
Goede regenkleding voor Schotland? 5 tips
Nu regent het in Schotland echt niet zoveel als veel mensen geloven, maar de kans op regen is er natuurlijk wel. En die is groter dan in zomers Frankrijk, dat ook. Dat hoeft je echt niet tegen te houden om van de prachtige glens en bergen te genieten. Koop regenkleding geschikt voor Schotland en je kan een bui aan. Op deze pagina leg ik uit waar ik op let als ik een regenjas en regenbroek ga shoppen.
--> Benieuwd hoe het zit met die nattigheid? Lees mijn blog over het weer in Schotland.
5 tips voor goede regenkleding voor Schotland
1. Koop regenkleding met een hoge waterkolom
De waterkolom van een stof of jas vertelt je hoe goed waterdicht zo'n jas is. Hoe hoger het getal, hoe langer het duurt voor de stof doorlekt. Een stof wordt als 'waterdicht' gezien bij een waterkolom hoger dan 1.500 mm. Dat vind ik in de praktijk veel te laag voor Schotland en veel andere landen. Ga je niet te lange wandelingen zonder rugzak maken en verwacht je onderweg een bui? Dan zit je met een waterkolom van 15.000 of hoger goed. Loop je met rugzak of verwacht je aanhoudende regen, dan kies je voor een waterkolom van 20.000 mm of hoger.
2. Kies voor ademend materiaal
Je wilt natuurlijk niet beschermd zijn tegen de regen maar dan alsnog nat worden van je eigen condens aan de binnenkant van de regenjas. Daarom kies je het best voor ademend materiaal zoals Gore-Tex of eVent. Helemaal perfect ademend én waterdicht kan een jas nooit zijn, maar er is aanzienlijk verschil tussen een plastic jas van Scapino en een technische regenjas van Cortazu of Rab.
Er zijn regenjassen met een membraan of met een coating:
- Een membraan (zoals Gore-Tex) is heel goed waterdicht en ademend. Dit dunne laagje zit gesandwicht tussen de buitenstof en de binnenstof van de jas. Water kan niet naar binnen, maar wel naar buiten. Kleding met een membraan heb je in 2-laags (membraan zit op de voering geplakt met aan de binnenkant een loshangende net-voering) en 3-laags (buitenstof, membraan en voering zijn samengedrukt tot één laag) varianten.
Jassen met een membraan zijn beter waterdicht, beter ademend en sterker maar ook duurder dan jassen met een coating. Als je met een rugzak gaat lopen, zou ik altijd voor een jas met (3-laags)membraan kiezen. - Een coating is ook ademend en waterdicht, maar blijft minder lang water tegenhouden dan een membraan. Zo'n coating zit op de buitenlaag van de jas en slijt daardoor sneller, zeker als je met een rugzak loopt.
3. Koop ook een goede regenbroek
Een goede regenbroek is net zo belangrijk als een goede regenjas. Zeker bij aanhoudende regen. Koop een met een goede waterkolom, die het liefst ook ademend is. Zo'n goede is wel duurder dan één van de Hema, maar je verdient dat prijsverschil terug in comfort als je lange stukken in de regen wandelt of fietst.
Ga je wandelen? Dan raad ik je aan een regenbroek met lange verticale ritsen in de pijpen te kopen. Je wilt niet elke keer je bergschoenen uittrekken als je je regenbroek aan of uit wilt doen. Ik heb wandeldagen gehad waarop ik mijn regenbroek aantrok, die een uur later toen het droog en (te) warm was weer uittrok en een uur later weer aan moest doen voor de volgende bui. Koop je regenbroek bovendien niet te strak: je moet er niet uit scheuren als je een groot rotsblok op stapt.
Voor fietsers raad ik een fietsspecifieke regenbroek aan, die niet doorlekt bij je zitvlak en genoeg ruimte biedt voor je knieën.
