Met de hond naar Schotland: zo zit dat

Wat is er als hondeneigenaar nou leuker dan je droomreis naar Schotland samen met je hond maken? Spoiler: weinig. Ik kan me voorstellen dat je misschien nog niet helemaal voor je ziet hoe dat praktisch in zijn werk gaat, maar daar biedt dit artikel een oplossing voor :)

De huisgenoot met wie ik een groot deel van het jaar samenwoon heeft twee honden, die ik regelmatig meeneem op avontuur. Omdat vanuit Nederland met de hond naar Schotland reizen anders is, vul ik mijn eigen tips aan met tips van Sylvia. Zij reisde al drie keer met haar Border-Collie Sandy naar Schotland. Ze wandelden samen de West Highland Way en maakten roadtrips.


Hoe reis ik met de hond naar Schotland?

Er zijn drie manieren om van Nederland naar Schotland te komen. Met de trein, met de boot of met het vliegtuig. Sylvia en Sandy namen voor al hun avonturen de boot naar Schotland. De boot is de minst stressvolle optie voor de meeste honden. Sinds 2023 geldt dat honden aan boord in een kennel of een huisdiervriendelijke hut moeten verblijven. Deze hutten hebben weinig (extra) ruimte, dus Sylvia neemt vaak een lakentje mee om voor Sandy op het bed te leggen (‘geen dikke deken, want het is vrij warm in de hutten).

De hond mag niet mee naar andere delen van de boot. ‘De meeste honden vinden het in een vreemde ruimte met rare geluiden en beweging niet fijn om alleen te zijn, dus je zit als eigenaar wat meer gebonden aan je hut’. Op een andere verdieping zit een uitlaatplek, een grindbak op het buitendek. Je hond moet een stalen trap oplopen om er te komen, of je moet hem kunnen optillen. Het plassen op grind kun je voor vertrek al trainen met je hond.

Meer voorbereiding op de overtocht

Sylvia geeft Sandy voor vertrek vaak nog een klein beetje eten, zodat haar maag niet leeg is, maar ze ook niet na een paar uur moet poepen. Vlak voor het aan boord gaan laat ze Sandy nog even uit. Onderweg geeft ze Sandy kleine hoeveelheden water te drinken.

Neem ook koekjes, iets te kluiven en een favoriet speelgoedje mee. ‘Ik geef Sandy de taak om zelf haar speelgoedje mee te nemen van de auto naar de hut en andersom. Zo heeft ze een taak en is ze minder met andere dingen en andere honden bezig. Ze houdt niet zo van andere honden, dus ik laat iemand zonder hond voor en iemand zonder hond achter me lopen.’ Een muilkorf kan voor sommige honden voor dit stukje lopen ook handig zijn. Sylvia verlaat haar hut bij aankomst in Newcastle niet eerder dan haar autodek omgeroepen wordt. ‘Zelfs dan maak ik geen haast en houd ik goed in de gaten wat op de gang gebeurt. Staat er een rij? Zijn er veel andere honden?’


Welke documenten heb ik nodig om met mijn hond naar Schotland te reizen?

Je hond moet gechipt zijn en een Europees paspoort hebben. Sylvia geeft aan dat dat niet ingewikkeld te regelen is. Lees hier meer over Nederlandse huisdieren meenemen op vakantie.

Welke inentingen moet mijn hond bij aankomst in Schotland hebben?

Je hond moet ingeënt zijn tegen rabiës. Deze inentingen zijn vaak drie jaar geldig, dus je hoeft dit niet elk jaar opnieuw te doen. Vraag dit even na bij je dierenarts.

Daarnaast moet je je hond ontwormen tegen lintworm (Echinococcus). Dit moet je minimaal 24 uur en maximaal 5 dagen voor vertrek aankomst in Newcastle door een dierenarts laten doen. Hij of zij moet hiervan een vermelding in het hondenpaspoort maken. Let op: het is dus niet geldig om je hond zelf te ontwormen!

Lees op de website van de Schotse overheid de meest recente regelgeving.


Hoe zit het met eten voor mijn hond in Schotland?

Dat hangt af van de eetvoorkeuren en -gewoonten van je hond. Mijn huisgenoothonden eten vrijwel elk merk hondensoort en zijn gewend om regelmatig van voeding te wijzigen (omdat levering naar ons afgelegen deel zo onbetrouwbaar is helaas). Er zijn genoeg dierenwinkels in Schotland waar je goede kwaliteit hondenvoer kunt kopen. Vers vlees kopen is hier in Schotland op veel plekken niet makkelijk. Voer je je hond thuis vleesmaaltijden voor honden? Zoek een vakantie-alternatief voor de vakantie. Koekjes (ook graanvrij), kluiven, speelgoed en poepzakjes zijn in de grotere plaatsen in Schotland te koop.

Sylvia neemt eigen hondenvoer mee naar Schotland. ‘Zo weet ik zeker dat mijn hond met smaak eet en het goed kan verdragen.’

Neem wat extra voer mee dan je op basis van hoeveel je thuis voert nodig hebt. De kans is groot dat je op vakantie in Schotland langere wandelingen maakt. Wel zo fijn als je je hond dan wat extra brandstof kan geven.

Is Schotland hondvriendelijk?

