de fantastische uitzichten.
De beste tijd om de Rob Roy Way te lopen
Omdat de Rob Roy Way nergens heel hoog komt, kan je hem het hele jaar door lopen. In de winter ligt er sneeuw op de bergen waar je op uitkijkt, ALS je uitzicht hebt. De weersomstandigheden zijn hier in de winter namelijk wel natter, kouder en uitdagender. Op de afgelegen stukken kan je het pad bij sneeuw mogelijk moeilijk vinden en in dat geval moet je met kaart kunnen navigeren. Net na de winter, als er geen sneeuw meer ligt maar er ook nog geen groen aan de bomen zit, is het er wat somberder. Dat geldt ook voor de periode waarin de herfstkleuren verdwenen zijn maar er geen sneeuw ligt. Langs de route staan namelijk veel loofbomen en lariksen.
Tussen begin mei en eind september zit er wel blad aan de bomen en vind ik de route een stuk mooier. In de zomer wordt je in dit gebied vaak geplaagd door midges. Als ik twee favoriete maanden moet aanwijzen, dan zouden dat mei en september zijn. Bereid je er mentaal op voor dat de plaatsen langs deze route in mei tot eind augustus behoorlijk druk bezocht zijn door toeristen.
Een voorbeeld van een etappe-indeling
De meeste mensen wandelen de Rob Roy Way in 6 of 7 dagen. Een 6-daagse etappeindeling waarin je elke dag in de bewoonde wereld eindigt ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- Drymen naar Aberfoyle: 17,4 km
- Aberfoyle naar Callander: 15,9 km
- Callander naar Strathyre: 14,8 km
- Strathyre naar Killin: 21,9 km
- Killin naar Ardtalnaig: 19,2 km
- Ardtalnaig naar Aberfeldy: 23,5 km
- Aberfeldy naar Pitlochry: 15,1 km
Als je gaat wildkamperen, wil je natuurlijk niet op deze eindpunten stoppen en kan je beter zelf een etappe-indeling maken. Zie verderop informatie over accommodaties en wildkamperen langs de route.
De beste richting
Je kan de Rob Roy Way zowel van Drymen naar Pitlochry als andersom lopen. Omdat noordwest de dominante windrichting is, starten de meeste mensen in Drymen. Als het dan hard waait en misschien ook nog gezellig regent, dan slaat dat tegen je rug en niet in je gezicht. Bijkomend voordeel is dat de hoogteverschillen op de eerste etappes dan kleiner zijn dan op de laatste etappes. Kan je even rustig inkomen.
Ik wandelde de route van Pitlochry naar Drymen. Dat had twee redenen. Een: Pitlochry was vanaf mijn logeeradres sneller te bereiken en zo kon ik op de eerste dag direct al wandelen (had wat tijdsrestricties). En twee: mijn plan was om de Three Lochs Way er aan vast te plakken. Die begint nabij Drymen en van Pitlochry naar Drymen is het een takke-eind reizen met het openbaar vervoer.
Markering
De route is grotendeels gemarkeerd, maar de kans dat je de weg kwijtraakt zonder kaart is groot. De markering is beter in de richting van Drymen naar Pitlochry, maar ook in die richting ontbreekt de markering soms op cruciale plekken. Koop een routegids of kaart (mijn favorieten vind je onderaan dit blog) en/of sla de route op in een navigatieapp zoals Komoot. Sla je kaart offline op, zodat je ook kan navigeren op plekken waar je geen bereik hebt.
De route is deels gemarkeerd met witte rondjes met daarop 'Rob Roy Way' gedrukt. Op andere plekken, waar de route met een nationale fietsroute overlapt, volg je de blauwe fietsbordjes met een witte 7 in een rood blokje.
Overnachten langs de Rob Roy Way
Je kan de Rob Roy Way van accommodatie naar accommodatie lopen. In het ene dorp liggen meer hotels en (air)B&B's dan in de andere. Ga je tussen mei en september op pad? Boek je accommodatie zo vroeg mogelijk, want de dorpen zijn vrij toeristisch en drukbezocht. Langs Loch Tay is het vinden van accommodatie uitdagender, maar als je zoekt met behulp van Google Maps en op tijd boekt, moet ook dat te doen zijn. De enige accommodatie waarin ik onderweg logeerde was het Killin Hotel in Killin - een aanrader!
Tip: boek de Rob Roy Way als arrangement
Geen zin in gepuzzel met accommodatie? Boek een kant-en-klaar arrangement bij de Nederlandstalige organisatie Bookatrekking. Je hebt de keuze uit een 7- of 8-daagse wandeltocht. De organisatie kan ook bagagetransport voor je regelen, zodat je met een zo licht mogelijke rugzak wandelt.
Wildkamperen
Wildkamperen is op de meeste plekken langs de Rob Roy Way legaal. Stukken in het westelijke deel zijn zogenaamde Camping Management Zones. Bestudeer deze kaart om te zien waar ze precies liggen. Het gaat in ieder geval om het stuk route langs Loch Venacher en een groot gebied nabij start- of eindpunt Drymen. Op die gemarkeerde plekken mag je tussen maart en september alleen met een vergunning wildkamperen. Zo’n vergunning vraag je heel makkelijk online aan op de pagina uit de link.