4. Fijn: afsluitbare mouwen, grote capuchon en ventilatie in de oksels
Wat ik erg waardeer in mijn regenjas:
- Een felle kleur. Mocht er iets gebeuren, dan ben je voor de hulpdiensten makkelijker te spotten in een felgekleurde jas dan in een mooie natuurtint. Zo'n felle kleur is ook veiliger als je in slecht weer over de weg loopt. (zoals je op de foto's ziet, heb ik een paar jaar terug een minder handige keuze gemaakt, maar met het oog op duurzaamheid draag ik deze voorlopig nog)
- Afsluitbare mouwen. Wel zo fijn als je de mouwen met een klittenbandsluiting strak om je polsen kan trekken. Zo wordt je kleding niet nat van water dat naar binnen stroomt, wat zeker zou gebeuren als je met wandelstokken loopt.
- Een grote capuchon die de regen ook uit mijn gezicht houdt. Mijn capuchon heeft een stevige rand aan de voorkant, die als een soort zachte pet/klep werkt. Ik kan mijn capuchon strakker trekken met touwtjes om te voorkomen dat hij door de wind van mijn hoofd geblazen wordt.
- Ventilatieritsen onder de oksels. Op warmere dagen en bij inspanning wordt het - ook je een jas van goed ademend materiaal hebt - vaak warm onder de regenjas. Als het niet te hard regent, open ik de ritsen onder mijn oksels voor extra ventilatie.
- Een maat te groot, om zo ruimte te houden voor meerdere lagen kleding. De temperatuur kan snel veranderen in Schotland, dus je wilt altijd meer lagen aan kunnen trekken zonder dat je jas dan oncomfortabel strak zit op je borst of onder je oksels (dan lekt hij ook sneller door). Ga je kamperen, dan wil je er ook een donsjasje onder kwijt kunnen.
5. Draag gaitors
Niet heel fashionable, wel heel praktisch: gaitors, of gamaschen. Dit zijn 'lappen' die de waterdichte verbinding vormen tussen je waterdichte schoenen en je met regenbroek bedekte kuiten. Zo loopt de nattigheid ook niet van de regenbroekpijpen bij de bovenkant van je schoen in. Gaitors houden je broekspijpen ook langer droog en schoon als je veel op vochtige paden loopt.
Voorbeelden van ademende regenkleding voor Schotland
Fijne (membraan)regenjassen:
- Rab Downpour Plus 2.0 Hardshell (waterkolom 20.000 mm) - ik loop al jaren in een soortgelijk model van Rab
- Mammut Convey Tour Gore-Tex Paclite Hardshell (waterkolom 28.000 mm)
- Vaude Neyland 2.5L Jacket (waterkolom 15.000 mm)
- Jack Wolfskin Elsberg 2.5 L Hardshell (waterkolom 20.000 mm)
--> ik heb hier dames- en herenmodellen door elkaar getipt. Kijk als je borsten hebt voor een fijn herenmodel of je de damesversie kan vinden.
Fijne regenbroeken:
- Rab Kangri GTX Broek (lekker lange ritsen)
- Berghaus Paclite 31" Regenbroek
- Ayacucho Adventure Rain II regenbroek
Onderhoud je technische outdoorkleding goed
Goede kwaliteit (technische) regenkleding is niet goedkoop. Als je het goed onderhoud, kan je er jaren plezier van hebben. Het onderhouden zie ik echter vaak misgaan bij mensen. Een jas met een membraan wil je namelijk niet alleen wassen als hij er smerig uitziet, maar veel vaker. Ook onzichtbaar vuil kan het membraan verstoppen en daarmee de ademende en waterafstotende werking beïnvloeden.
Ik was mijn regenkleding het liefst met producten van Nikwax, omdat die zo natuur- en huidvriendelijk mogelijk zijn. Ik gebruik Nikwax Techwash voor het wassen en Nikwax TX.Direct Wash-In voor het impregneren (opnieuw waterdicht maken). Zie de uitleg op deze pagina.