Wildkamperen met je camper in Schotland: zo zit dat

Wildkamperen met je camper in Schotland, dat is toch de ultieme vrijheid? Ik vind het fantastisch. Koken, eten en slapen met uitzicht op ruige bergen, stille veengebieden of groene glens. Wakker worden en direct de natuur in kunnen lopen. Aanrader, maar je moet je wel even verdiepen in de do’s en don’ts.


Wildkamperen met camper in Schotland: mag dat?

Goed nieuws: wildkamperen met je camper is legaal in Schotland. Je moet je daarbij wel aan de heel logische regels van de Scottish Outdoor Access Code houden. Parkeer nooit in een passing place, want daarmee breng je andere weggebruikers in gevaar (en het is illegaal, alsof je langs de Nederlandse snelweg op de vluchtstrook gaat kamperen). Je mag officieel niet langs de weg kamperen, maar dat wordt in praktijk wel heel veel gedaan. Geef locals hun ruimte en privacy en kampeer niet op privéterrein (hier verschillen de regels voor wildkamperen met tent en wildkamperen met gemotoriseerd voertuig).

Neem al je afval mee naar huis. Ik kom bij populaire wildkampeerplekken vaak wc-papier en hele drollen tegen: niet cool! Maak ook liever geen vuurtjes op plekken waar dat nog niet eerder gedaan is en maak überhaupt geen vuur op plekken met een groot brandrisico (ja, die heb je ook in natte landen als Schotland).


Hier is wildkamperen verboden

Op privéterrein en in bewoond gebied mag je dus niet wildkamperen. Er geldt ook een verbod in aangewezen ‘camping management zones’. Deze zones liggen op het moment van schrijven vooral in Loch Lomond en the Trossachs National Park. Je herkent ze op de kaart en aan verkeersborden aan het begin en eind van elke zone. In deze gebieden zijn permit areas voor campers aangewezen, waar je met een vergunning wel mag staan. Deze vergunning bestel je online en kost zo’n vijf euro per nacht.

Wildkamperen is ook verboden waar op een bord aangegeven staat dat het verboden is. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel parkeerplaatsen van het Schotse Staatsbosbeheer. Hier wordt gecontroleerd, dus ik zou het ook niet proberen.


Zo vind je de beste wildkampeerplekken voor je camper

Ik gebruik de gratis versie van de app Park4Night om fijne camperplekken in Schotland te vinden. Deze app wordt in het VK veel gebruikt, dus er zijn genoeg plekken te vinden. Een andere fijne app is CamperContact.

Leuker vind ik het om zelf rond te rijden en plekjes te zoeken. De kans dat een villa op wielen mijn uitzicht beperkt is dan ook kleiner.

Een aantal parkeerplaatsen met toiletvoorzieningen biedt wildkampeermogelijkheden. Je moet dan vaak wel een camper-parkeerkaartje voor twee dagen (1 nacht) kopen. Vaak kost dat 10-15 euro.

Wildkamperen in het hoogseizoen

Tussen half juni en eind augustus ben je absoluut niet de enige met een camper in Schotland. Beschikbare wildkampeerplekken vinden langs populaire routes en in iconische landschappen is dan lastig. Plekken in Glencoe en langs de North Coast 500 staan razendsnel vol. Ik ga dan liever naar minder bekende regio’s, waar ik niet alleen meer rust op de kampeerplekken, maar ook op de wandelpaden ervaar. Overweeg bijvoorbeeld om de North Coast 250 te rijden en Zuid-Schotland (de Borders) te ontdekken.


Drinkwater tappen en vuil water lozen

Gebruik een app zoals Park4Night om drinkwaterpunten en vuilwaterloosplekken te vinden. Op deze kaart vind je loosplekken door heel Schotland. Tegen een kleine betaling kan je als niet-gast vaak gebruikmaken van faciliteiten van campings.

Met de camper op de boot naar Schotland

Heb je zelf een camper? Dan wil je deze waarschijnlijk meenemen naar Schotland. De snelste manier is een overtocht met de DFDS ferry van Newcastle naar IJmuiden. Deze ferry vertrekt aan het eind van de middag en komt ‘s morgens op een uurtje rijden van de Schotse grens aan. Je steekt dus slapend de zee over. Een nadeel van deze optie: de overtocht is niet goedkoop, en zeker niet voor (grotere) campers. Hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger je overtocht. In de eerste maanden van het jaar heeft DFDS vaak een 20%-korting actie. Dan moet je nog rekening houden met een retourprijs van rond de 1000 euro.

Je kan ook de ferry van Europoort naar Hull nemen, maar dan moet je nog ruim 400 km rijden tot je in Zuid-Schotland bent. Nog verder rijden is het vanaf de ferry van Hoek van Holland naar Harwich.


Tip: een camper huren

Afhankelijk van hoe lang je op pad wilt, kan een camper huren voordeliger zijn. Mensen die, net als ik, geen eigen camper hebben, kunnen sowieso beter een camper in Schotland huren dan in Nederland. Ik huur het liefst bij Roadsurfer of van een particulier via Goboony. Een bijkomend voordeel is dat je deze campers door het hele land op kan halen, en dus niet eerst heel Zuid-Schotland door hoeft als je naar de Hooglanden of het Noorden wilt. De verzekering is bij deze partijen ook goed geregeld.