Ja, daar zijn Sylvia en ik het over eens. In vrijwel alle natuurgebieden is de hond welkom, al moet hij op plekken met vee of broedende vogels (logischerwijs) wel aangelijnd zijn. Houd je aan die regel, want sinds enkele jaren worden (cel)straffen uitgedeeld aan eigenaars van honden die op vee jagen. Ik hoor zelden dat dit daadwerkelijk gebeurt, maar probeer het vooral niet uit. Vaak, maar lang niet altijd, staat aangegeven of je loslopende schapen tegen kunt komen op een pad. Sylvia neemt altijd meerdere lijnen mee. ‘Een uitlooplijn, een korte lijn voor in de pub bijvoorbeeld en iets met elastiek voor bergop en -af wandelen.’

De meeste Schotten die we tegenkomen zijn echte hondenvrienden. In veel horecagelegenheden zijn ze welkom, mits ze zich goed gedragen. Vaak zie je op de deuren al of honden wel of niet welkom zijn, en anders kun je het altijd even vragen. Sommige (grotere) gelegenheden hebben een hondvriendelijk en een hondenvrij gedeelte. ‘In hotels zijn ze soms wel welkom in de bar, maar niet in het restaurant. Je krijg hier, anders dan in Nederland, zelden een bakje water voor de hond aangeboden, dus zelf water meenemen kan fijn zijn.’


Kan ik met mijn hond in hotels in Schotland overnachten?

Mijn huisgenoothonden zijn relatief waaks en kunnen dus beter niet mee naar een hotel. Wij slapen dus in de tent in het wild als we op avontuur gaan. De opvoeding van Sandy is beter gelukt, dus zij en Sylvia slapen regelmatig in hotels. Langs de West Highland Way hebben ze zeven nachten met drie personen en een hond in verschillende hotels, B&B’s en pods (basic houten hutten) overnacht. ‘We boekten een jaar van tevoren. De keuze was beperkt, maar het was wel te doen. We betaalden wel meer voor accommodaties dan mensen zonder hond.’

Sylvia tips dat het gewaardeerd wordt als je zelf even een mail naar de eigenaar van accommodatie stuurt. ‘Laat weten dat je hond mee komt. Zo weet je zeker dat hij of zij welkom is en heb je vaak gelijk leuk contact. Soms betaal je niets extra, soms 25 pond voor de extra schoonmaak. Die extra kosten zijn heel wisselend. We hebben nu een paar keer meegemaakt dat er een hondenbed of waterbak aanwezig was bij aankomst’ (maar ga er niet vanuit dat dat zo is).

Waar vind je hondvriendelijke accommodatie in Schotland?

Good old Google is altijd een goed idee. Wij gebruiken Google Maps en bekende boekingssites zoals AirBnB en Booking.com. Sylvia kijkt ook vaak op de website of Facebookpagina van de accommodatie om te zien wat er vermeld wordt over honden meenemen. Je kunt bij twijfel natuurlijk altijd even mailen. Kijk ook eens op de website van de Nederlandse website Dogsincluded.nl voor hondvriendelijke vakantiehuizen. Ik heb goede ervaringen met deze website. Soortgelijke (Britse) websites waar ik zelf geen ervaring mee heb: caninecottages.co.uk, petspyjamas.com en dogfriendlycottages.co.uk.


Mag mijn hond mee in de bus en trein in Schotland?

Over het algemeen is je hond welkom in de Schotse bussen. De regels kunnen verschillen per maatschappij en een buschauffeur heeft het beslissingsrecht. Als er al honden aanwezig zijn, of als de bus erg vol is, kan hij jou en je hond bijvoorbeeld weigeren. Honden zijn welkom in de treinen. Bij Scotrail mag je maximaal twee honden per persoon meenemen (en meer lijkt me ook niet echt te doen in de beperkte ruimte). Ruimte is in de meeste bussen en treinen heel beperkt, dus dit is voor veel (grote) honden niet de meest relaxte manier van reizen. Reis buiten de spits op rustige routes of neem de auto.

Andere tips voor met de hond naar Schotland reizen

Mijn huisgenoot werkt bij de kustwacht en heeft vaak genoeg mensen gered die hun hond wilden redden en zelf in de problemen kwamen. Houd je hond bij je in de buurt bij kliffen en afgronden. Pas ook op met (onverwacht) gevaarlijke stroming in zee.

Boek je je reis ver van tevoren? Controleer vlak voor vertrek nog even of de regels voor het meenemen van je hond veranderd zijn. Dat geldt voor de boot en de accommodatie die je geboekt hebt. ‘Ik heb zelf eens een annulering van een hotel gehad, omdat ze de regels rondom honden hadden veranderd,’ noemt Sylvia als voorbeeld.

Honden die niet gewend zijn aan het Schotse water, moeten soms even wennen aan het chloorachtig ruiken en smaken van het kraanwater. Sylvia heeft daarom altijd een fles water in de auto liggen.

Een andere tips van Sylvia: 'Bedenk goed wat je hond wel of niet kan en wat hij spannend vindt. Denk aan: kan je hond de behoefte ophouden of ga je hem aanleren om op grind te plassen zodat dat op de boot lukt? Kan je hond je lange wandelingen aan? Gaan zijn voetzolen snel kapot op de stenen ondergrond? Etc.’

Schotland kent soms echt vier seizoenen in één dag. Waar de meivakantie in Nederland al echt lenteachtig is, kan het in Schotland rond die tijd nog vriezen en sneeuwen. Bovendien staat er vaak (gure) wind, vaak in combinatie met regen. Overweeg een regenjas voor je hond te kopen, en misschien ook een droogjas/badjas voor in de auto. Gaan jullie kamperen? Zorg dan dat ook je hond goed beschermd is tegen de (grond)koud.

Het allerbelangrijkste: ‘Maak er een leuke voorbereiding van samen met je hond, zodat je eenmaal in Schotland aangekomen kunt genieten en onvergetelijke herinneringen maakt.’