Langs de rest van de route mag je wildkamperen als je je aan de Scottish Outdoor Code houdt. Lees deze common sense regels even door voordat je een plekje kiest. Ik had weinig moeite om wildkampeerplekken te vinden. Stukken waar het wat lastiger ging waren onder meer:
- de lange asfaltweg langs Loch Tay. Er is een plekje op ⅓ van de weg als je vanuit Pitlochry komt
- de kilometers ten noorden van Aberfoyle en tussen Aberfoyle en Drymen
Langs de Rob Roy Way liggen ook een paar campings. Voor zover ik heb kunnen vinden zijn dat Balquhidder Braes Caravan and Camping Park en Immervoulin Caravan & Camping Park. Ik was niet van plan op campings te overnachten, omdat mijn ervaring is dat ze vaak behoorlijk prijzig zijn voor een niet erg fotogeniek plekje. Let op: wil je op de camping van Drymen overnachten? Deze wordt ook veel gebruikt door West Highland Way wandelaars en staat snel vol!
Waar eten en drinken aanvullen onderweg
Langs de route liggen voldoende stroompjes en winkels om watertekort te voorkomen. Omdat de stroompjes vaak door schapenweiden komen, kan je het water het best filteren voordat je het drinkt. Ik gebruik daar de Katadyn BeFree waterfilter voor.
In de volgende dorpen vind je minstens één (Coop)supermarkt:
- Aberfoyle
- Callander
- Killin
- Aberfeldy
- Pitlochry
Houd er rekening mee dat je niet elke dag een supermarkt tegenkomt, en soms eten voor 1,5 tot 2 dagen mee moet nemen. Reken bij het boodschappen doen dus goed uit wat je nodig hebt. Met name op het lange stuk langs Loch Tay moet je best een tijdje zonder doen. De Coop-supermarkten zijn op de meeste dagen van vroeg tot laat en ook op zondag geopend.
Bereikbaarheid van het start- en eindpunt
Pitlochry is vanaf Edinburgh, Perth en Dundee goed bereikbaar. Vaak gaat er een rechtstreekse Megabus. Een reis met deze betaalbare maatschappij boek je het best online, dan kan je zeker weten mee. Houd er rekening mee dat je rugzak in het ruim van de bus moet, dus stop geen kwetsbare spullen aan de buitenkant en stop je waterfles, boek en ander vermaak alvast in een los tasje (ik maak daar een drybag voor vrij). Je kan ook per trein reizen, maar dit is vaak veel duurder en vanuit Edinburgh duurt dat ook langer dan een busreis.
Drymen bereik je met een trein van Glasgow naar Alexandria (als dit prijzig is: check de busverbinding). In Alexandria neem je bus 309 om 20 minuten later in Drymen uit te stappen. Honden zijn welkom in deze bus en je kan je kaartje met je bankpas betalen.
Tussen Glasgow, Edinburgh en andere grotere steden rijden zowel (betaalbare) bussen als treinen. Reis je per trein? Boek je ticket zo vroeg mogelijk, bijvoorbeeld via de ScotRail-app, omdat de prijzen stijgen als er meer geboekt wordt. Op de langere trajecten doen ze in Schotland niet aan vaste tarieven zoals we in Nederland normaal vinden.
Tip: lees mijn blogs over busreizen in Schotland en Schotse treinreizen.
De Rob Roy Way met de hond lopen
Je hond is welkom op de Rob Roy Way, mits je hem goed onder controle hebt. De route loopt deels door weiden met loslopende schapen die in april en mei lammeren. Houdt je hond op die plekken aan de lijn. Er is voldoende natuurdrinkwater langs de route, maar je kan niet in elke supermarkt hondenvoer kopen. Wil je in accommodaties overnachten? Boek zo vroeg mogelijk, want accommodatie waar honden welkom zijn is nog schaarser.
De route solo wandelen
Ik wandelde de Rob Roy Way, net als de meeste van de 29 Scottish Great Trails die ik liep, in mijn eentje. Geen moment heb ik me onveilig gevoeld. Ik vond fijne wildkampeerplekken waar ik uit het zicht van anderen kon staan en de mensen die ik tegenkwam, waren heel vriendelijk. Ik raad het je dus absoluut niet af om deze route alleen te lopen.
Is Rob Roy Way ook geschikt als eerste meerdaagse wandeltocht?
Deze route is heel geschikt voor wie voor het eerst een meerdaagse wandeltocht wil lopen. Als je van accommodatie naar accommodatie loopt zijn de afstanden soms wat pittig, dus zorg dat je vooraf goed traint. De paden zijn technisch niet moeilijk, maar heel goed begaanbaar en grotendeels verhard.
Wil je kortere afstanden lopen? Dan kan je misschien beter voor de Three Lochs Way kiezen.
Wil je vooral experimenteren met wildkamperen, dan zou ik eerder voor de Cateran Trail kiezen.
Hulp nodig bij het voorbereiden op je eerste meerdaagse wandeltocht? Download mijn e-book!
Het GPX-bestand van de Rob Roy Way
Je kan mijn gpx-bestand van de route hier downloaden. Navigeer je ook met mijn favo app Komoot? Dan kan je hier mijn routebestand kopiëren.
Reisverslag
Ik hield tijdens het lopen van de Rob Roy Way een dagboekje bij in Komoot. In deze collectie zie je mijn etappes en korte verhaaltjes van onderweg.
Handige gidsen, kaarten en websites
Ik gebruikte de Rucsac readers routegids van de Rob Roy Way. Hier staan beschreven instructies en overzichtelijke routekaarten in. Een lichtgewicht optie is de Harvey Maps wandelkaart van de route.
Meer meerdaagse wandelroutes in Schotland
Je kan de Rob Roy Way combineren met andere meerdaagse wandelroutes in Schotland. Vanuit Drymen ben je bijvoorbeeld zo in Balloch, waar de Three Lochs Way begint. Vanuit Callander kan je overstappen op het Great Trossachs Path. Je kan deze drie combineren tot een grote circulaire route door natuurgebied Loch Lomond and the Trossachs. Ook de West Highland Way en de John Muir Trail liggen in de buurt.