Welke wandelschoenen zijn geschikt voor Schotland
Wandelen in Schotland
Wandelen in Schotland
03/20/2024
4 min

Welke wandelschoenen zijn geschikt voor Schotland?

03/20/2024
4 min

Welke wandelschoenen geschikt zijn voor je vakantie in Schotland, hangt af van wat je plannen zijn. En dan ook nog van je persoonlijke voorkeuren, want er zijn twee 'kampen': kamp waterdichte stevige schoenen en kamp niet-waterdichte maar sneldrogende en sportieve schoenen. Daarover in dit blog meer!

Wandelschoenen voor Schotland: de uitdaging

Een groot deel van Schotland is nat. 'Boggy' noemen ze dat, nat en veenachtig waar je soms tot in je enkels loopt te soppen. Dan zijn er ook nog stroompjes die na een niet zeldzame regenbui meer water hebben dan normaal en misschien doorwaad moeten worden. Dat doorwaden doe je het beste met je schoenen aan, omdat je dan meer grip en een kleinere kans op verwondingen hebt. Natte voeten dus! De paden in Schotland zijn in veel gevallen niet echt wandelingetjes in het park, zeker niet als je in de heuvels of bergen gaat lopen. Je schoenen moeten dus sowieso zolen met goede grip hebben.

wandelschoenen-schotland

Trailrunningschoenen of bergschoenen?

Er zijn dus twee kampen wat betreft goede wandelschoenen voor Schotland. Het kamp dat zegt: lekker stevige en waterdichte bergwandelschoenen tot over de enkel aan. Een voordeel van dat type schoenen is dat je voeten meer steun krijgen en de kans op (enkel)blessures kleiner is. Een ander voordeel is dat je voeten zo lang mogelijk droog blijven in deze schoenen. Een nadeel is dat deze schoenen, als ze van binnen toch nat worden (en die kans is dus redelijk groot tijdens of na nat weer), er heeeeel lang over doen om te drogen. En je dus, net als ik op de Cross Borders Drove Road, misschien dagenlang op natte schoenen en daardoor in natte sokken moet wandelen. Dat voelt niet alleen vervelend, het vergroot ook je kans op blaren en schuurplekken. Overnacht je in een vakantiehuisje, dan kan je stapels oude kranten meenemen om je schoenen 's nachts zo goed mogelijk te drogen. Let op: het is niet goed voor je schoenen om ze dicht bij een kachel te zetten. Overnacht je in een tent, dan gaat dat drogen lastiger.

Daarom zegt kamp trailrunningschoenen dat je beter sportievere en niet waterdichte schoenen kan dragen. De kans dat je voeten daarin nat worden is op veel plekken heel groot, maar die schoenen kunnen op een niet te frisse of natte avond snel genoeg drogen om de volgende ochtend weer droog te zijn. Er zijn modellen met goretex die waterdicht zijn, maar het water komt op natte paden vaak onder je enkels bij de lage schoenen in, dus dat helpt dan niet zoveel. Ik vind natte trailrun-schoenen bovendien minder vervelend voelen dan natte bergwandelschoenen. Sommige mensen zeggen dat je in (ademende) bergwandelschoenen sneller zweetvoeten krijgt dan in trailrunners, maar in mijn ervaring hangt dat vooral af van het type sokken dat je draagt (ik heb alleen zweetvoeten in synthetisch) en de temperatuur. Bij hoge temperaturen merk ik dat verschil wel, maar zo warm wordt het zelden in Schotland.

sportieve-wandelschoenen-schotland

In de bergen: stevigheid

Ga je echt bergtoppen bewandelen of beklimmen in Schotland, dan kan je dat in mijn ogen beter doen op stevige (berg)wandelschoenen. Dat is wat je de meeste locals ook ziet dragen en wat ik ook het fijnst vind. Ik wandel - in andere landen - ook veel op trailrunners en merk dat ik dat op ongelijke ondergrond minder lekker vind lopen. Maar ook dit is natuurlijk weer persoonlijke voorkeur.

Duurzaamheid

Mijn bergwandelschoenen gaan veel langer mee dan mijn trailrunningschoenen. Dan heb ik het over de zolen, maar ook over het materiaal van de rest van de schoen. Bergwandelschoenen zijn met bijvoorbeeld Nikwax onderhoudsmiddelen veel beter soepel en sterk te houden dan de synthetische trailrunners. Bergwandelschoenen zijn vaak wat prijziger, maar gaan bij goed onderhoud jaren langer mee.

bergwandelschoenen-schotland

Tip: waterdichte sokken

Om te voorkomen dat je voeten nat worden als je schoenen nat zijn, kan je waterdichte sokken kopen. Schotse vrienden van mij hebben modellen van Sealskin. Houd er rekening mee dat die meer ruimte innemen dan gewone sokken en je schoenen met die sokken aan dus krapper voelen. Het aan- en uittrekken gaat niet zo makkelijk, maar als je ze aan hebt schijnen ze lekker te zitten. Ik heb heel blaargevoelige voeten en zweer bij mijn wollen wandelsokken en heb dit dus zelf niet geprobeerd.

Dat is misschien nog wel een goede tip: koop wollen wandelsokken van Darn Tough of Smartwool. Ik krijg in die sokken veel minder snel blaren als ze nat zijn, dan in natte synthetische sokken. Wollen sokken doen er dan wel weer langer over om te drogen, dus ook dit is weer afwegingen maken!

Dé beste wandelschoenen voor Schotland

Wat is nou het beste? Tsja, dat is dus persoonlijke voorkeur. Ik geef de voorkeur aan stevige wandelschoenen uit de categorie B/C of C (dat zijn indicaties voor o.a. de stevigheid, zo staat dat ook in de outdoorwinkel aangegeven). Ik accepteer dat mijn voeten daarin soms een tijdje nat zijn en dat die schoenen daardoor ook continu stinken. In drogere landen loop ik mijn (meerdaagse) wandeltochten wel vaak op mijn Altra trailrunners.

beste-wandelschoenen-schotland

Voorbeelden van bergwandelschoenen

Ik heb een tijd als adviseur in een buitensportwinkel gewerkt en weet hoeveel voeten van elkaar verschillen. Probeer dus altijd meerdere modellen uit en laat je eventueel adviseren door een expert in de winkel. Kies voor waterdichte (door bijvoorbeeld GoreTex) en ademende modellen. Om je op weg te helpen: dit zijn drie modellen die ik zelf heel fijn vind:

Voorbeelden van trailrunningschoenen

Ook voor trailrunningschoenen geldt dat je het best meerdere modellen kan passen en vergelijken. Mijn ervaring is dat het bij trailrunningschoenen iets minder precies komt dan bij de veel stuggere bergwandelschoenen. Mijn absolute favoriet zijn de Altra Lone Peak (6 of 7) schoenen, omdat die een veel bredere neus hebben en je tenen veel ruimte geven. Ze zijn bovendien zero drop, wat natuurlijker is voor je voet. Misschien moet je er - net als ik in het begin - wel even aan wennen. Andere merken die ik vaak zie bij wandelaars zijn Hoka en Adidas Terrex.

Reacties
Categorieën